به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز این اعلام چند روز پیش از جلسه کارشناسان سازمان غذا و داروی آمریکا برای تصمیمگیری درباره ارائه یک واکسن روزآمدشده به عنوان دوز یادآور به مردم در ابتدای پاییز انجام میشود.
واکسنهای موجود در آمریکا هنوز حفاظتی قوی در برابر بیماری شدید کووید و مرگ ناشی از آن ایجاد میکنند، به خصوص اگر افراد دوز سوم یادآور را تزریق کرده باشند. اما این واکسنها سویه اصلی کروناویروس را هدف قرار میدهند و اثربخشی آنها در برابر هر عفونتی با ظهور سویه جهشیافته بسیار واگیر اُمیکرون افت کرده است.
اکنون سازمان غذا و داروی آمریکا با انتشار گسترده زیرسویههای حتی واگیرتر اُمیکرون در حال بررسی سفارش دادن تغییر ترکیب واکسنهای شرکت فایزر و شرکت قیبش مدرنا است، با این امید که این تغییر بتواند حفاظت بهتری در برابر موج دیگری از شیوع کووید-۱۹ در پاییز و زمستان ایجاد کند.
فایزر و شرکت آلمانی همکارش، بیونتک دو شیوه متفاوت برای روزآمد کردن واکسنهایشان را بررسی کردهاند: استفاده از واکسن یادآوری که فقط اُمیکرون را هدف قرار دهد یا یک واکسن یادآور ترکیبی که باعث حفاظت در برابر هر دوی سویه اصلی کرونا و سویه اُمیکرون شود. آنها همچنین آزمایشهایی در این باره انجام دادند که دوز استاندارد فعلی واکسن- ۳۰ میلیگرم را حفظ کنند یا این دوز را دو برابر کنند.
فایزر میگوید در بررسی بیش از ۱۲۰۰ فرد میانسال و سالمند که قبلا سه دوز واکسن را دریافت کرده بودند، استفاه از هر دو روش برای تقویت اثر واکسن باعث جهش قابلتوجه در میزان آنتیبادیهای ضد اُمیکرون شده است.
در این بررسی، واکسن یادآور یا تقویتی فایزر که فقط اُمیکرون را هدف قرار میداد، قویترین پاسخ ایمنی در برابر این سویه را ایجاد کرد.
اما بسیاری از کارشناسان واکسنهای ترکیبی را بهترین رویکرد میدانند، زیرا در عین داشتن منافع ثابتشده واکسن اصلی کرونا، حفاظت جدیدی در برابر اُمیکرون راهم به آن میافزاید.
به گفته فایزر، یک ماه پس از دریافت واکسن ترکیبی، میزان آنتیبادیهای ضد سویه اُمیکرون ۹ تا ۱۱ برابر شده بود که ۱/۵ برابر بهتر از اثر افزاینده آنتیبادی تزریق واکسن اولیه این شرکت بوده است.
مهمتر اینکه، بررسیهای مقدماتی آزمایشگاهی نشان میدهند این واکسنهای تغییریافته همچنین آنتیبادیهایی ایجاد میکنند که توانایی مقابله خویشاوند متمایز ژنتیکی اُمیکرون یعنی زیرسویههای BA.4 و BA.5 را هم دارند، هر چند که میزانهای آنتیبادیهای بر ضد این سویهها آنقدر بالا نبود.
شرکت مدرنا نیز نتایج مشابهی را از آزمایش واکسن ترکیبیاش که دانشمندان آن را واکسن «دوظرفیتی» مینامند، اعلام کرده است.
البته این بررسیها برای ردیابی میزان اثربخشی این واکسنهای یادآور روزآمدشده در پیشگیری از موارد بیماری کووید-۱۹ طراحی نشده بودند و همچنین روشن نیست که حفاظت اضافی که این واکسنها ایجاد میکنند، چه مدت به طول خواهد انجامید.