همشهری آنلاین- فهیمه پناهآذر : مجموعه انیمیشن «سلام بر ابراهیم» در ۴فصل تولید شده که فصل اول آن در قالب ۱۳قسمت ۲۰دقیقهای از ۳۱مرداد هر شب پخش میشود. یک فصل به دوران کودکی و نوجوانی ابراهیم هادی میپردازد که آغاز شکلگیری شخصیت فرهنگی و مذهبی ایشان و تحولاتی که از نظر شخصیتی برای شهید ابراهیم پیش آمده ویک فصل هم به حضور ابراهیم هادی در جبهه غرب و فعالیت ایشان در آن منطقه می پردازد. دو فصل هم به حضور ابراهیم در جبهه جنوب، و شرکت در دو عملیات فتح المبین و والفجر مقدماتی و اتفاقات ۵ روز آخر حیات ایشان در کانال کمیل مربوط است که منجر به شهادت ایشان خواهد شد.
برداشت از کتاب «سلام بر ابراهیم»
بهگفته سازندگان انیمیشن، شهید ابراهیم هادی میتواند الگوی مناسبی برای جوانان و نوجوانان باشد و برشی از زندگی دلاورمردیهای رزمندگان دفاعمقدس را روایت میکند. ناگفتههایی از زندگی این شهید وجود دارد که هماکنون در قاب تصویر به نمایش درآمده و به پویانمایی «سلام بر ابراهیم» رنگ و بوی خاصی داده است. پیش از این کتاب «سلام بر ابراهیم» در یک میلیون نسخه منتشر شده که جزو آثار پرطرفدار کتابهای جنگ و دفاعمقدس است.
اسماعیل یوسفی درباره استفاده از بخشهایی از این کتاب توضیح میدهد: «بخشهایی از محتوای این کتاب و موضوعاتی که دارد را ما در سریال انیمیشن «سلام بر ابراهیم» استفاده کردهایم؛ بخشهایی که میتوانند به شکل تصویری برای کودکان و نوجوانان جذابتر باشند و بچهها بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.» وی در پاسخ به این سؤال که آیا به جز زندگی شهید هادی، تولید دیگر شهدای جنگ را هم آغاز کردهاید، میگوید: «ما براساس سیاستها و برنامههای سازمان پیش میرویم و تولید انیمیشن «سلام بر ابراهیم» در دستور کار ماست و حقیقت این است که این پروژه سنگین که در فاز اول و دوم نزدیک به ۲هزار دقیقه کار است بدون کمک مرکز صبا امکانپذیر نبود. بهطور حتم زندگی دیگر شهدا هم در دستور کار قرار میگیرد؛ چراکه ما جز فرماندهان، قهرمانان بینام و نشانی داریم که باید نسل امروز آنها را بشناسند. قهرمانان ما در تاریخ معاصر کم نیستند.»
در ادامه یوسفی از شهید ابراهیم هادی میگوید و اینکه لقب علمدار کمیل را دارد. بهگفته کارگردان، شهید ابراهیم هادی در اول اردیبهشت سال ۱۳۳۶ در میدان خراسان شهر تهران به دنیا آمد. مرحله اول زندگیاش در دوران کودکی و نوجوانی در این محله بود و مرحله دوم زندگی او را میتوان حضورش در هیئت جوانان وحدت اسلامی و همراهی و شاگردی استادی مانند علامه محمدتقی جعفری دانست و مرحله سوم زندگیاش حضور در جبهه غرب است و مرحله آخر زندگی او در جبهه جنوب میگذرد.
خلق شخصیتهای جذاب برای کودکان
این کارگردان در ادامه به فصل دوم «سلام بر ابراهیم» اشاره میکند: «با توجه به اینکه در ادامه کار، به لحاظ کیفیت سختگیریهایی داشتیم، تصمیم گرفتیم که فصل دوم این انیمیشن نسبت به فصل اول متفاوتتر باشد. گرافیک کار به سمت سهبعدی رئال پیش برود و روایت و داستانپردازی بهگونهای متفاوت باشد.» یوسفی همچنین در پاسخ به این نکته که موضوعات جنگ و پرداختن به شخصیتهای جنگ و دفاعمقدس باید در انیمیشن جذابیتی داشته باشد که ردههای سنی را جذب خود کند، توضیح میدهد: «از همان ابتدا گروه نویسندگان ما فکر کردند که باید کاری انجام شود تا داستان برای نسلی که آشنا به دوران جنگ تحمیلی نیست، دیدنی باشد و خودمان هم تلاش کردیم علاوه بر داستان، تماشای انیمیشن هم جذاب باشد؛ به همین دلیل دیالوگها و گویشها کودکانه شد و حتی رگههای طنز را در آن قرار دادیم. فضا را هم تا جایی که میتوانستیم فانتزی کردیم و کاراکترها هم به شکل فانتزی بودند، اما در فصل دوم به سمت موقعیتهای رئال رفتیم؛ چراکه معتقدیم باید نسل جوان هم با این قهرمانان آشنایی کافی پیدا کنند.»
انیمیشن روایت معمار
اسماعیل یوسفی در ادامه خبر دیگری هم می دهد. وی عنوان می کند: «مرکز پویانمایی صبا با مشارکت ستاد کل نیروهای مسلح و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، ساخت حدود ۱۰۰ قسمت انیمیشن را درباره عملیاتهای دفاع مقدس در دستور کار دارد. یک قسمت به شکل آزمایشی تولید و تحویل شد که مورد رضایت مرکز پویانمایی صبا و همچنین بنیاد حفظ آثار، قرار گرفته است و در حال حاضر مشغول برنامه ریزی برای پیش تولید این مجموعه صد قسمتی هستیم که قرار است با تکنیک تلفیقی سه بعدی رئال، موشن گرافیک سه بعدی و کمیک موشن، تولید شود.» به گفته یوسفی؛ این پروژه که با عنوان «روایت معیار» در مرکز پویانمایی صبا در دست تولید است، ناگفته عملیات های دفاع مقدس را به صورت انیمیشن روایت میکند وی ادامه می دهد: «این پروژه به عنوان معیار مستندهای عملیات دفاع مقدس ساخته میشود و در آن ما تاریخ جنگ را بازخوانی میکنیم و قرار است آن چه میان سپاه، ارتش و مجموعههای نظامی در عملیاتها ثبت شده را به صورت انیمیشن تولید کنیم. قرار است در هر قسمت از این مجموعه، یک عملیات دفاع مقدس به سبک انیمیشن روایت شود که ما در قسمت اول عملیات طریقالقدس را روایت کردهایم که حدود ۳۰ دقیقه است. نخستین قسمت این مستند انیمیشنی با استفاده از تکنیکهای به روزی همچون سه بعدی، کمیک و موشنگرافیک سه بعدی و با کیفیک ۴K کار شده است.
مکث
شهدای دفاعمقدس روی پرده سینما
امسال بنیاد سینمایی فارابی برای تولیدات خود با موضوع دفاعمقدس دست پری دارد و «دومین روز پاییز» به کارگردانی اردلان عاشوری و تهیهکنندگی حبیب والینژاد را میسازد. این فیلم پروژهای است که در آن گریزی به زندگی شهید همدانی هم زده میشود. فیلم دیگر «مؤمن» به کارگردانی هادی مقدمدوست و تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی است. این فیلم سینمایی که چندی پیش مراحل پیشتولید خود را سپری میکرد درباره سردار شهید حسین همدانی است. فارابی جریان ساخت فیلمهای اول را هم در دست گرفت و حالا قرار است ۶ فیلم با همراهی کارگردانان فیلم اولی تولید کند. سیدسجاد قافلهباشی یکی از همان کارگردانهای فیلم اولی است که قرار است «پادگان اشرف» را در سالجاری جلوی دوربین ببرد.
از دیگر فیلمها میتوان به «پالایشگاه» مهرداد خوشبخت هم اشاره کرد. پروژه دیگری که از جریان مقاومت با پشتیبانی فارابی ساخته میشود «سینمامتروپل» به کارگردانی محمدعلی باشهآهنگر و تهیهکنندگی حامد حسینی با محوریت حوادث انقلاب و دفاعمقدس است. «چهل و چهار روز» مهدی نقویان، «روزگار شرق» مصطفی گندمکار، «مدار بسته» که هفتههای گذشته پروانه ساختش به کارگردانی مهدی جعفری و تهیهکنندگی سعید ملکان صادر شده که در یک مدرسه روایت میشود و موضوعی نوجوانانه دارد، «هوک» به کارگردانی حسین ریگی که در فضای سیستان و بلوچستان روایت میشود، «خبری در جبهه نیست» به کارگردانی حمید زرگرنژاد و «تونل» به کارگردانی امیرحسین عسگری از دیگر پروژههای در دست تولید فارابی است.
تولید فیلمهایی درباره شهید بروجردی و زینالدین
سازمان اوج هم که در سالهای اخیر مشغول تولید پروژههای سینمایی است، امسال هم تولیداتی را دارد. با اعلام شورای صدور پروانه ساخت سازمان سینمایی، مجوز تولید فیلم «غریب» صادر شده است؛ فیلمی به کارگردانی محمدحسین لطیفی و تهیه کنندگی حامد عنقا که درباره زندگی شهیدمحمد بروجردی است؛ پروژهای که قبلتر عنوان «مسیح کردستان» را داشت. همچنین سازمان فرهنگی اوج، قرار است فیلمی از مقطعی از زندگی یک شهید دیگر را هم به تولید برساند، این فیلم که مبتنی بر زندگی شهید علی هاشمی است قرار است اوایل مهرماه کلید بخورد.
شهید محمدابراهیم همت از دیگر شهدایی است که اوج درنظر دارد فیلمی درباره رشادتهایش تولید کند. خبرگزاری مهر در اینباره نوشته، این فیلم همان فیلمنامهای است که محمدحسین مهدویان با همراهی حبیب والینژاد از سالهای گذشته علاقه به ساختش داشت، اما قرار بود بعد از وقفهای و پس از آنکه تجربه سریالسازی در بسترهای مجازی را از سر گذراند، سراغ این پروژه برود. این موضوع از یک سو و از سوی دیگر حساسیتهای فرزند شهید همت درباره ساخت اثری با محوریت پدرش، این پروژه را در وضعیت پیچیدهای قرار داده و حالا باید دید این فیلم با همراهی چه کسانی به مرحله ساخت میرسد. اوج قرار است فیلمی درباره شهید مهدی زینالدین را هم بسازد؛ فیلمی که هنوز کارگردانش مشخص نیست و پاییز امسال کلید میخورد.