تا بحران مالی را از سر بگذراند و با موفقیت در صدد ساختن خودروهایی که انرژی کمتری مصرف میکنند، برآید. بحران مالی آمریکا، صنعت خودرو سازی این کشور را فلج کرده است.
بر اساس گزارشهای دو کارخانهی بزرگ خودروسازی آمریکا جنرال موتورز (جمس) و فورد، در ماههای اخیر به این دو کارخانه ضررهای جبرانناپذیری وارد آمده است. جنرال موتورز اعلام کرد که در سهماههی گذشته، حدود ۲/۴ میلیارد دلار زیان دیده است. حتی از میزان تولید شعبهی آلمانی این کارخانه، اپل، که سالها پشتیبان مالی کارخانهی مادر در آمریکا بود، کاهش یافته است. خسارات کارخانهی فورد در همین مقطع زمانی، بالغ بر ۹۸/۲ میلیارد دلار است.
کارخانهی جنرال موتورز اعلام کرد که اگر در نیمه اول سال ۲۰۰۹ کمک مالی دریافت نکند، قادر به پرداخت تعهدات مالی خود نخواهد بود. سرمایهی درگردش جنرال موتورز تنها در سهماههی اخیر، حدود ۹/۶ میلیارد دلار کاهش یافته است.
تقاضای اندک، تولید کمتر
تعداد خریداران خودروهای جمس در ۳ ماه گذشته بیش از پیش کاهش یافته استنایب معاون رئیس شرکت فورد، آلن مولالی، در مصاحبهای گفت که درآمد بخش صنعت خودروسازی در آمریکا در ماه اکتبر به نازلترین میزان خود در ۲۵ سال گذشته رسیده است. او همچنین یادآور شد که تقاضای ساخت خودرو از قارههای آسیا و اروپا نیز کاهش یافته است. از اینرو شمار خودروهایی که کارخانهی فورد در سهماه آینده خواهد ساخت، ۲۳۰ هزار خودرو کمتر از تعداد برنامهریزیشده خواهد بود.
گفته میشود که صاحبان سه کارخانه بزرگ خودروسازی در آمریکا،( فورد، جنرال موتورز و کرایسلر) از مقامات مالی آمریکا خواستهاند، ۲۵ میلیارد دلار دیگر به عنوان وام در اختیار آنان قرار دهند.
وعدههای اوباما برای تولید خودروهای کم مصرف
باراک اوباما رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز از جرج بوش درخواست کرده است، ۲۵ میلیارد دلار وامی که برای ساخت خودروهای محیط زیستی به تصویب رسیده است، هر چه زودتر در اختیار صاحبان صنایع خودروسازی بگذارد.
اوباما، همراه تیمی کارآمد، متشکل از کارشناسان برجستهی اقتصادی درصدد تنظیم برنامهای همهسویه برای مهار پیآمدهای مخرب بحران مالی در آمریکاست، تا بلافاصله پس از آغاز کار خود در کاخ سفید در ۲۰ ژانویه سال ۲۰۰۹، آن را به مرحلهی اجرا بگذارد.
او قول داده است، به صنعت خودروسازی آمریکا کمک کند تا «خود را با تغییرات موجود همآهنگ سازد، بحران مالی را از سر بگذراند و با موفقیت در صدد ساختن خودروهایی که انرژی کمتری مصرف میکنند، برآید».
کسادی بازار
بازار خودروهای آمریکا، ماههاست که دچار بحران است. شمار فروش خودروهای ساخت آمریکا، چندی پیش به نازلترین حد خود در ۱۵ سال گذشته رسید.
یکی از دلایلی که باعث کسادی بازار خودروهای آمریکایی در جهان شده است، عدم تغییر سیاست ساخت خودروسازی در آمریکاست.
کارخانههای آمریکایی به موقع تولید خودروهایی را که انرژی کمتری مصرف میکنند، در برنامهی کار خود قرار ندادهاند. کارشناسان معتقدند که این وضعیت سالها ادامه خواهد داشت و پیآمدهای بحران اقتصادی، بر وخامت اوضاع این بازار خواهد افزود