به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایبیسی نیوز «خبرگزاری مرکزی کره» (خبرگزاری دولتی کره شمالی) هنوز به این شیوع با عنوان کووید-۱۹ اطلاق نمیکند، احتمالا به این علت که کیت آزمایشی برای تشخیص بیماران وجود ندارد.
تحلیلگران مستقر در کره جنوبی که از نزدیک وضعیت شمال را در چند دهه گذشته دنبال کردهاند، میگویند آمار اعلامشده روزانه ممکن است به علت نبود قابلیت آزمایش دقیق نباشد. فیلو کیم، استادیار انستیتوی بررسیهای صلح و اتحاد در دانشگاه ملی سئول میگوید: «شواهدی وجود ندارد که کره شمالی در حال استفاده از کیتهای تست PCR برای شناسایی بیماران کووید-۱۹ باشد، بنابراین هیچکس در خارج نمیتواند بگوید این صرفا تب است یا علائم کووید-۱۹».
از هنگامی که پاندمی کروناویروس سراسر جهان را در سال ۲۰۲۰ درنوردید، کره شمالی کاملا رابطهاش را با دنیای خارج قطع کرده است به این امید که مانع از ورود ویروس از مرزهایش به درون کشور شود. غیر از چند کارشناس پزشکی چینی، هیچ سازمان بینالمللی نتوانسته است وارد این کشور شود تا دقیقا وضعیت پزشکی آن را تعیین کند.
نگرانی درباره تلفات گسترده
دکتر کیم سن-گان، استاد کالج پزشکی دانشگاه کره در سئول که در عرضه تجهیزات پزشکی به پیونگیانگ شرکت داشته است، میگوید: «نگرانکنندهتر از همه این است که ممکن شمار زیادی تلفات رخ داده باشد، آنقدر زیاد که غیرقابلتصور باشد.»
دکتر جیهو چا، استاد «انستیتو علوم و فناوری پیشرفته کره» در دانشکده عالی راهبرد آینده «مون سول» در داجئون کره جنوبی با این نظر موافق است.
چا گفت: «رسیدن به ایمنی جمعی از طریق واکسیناسیون یا از طریق مبتلا شدن به کووید وقت خواهد گرفت.» و در هر صورت «تخمین محافظهکارانه تلفات دست کم ۲۰۰۰۰۰ نفر است.»
کشوری بدون واکسن کرونا
برنامه جهانی توزیع واکسن با نام «کوواکس» که سازمان جهانی بهداشت آن را اداره میکند، سال پیش حدود سه میلیون دوز واکسن کرونا ساختهشده بوسیله شرکت چینی سینوواک را را به کره شمالی ارائه کرد. ۲۵۰ هزار دوز واکسن شرکت آمریکایی نواواکس هم بعدا به کره شمالی اختصاص یافت. اما پیونگیانگ در هر دو پیشنهاد را رد کرد و به جای آن مرزهایش را بسته نگهداشت.
یوون سوک-یئول، رئیسجمهور کره جنوبی هفته پیش گفت قصد دارد که با تایید آمریکا، واکسن کرونا و سایر تجهیزات پزشکی را برای کره شمالی ارسال کند، اما پیونگیانگ هنوز به این پیشنهاد پاسخ نداده است.
چوی گیوبین، دستیار پژوهشی در انستیتوی ملی اتحاد در سئول میگوید: «آنها نمیخواهند امدادگران به داخل این کشور بیایند و وضعیت را زیر نظر بگیرند. آنها همچنین نمیپذیرند که خارجیان به آنها بگویند چه کسانی و در چه مناطقی باید اول واکسنها را دریافت کنند.»
ضرورت انجام اقدامات سریع
کارشناسان کره شمالی میگویند این کشور احتمالا به پیروی از فلسفه بنیادی خوداتکایی در حال حاضر ادامه خواهد داد، اما رهبرش، کیم جونگ اون به زودی مجبور خواهد شد به زودی تصمیمی بحرانی بگیرد. به خصوص که موارد کرونا پس از رژه نظامی گسترده نظامی در ماه پیش در کره شمالی که هزاران نفر از شهروندان جوان از سراسر کشور در آن حضور داشتند، به طور انفجاری افزایش یافت. کیم در اوایل این هفته چند نفر از مقامات را به خاطر ناتوانی در رویارویی موفق و حرفهای با مرحله اول شیوع سرزنش کرد.
اما کیم سوک، مدیر اجرایی «بنیاد بان کی مون برای آینده بهتر» در سئول و سفیر پیشین کره جنوبی در سازمان ملل میگوید: «حقیقت این است که هیچ کس به جز کیم جونگ اون را نباید مسئول این تاخیر در مقابله با این موقعیت بحرانی دانست.»
کارشناسان میگویند با توجه به وضعیت فعلی سلامت در کره شمالی که اکثریت مردم آن دچار سوءتغذیه هستند و با توجه به اینکه تقریبا واکسنی وجود ندارد، پیامدهای انجام ندادن اقدامات با سرعت کافی برای مهار شیوع ممکن است تاوان خطرناکی برای حکومت داشته باشد.
چا میگوید:«کره شمالی حتی پس از ایزوله کردن شدید داوطلبانه خودش در دو سال گذشته با اوجگیری شیوع مواجه شده است. احتمال زیادی وجود دارد که آنها حتی با وجود قرنطینههای بیشتر نتوانند مانع از ابتلای اکثریت مردم به کرونا شوند.»