به گزارش همشهری آنلاین، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) ۳۰ خرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در ابتدا و در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات بورل مبنی بر اینکه برای رسیدن به توافق در وین فاصله زیادی نداریم و اکنون نیز زمان آن است که گفتوگوها مجدداً و با سرعت از سر گرفته شود و تلاش شود تا از افزایش تنش جلوگیری شود و همچنین اعمال تحریمها از سوی آمریکا، گفت: سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن سال هاست برای همه روشن است. وقتی این اظهارات برخی مقامات آمریکا را میشنوید که میخواهند خطای دولت ترامپ را جبران و کنشگر مسؤولی باشند و رفتارهای قانون گریزانه دولت ترامپ را در رفتار آنها میبینیند بیانگر این ضرب المثل است که قسم حضرت عباس را قبول کرد یا دم خروس را. دولت آمریکا بی اعتمادی جامعه جهانی را نسبت به خود باعث شده و ما به همین دلیل باید به دقت مراقب منافع و حقوق مردم ایران باشیم.
وی درباره مذاکرات وین گفت: ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت میکنیم و این قطار همچنان از ریل خود خارج نشده و به رغم تمام بدعهدیهای آمریکا. در این نقطه هستیم چون آمریکا از برجام یک طرفه و غیرقانونی خارج و فشار حداکثری را اعمال کرد که به شکست مفتضحانه منجر شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: امیدواریم طرف آمریکایی هر چه زودتر به مسیری که نتیجه آن امضای توافق است برگردد برای رسیدن به توافق خوب و قوی آماده هستیم.
خطیبزاده افزود: مراحل قضایی نفتکشهای یونانی در محل طی میشود. دولت یونان از طریق وکلا تلاش کرده مستندات را آماده کند برای اینکه فرآیند آزادسازی کشتیها انجام شود. به دولت یونان توصیه کردیم از ظرفیتهای قانونی استفاده را کنند و اطمینان دارم مسیر را از مسیر قانونی و قضایی طی کند. امیدوارم در عمل شاهد آزادسازی محموله نفت ایران باشیم و مسیری که پیش خواهد رفت حفظ روابط دوجانبه و مصون بودن از عامل سوم است.
این دیپلمات ارشد ایرانی بهتحولات دیپلماتیک طی دو هفته اخیر نیز اشاره کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین از سفر سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به تهران در آخر هفته خبر داد.
وی درباره عملیات گسترده ترکیه در شمال سوریه و عراق که سؤال خبرنگاری بود اظهار داشت: اتهامات پراکنده که رسانهها مطرح میکنند ارزش پاسخگویی ندارد. روابط ایران و ترکیه خوب، چند لایه و راهبردی است ولی درباره پرونده سوریه از پروندههای اختلافی است که تلاش کردیم به عنوان دو کنشگر از فرآیندهایی از جمله روند آستانه این موضوع را حل و فصل کنیم. در نشست اخیر آستانه گفتیم که جنگ به هیچ وجه راهحل نیست و تمامیت ارضی سوریه باید حفظ شود و این را به صورت مشخص به دوستان در ترکیه اعلام کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تحریمهای آمریکا علیه سوریه نیز اظهار داشت: اینکه تحریمهای آمریکا تروریسم واضح اقتصادی بر علیه ملتهاست نقطه مشترک آنهایی است که بر تحریمها متمرکز هستند. آمریکا و متحدانشان در منطقه و بیرون منطقه از طریق مزدوران اجاره ایی تلاش کردند تروریستها را در سوریه سکنی دهند و از آن طریق دولت مرکزی سوریه را ساقط کنند که با مقاومت مردم سوریه شکست خورد.
این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد: همواره محکوم کرده و گفتیم این دومینویی است که حتما بانیان این تحریمها و حملات را دچار خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مهمترین اقدامات دستگاه دیپلماسی در یک سال گذشته نیز اظهار داشت: وزارت خارجه در حوزه رفع تحریمها تلاش کرد وزارت خارجه مجری نهادهای بالادستی بوده است. وزارت خارجه وظایف دیگر را معطل مذاکرات هستهای نکرد. یک سال گذشته بیشترین رفت و آمدها با همسایگان بوده است و حجم روابط تجاری ایران با همسایگان در برخی حوزهها چهار برابر شده است. در حوزه ایرانیان بعد از چندین سال شورای عالی ایرانیان تشکیل شد.
وی در پاسخ به سؤالی گفت: حضور فرهنگی ما فقط به عراق و روسیه مربوط نمیشود.
خطیبزاده درباره سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه نیز اظهار داشت: اخباری که اشاره کردید ما هم شنیدیم. البته قضاوت درباره آنچه رخ میدهد نمیکنم ولی رژیم جعلی قدس تلاش میکند از هر چیزی برای اهداف و نیات شوم ضد ثبات و ضد امنیت خود استفاده کند. البته مقامات واشنگتن و برخی کشورهای منطقه باید توجه کنند در ادامه مسیری که این رژیم طراحی میکند قرار نگیرند و فعلا منتظر میمانیم که ببینیم در آینده چه خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بدهی عراق و پولهای بلوکه شده ایران در این کشور نیز خاطرنشان کرد: یک مدل تکراری وجود دارد که هر خبر خوبی را برخی دوست دارند را تبدیل به امر استثنایی کرده و تلخی در آن اضافه و تشکیک در آن ایجاد کنند. به رغم تمامی فشارها بدهیهای خود را از منابع مختلف نقد و وصول کنیم. در این مورد بله بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیروی ایران از طریق بانک تی بی آی وصول شده و کم و کیف آن را بانک مرکزی توضیح دهد و از دولت عراق در این زمینه تلاش میکنم.
وی درباره اظهارات گروسی هم گفت: توصیه همیشه ما این بوده که در چارچوب وظایف فنی خود اظهارنظر کند. آنچه به عنوان بیانیه مشترک در پنجم مارس منتتشر اگر آژانس همچنان سؤال داشته باشد مسیر آن رفت و برگشتهاست و نه اقدامات رسانهای. مسیر وین در این مدت طی شده و این مسیری است که در این مدت کار خود را طی کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره پیشنهادات ایران به آمریکا قبل از صدور قطعنامه اظهار داشت: قبل از اجلاس حکام و صدور قطعنامه ایران مجددا تلاش کرد مسیر توافق را هموار کند. در تمامی این مدت این ابتکارات ایران بوده که به رغم کارشکنیها و تطویل و اتلاف انرژی که آمریکا از ما و بقیه تلف کرده تلاش کردیم مسیر مذاکرات را جلو ببریم. قبل از نشست شورای حکام ابتکار ایران از طریق بورل به گوش طرف مقابل رسانده شد و ما حتی برای اولین بار از طریق دو وزیر خارجه دیگر این ابتکار و پیشنهاد ایران منتقل شد و یک بازه زمانی طراحی و نقشه راهی داده شد ولی آمریکا مجددا تصمیم گرفت تطویل ایجاد کرده و توافق را عقب بیندازد و با این برداشت غلط و توهم که اهرم سازی میکند به شورای حکام رفت که البته پاسخ ایران قاطع و متناسب بود. الان مسیر همان مسیر دیپلماسی است. یک برههای مسیر اشتباهی را رفتند و سوء محاسبه داشتند و پاسخ آنها داده شد مسیر را از طریق بورل دنبال میکنیم.
وی همچنین گفت: اگر آمریکا بپذیرد براساس تعهداتش ذیل برجام باید کلیه حلقههای تحریمی را کنار بگذارد و تلاش بیهوده نکند که اجزای فشار حداکثری را حفظ کند براساس ابتکار ایران میتوانیم توافق را نهایی کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه چرا ایران اینقدر فرصت به آمریکا میدهد؟ اظهار داشت: آمریکا بیش از حد ممکن از این ابزار تحریم در نظام بینالملل استفاده کرده و برخی از تحریمهای آنها شوخی است. رفتار آمریکا در بازگشت به تعهداتش مهم است. هر یک تحریمی که آمریکا اضافه میکند هر چقدر شکلی کار خودش را سخت میکند. عناصری در داخل آمریکا و دولت آمریکا و کاخ سفید کمر همت بستهاند که میراث ترامپ را حفظ کنند. قطعا نمیتوانند میراث ترامپ را حفظ کنند و خواستار مذاکره شوند.
وی درباره سفر امیرعبداللهیان به ترکیه اظهار داشت: یکی از مهمترین پروندههایی که در منطقه داریم همکاریها با ترکیه است. طی سال های گذشته یکی از باثباتترین روابط را با ترکیه داشتیم. دو طرف در تلاشند تاریخ مناسبی را پیدا کنند.