به گزارش همشهری آنلاین، متروپل آبادان فروریخت! این خبر کوتاه از حادثه بزرگ و غمباری حکایت کرد؛ رویداد مصیبتباری که دوم خرداد خوزستان و به ویژه آبادان را سوگوارو عزادار کرد.
روز تلخ و دهشتناکی که در اثر وقوع این حادثه در خیابان امیرکبیر (امیری) واقع در مرکز آبادان، بخشی از برج شماره ۲ متروپل فروریخت و جان عده ای (تا امروز ۴۱ نفر) از هموطنان مان گرفته شده و تعدادی نیز آسیب دیدند.
از دقایق اولیه این حادثه غمبار گروههای مختلف امدادی، خدماتی، امنیتی و ... برای ارائه خدمات مختلف پای کار آمدند و از همان دقایق نخست عملیات امداد و نجات با استفاده از نیروهای انسانی و ماشین آلات آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
این حادثه تلخ خانوادههای زیادی را داغدار عزیزان خود کرد و مردم خوزستان نیز به یاد همشهریان خود سوگوار شده و به عزا نشستند. در طول ۱۴ روزی که از وقوع این حادثه تلخناک میگذرد، نیروهای زیادی از بخش ها و دستگاههای امدادی تلاش کردهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
رئیس جمهور، معاون اول، وزاری مختلف و ...هر کدام به نوعی با حضور در محل حادثه سعی کردند تا اوضاع و شرایط امداد رسانی و سامان بخشی وضعیت نامطلوب ساختمان متروپل را مدیریت کنند.
در این میان، جمعیت هلال احمر کشورمان به ویژه سازمان امداد و نجات با حضور پررنگ خود و بسیج نیروهای امدادگر و امکانات امدادی مختلف که علاوه بر نیروهای امدادی شهر آبادان و دیگر شهرهای استان خوزستان نیروها و دستگاههای امدادی را از شهرهای دیگر کشور به منطقه حادثه دیده گسیل داشتهاند، سعی در ارائه خدمات مطلوب تر به حادثه دیدگان و جمع آوری حجم زیادی از آوار به جا مانده از این ساختمان را داشتهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
در این روزهای ملتهب در آبادان نیروهای امدادی باید در کنار فعالیت در مسیر امداد رسانی با گرمای هوا و وضعیت نامناسب جوی مانند وزش گرد و خاک نیز مقابله کنند.
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر ازجمله مسئولان امدادی بود که از ساعات اولیه وقوع این حادثه در محل حاضر شد و به کمک همکاران امدادگر خود اوضاع را به صورت مستقیم مدیریت کرد.
وی به بیان ناگفتههایی از این حادثه تلخ و وضعیت امدادرسانی به حادثه دیدگان پرداخته است. ناگفتههایی مثل کمکرسانی بیمنت مردم آبادان به امدادگران و حادثه دیدگان؛ از توزیع ماسک، آب، چای تا کفش و کلاه و وعده های غذایی و بلکه کمک به برخی فعالیتهای فنی که نمونهای از این همدلیها بود که در تاریخ پرافتخار این شهر ثبت شد.
کولیوند صدور پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب با آن محتوای عالمانه و در آن شرایط حساس هم را فصلالخطاب اقدامات مسئولین و هم قوت قلب و تسلی بخش خاطر بازماندگان برشمرد.
همچنین به تلاشهای امدادگران زن در این حادثه اشاره کرد و گفت: بانوان آموزش دیده جمعیت هلال احمر در تمام این روزها در آن شرایط حساس و پر التهاب با حضور در کنار مصیبت دیدگان و بازماندگان برای تسلی خاطر آنها از هیچ کوششی دریغ نکردند.
آنچه در ادامه از نظرتان میگذرد، مشروح این گفتوگوست.
آقای دکتر! از ساعات اولیه وقوع حادثه متروپل برای خوانندگان بگویید
رئیس جمعیت هلال احمر که ساعاتی پس از وقوع این حادثه تاسف بار در قلب عملیات آبادان حاضر شده بود، از وضعیت بحرانی آبادان در ساعات و روزهای اول این فاجعه سخن گفت و افزود: اکنون که بیش از ۱۰ روز از حادثه میگذرد و عملیات نجات و آواربرداری به صورت اصولی در حال پیگیری است، میتوان گفت در ساعات و بلکه یک روز پس از حادثه، آبادان سراسر نمایش بغض و بهت و اضطراب و خشم بود.
اوضاع و ابعاد روانی این حادثه را تشریح کنید؛ اینکه رسانههای معاند تلاش داشتند فضای روانی منطقه را ملتهب و بحرانیتر جلوه دهند.
فروریختگی و آشفتگی توصیفناپذیری، وجود بازماندگان و قربانیان ریزش متروپل را فراگرفته بود؛ به گونهای که برخی معاندین نظام و ملت ایران بدون توجه به وضعیت روحی و التهاب جامعه از این شرایط برای سیاه نمایی ها و فریبهای همیشگی خود استفاده میکردند.
آبادانی ها و بلکه مردم استان خوزستان که درس آموختگان مکتب دفاع مقدساند، این بار نیز با تاسی از فطرت وفادار و بزرگ خود نشان دادند که راهشان از معدود بازیگردانان دشمن و شیطنتهای آنان در میدان خدمت جداست.
در شرایط سخت و نفسگیر وقوع این حادثه غمبار، پیام رهبر معظم انقلاب چه باز خوردی بین مردم و خانوادههای حادثهدیده داشت؟
صدور پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی با آن محتوای عالمانه و در آن شرایط حساس هم فصل الخطاب اقدامات مسئولین و هم قوت قلب و تسلی بخش خاطر بازماندگان شد
هلال احمر برای سامانبخشی به اوضاع نامطلوب روحی و روانی خانوادههای آسیب دیدگان چه اقداماتی را انجام داده است؟
حضور تیمهای حمایت روانی سحر در حادثه متروپل آبادان، یکی از زیباترین جلوههای انسان دوستی، همدلی و همدردی با مصیبت دیدگان این نهاد مردمی بود. بانوان آموزش دیده جمعیت هلال احمر هم در تمام این روزها در آن شرایط حساس و پر التهاب با حضور در کنار مصیبت دیدگان و بازماندگان برای تسلی خاطر آنها از هیچ کوششی دریغ نکردند.
در روزهای پس از وقوع حادثه متروپل، مردم منطقه و به ویژه آبادان چه همراهی و همکاری با نیروهای امدادی داشتند؟
زن و مرد، پیر و جوان با انگیزهای وصف ناپذیر، شب و روز، حامیان اصلی و قوت قلب نیروهای امدادی حاضر در صحنه حادثه بودند و به آرام کردن شرایط برای عملیاتی بدون نقص کمک میکردند.
بانوان آموزش دیده جمعیت هلال احمر در تمام این روزها در آن شرایط حساس و پر التهاب با حضور در کنار مصیبت دیدگان و بازماندگان برای تسلی خاطر آنها از هیچ کوششی دریغ نکردند
از همان آغاز عملیات، علیرغم داغ سنگین از دست دادن عزیزان آبادنی، هرکس با آنچه که داشت به میدان خدمت و پشتیانی از امدادگران آمده بود.
آیا رسانهها توانستند به خوبی منعکسکننده این همدلیها باشند؟
اگرچه تلاشهای اصحاب رسانه در انعکاس و پوشش اخبار این حادثه دلخراش که به منظور آگاهی بخشی و کاهش نگرانیهای جامعه صورت میگرفت قابل قدردانی است، لیکن به عقیده من دوربینها در آبادان کمی غبار گرفته بود. چراکه شکوه این اتحاد و همدلی آبادانیها در حمایت از نیروهای امدادرسان و کمک به هم نوع آنگونه که باید به تصویر کشیده نشد!
همت اصحاب رسانه برای نمایش صحنه عملیات و تلاش های امدادگران بر روی آوار متروپل شایسته تقدیر است، لیکن به نظر می رسد پشت صحنههای فرماندهی عملیات و تصمیمات مهمی که در آن شرایط پر استرس گرفته میشد تا خدمتگزاری به مردمی که یک ایران بدهکار و مرهون رشادتهای آنان در روزهای جنگ است به بهترین شکل صورت پذیرد، مغفول ماند.
بسته شدن مسیر انتشار و انعکاس اخبار وارونه و سیاهنمایی رسانهای، عامل اصلی بیان و اهمیت این موضوع بود. در شرایط کنونی که فضای مجازی، مجال تعلل برای انتشار اخبار صحیح را نمیدهد، مسئولیت رسانه در این خصوص دوچندان میشود.
منتشر شدن تصاویر مربوط به کمک به آواربرداری با ظروف غذاپزی، نمونهای از این مدل اخبار کذب بود. چراکه واقعیت آن ماجرا که از سوی تعداد معدودی افراد سودجو دنبال میشد، چیز دیگری بود که خوشبختانه با مدیریت و هوشیاری نیروهای امنیتی حاضر در صحنه عملیات رفع شد.
یکی از نقاط قوت این عملیات نسبت به پوشش امدادی سایر حوادث مشابه، وجود ادوات و تجهیزات مدرن و به روز از همان لحظات اولیه وقوع حادثه بود، لیکن شرایط پیچیده و دشوار آوار برداری این حادثه نیازمند دقت و تمرکز بیشتری بود.
حضور معاون اول رئیس جمهور در صحنه حادثه و قلب عملیات و همچنین پیگیریهای مداوم شخص رئیس جمهور هم یک پیام به دنبال داشت و آن بهرهگیری از تمام امکانات برای پوشش امدادی و انجام عملیات این حادثه اسفبار بود.
درباره چگونگی جمعآوری اجساد این حادثه توضیح دهید.
در همین حادثه با تمام حساسیتها و استرسهای موجود برای نخستین بار به منظور حفظ کرامت متوفیان با تاکید بر شعائر دینی و اخلاقی، شاهد پوشش و حجاب در حین رهاسازی اجساد از زیر آوار بودیم که ناگفته ماند.