همشهری آنلاین - فاطمه عباسی: زرافهها با گردنهای بلند و متحرکشان، طرحهای متمایز روی بدن خزدارشان و آن پاهای دوکی کشیده، موجوداتی بسیار عجیب و البته محبوب هستند که به دلیل شکار غیرقانونی، تخریب اکوسیستم و زیستگاه در معرض خطر قرار گرفتهاند.
طبق گزارش GCF، بنیاد حفاظت از زرافه، تنها حدود ۶۰هزار زرافه در طبیعت باقی مانده و در سه دهه گذشته تعداد آنها در آفریقا حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است. زرافههای آفریقایی تعداد قابل توجهی از ۴ گونه شناخته شده از این حیوان دوستداشتنی را شامل میشوند.
اگر زرافهها در طبیعت منقرض شوند، یک تراژدی اتفاق میافتد. آنها یک گونه الهام بخش در میان حیوانات و بلندترین حیوان جهان هستند. جالب اینکه هیچ دو زرافهای خالهای یکسان ندارد؛ درست مثل اثر انگشت انسانها!
متأسفانه زرافهها در بیش از هفت کشور آفریقایی به طور رسمی منقرض شدهاند و همین اتفاق باغوحشهای کشورهای غربی را به نگهداری از این حیوان حساس کرده است تا آنجا که بارداری و زایمان یکی از زرافهها در باغ وحش نیویورک را به دومین ویدئوی زنده پربازدید در یوتیوب تبدیل کرد. آوریل، زرافهای ۲۰ ساله بود که با دوربینهای محل زندگیاش به شهرت رسید اما در ۲۰ سالگی -سال ۲۰۱۷- و به دلیل بیماری تلف شد.
طول عمر زرافهها معمولا ۲۵ سال است که بیشتر این مدت را به حالت ایستاده سپری میکنند، حتی ایستاده میخوابند و زایمان میکنند تا آنجا که شاید بتوان آنها را به مثالی از ایستادگی تبدیل کرد. در واقع یک زرافه تازه متولد شده بعد از یک ساعت به راحتی روی پای خود میایستند. اما ایستادگی تنها ویژگی مورد توجه زرافهها نیست. آنها در مد و فشن هم الهام بخش هستند.
سال ۱۸۲۶ یک زرافه ماده به بندر مارسی، فرانسه، رسید. این حیوان هدیهای از طرف نایب السلطنه مصر، محمد علی، به چارلز دهم، پادشاه فرانسه بود و در واقع، این اولین زرافه زندهای بود که وارد اروپا میشد. این حیوان با ظاهر عجیب و شگفتانگیزش در صدر اخبار قرار گرفت و در طول اقامتش در اروپا هزاران بازدید کننده داشت و افرادی از خاندانهای سلطنتی و شخصیتهای مشهور آن زمان، همگی به دیدن زرافه مصری رفتند.
این حیوان عجیب و غریب الهامبخش هنرمندان و صنعتگران زیادی شد؛ از موسیقی گرفته تا اسباببازی و حتی نمایشهای سالنی با حضور این حیوان رنگ و بوی زرافهای پیدا کردند. بیشترین تاثیر اما روی منسوجات، کاغذ دیواری و سرامیک اتفاق افتاد و مد جدید «LA MODE À LA GIRAFE» نام گرفت. (به معنای مد زرافهای)
نتیجه اینکه، رنگ زرد محبوبیت جدیدی پیدا کرد. پتیت کوریر- نشریه رایج آن زمان- در پایان سال ۱۸۲۷ گزارش داد که رنگ زرافهای، که نوعی رنگ مایل به زرد است، اغلب برای کمربندها، کیفها و حتی لباسها مورد استفاده قرار گرفته؛ مدتی بعد یک سایه جدید از این رنگ که شکم زرافه نام داشت شهرت یافت و مورد استفاده قرار گرفت.
علاوه بر رنگ زرافهای که به شدت در مد رخنه کرده بود، الگوهای بدن زرافه نیز محبوب بودند. حتی تصویر این حیوان روی کالاهای مختلف چاپ میشد اما از همه جالبتر لباس و مدل موی زرافهای بود! میشل میجر، تاریخدان مد، آستینهای لباسهای این فشن ترند شده را اینگونه توصیف میکند: «پف آستینهای زرافهای تا حدی با یک نوار پارچهای همسان که از بالای آرنج تا مچ میپیچید، کنترل میشود». یقه مردانه زرافهای نیز رایج بود؛ گرهی در پایین یقه قرار داده میشد و انتهای آن را به صورت عمودی آویزان میگشت تا به گردن بلند زرافه اشاره داشته باشد.
به جز این، اثر زرافه روی صدها شیء و روند مد دیده میشد با این حال، داستان این مد شیک نیز به سرعت به پایان رسید و احساسات جدیدتر جای آن را گرفت تا اینکه در سال ۱۸۴۵ دیگر اثری از این ترند فشن وجود نداشت اما رد پای آن در موزهها همچنان دیده میشود و شاید مثل بسیاری از الگوهای قدیمی دوباره به صنعت مد بازگردد.