به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از وبسایت ویوننیوز، اکنون ممکن است فکر کنیم که پدیده شفق قطبی فقط در زمین رخ میدهد، اما شفقهای قطبی در سیارات دیگر منظومه شمسی نیز شناسایی شدهاند.
در مورد زمین، شفقهای قطبی زمانی تشکیل میشوند که باد خورشیدی (جریان ذرات باردار خورشید) با میدان مغناطیسی زمین تعامل داشته باشد. سپس ذرات خورشیدی در امتداد خطوط مغناطیسی حرکت میکنند و بعد با جو بالایی زمین تعامل دارند. سپس رقص مسحورکننده رنگها دیده میشود.
میدان مغناطیسی زمین نقش مهمی در شکلگیری شفقها دارد.
اکنون دانشمندان میدانند که مریخ، سیارهای بدون میدان مغناطیسی چگونه میتواند شفقهای قطبی را تشکیل دهد. مریخ میدان مغناطیسی داشت، اما در اوایل زندگی خود پوسیده شد. پس سوال اینجاست که بالاخره شفقهای مریخی چگونه تشکیل میشوند؟
دانشمندان میگویند که مناطقی از میدان مغناطیسی موضعی هنوز در مریخ وجود دارد؛ به ویژه در نیمکره جنوبی. این میدانهای مغناطیسی موضعی به شکلگیری شفقهای مریخی کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
زاخاری گیرازیان، فیزیکدان و ستارهشناس از دانشگاه آیووا در این خصوص گفت: «ما اولین مطالعه دقیق را داریم که به چگونگی تأثیر شرایط باد خورشیدی بر شفقهای قطبی در مریخ میپردازد. یافتههای اصلی ما این است که در داخل ناحیه قوی پوسته، نرخ وقوع شفق بیشتر به جهتگیری میدان مغناطیسی باد خورشیدی بستگی دارد، در حالی که در خارج از منطقه قوی پوسته، نرخ وقوع بیشتر به فشار دینامیکی باد خورشیدی ارتباط پیدا میکند.»