به گزارش همشهریآنلاین ، در روز دوم اجلاس رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که امروز؛ یازدهم شهریور، در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برگزار شد، ضمن بیان این مطلب و با اشاره به مشکلات فرهنگی در دانشگاهها، پیشنهاداتی در این زمینه مطرح کرد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم یکی از مشکلات را پایین بودن اعتماد عمومی به نهادها و کارگزاران خاص عنوان کرد و گفت: این بی اعتمادی، به دانشگاه سر ریز میشود و باید تمهیداتی در این موضوع اندیشید.
وی در ادامه گفت: پایین بودن امید به آینده و نگرانی از آینده شغلی، کم ارزش شدن تحصیل، افزایش میل به مهاجرت از جمله مشکلاتی هستند که وجود دارند.
کلانتری با اشاره به افزایش حضور دانشجویان در فضای مجازی، توضیح داد: این موضوع، فی نفسه آسیب نیست ولی به دلیل عدم سیاستگذاری مناسب در این حوزه مشکلاتی ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: زیست دانشجویان به فضای مجازی منتقل شده ولی بیشتر فعالیتهای ما در فضای حقیقی انجام میشود. در اینستاگرام فشنها، سبک زندگی و مدلهای پوشش دانشجویی را ترویج داده میشود ولی ما سیاستگذاری در این زمینه نداریم و کلان کشور هم هنوز نتوانسته در این موضوع وارد شود. تعداد این صفحات انقدر زیاد است که برخوردهای سلبی که انجام شده، نتوانسته پاسخگو باشد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم درباره افزایش فردگرایی در میان دانشجویان و گسترده شدن حوزه خصوصی، عنوان کرد: فردگرایی عظیمی در دانشجویان میبینیم که بسیار گسترده تر از قبل شده و موضوعاتی که در قدیم تذکر داده میشد و سیاستگذار در برخی موارد ورود میکرد، الان اگر این ورود انجام شود، به اصطلاح به دانشجویان بر میخورد و در مقابل ورود به این عرصهها واکنش نشان میدهند.
وی در ادامه مشکل دیگر، را امکان شکلگیری جنبشهای سبک زندگی عنوان کرد و گفت: جامعه ما آبستن شکلگیری جنبشهای سبک زندگی است. منظور جنبشی است که توسط تشکلها و جریانهای شناسنامهدار داخل دانشگاه ممکن است، هدایت نشود. این جنبشها شبکهای اتفاق میافتد و شکل عوض میکنند. برخورد با این جنبشها، متفاوت از جنبشهای کلاسیک دهه ۶۰ است که در میان جنبش دانشجویی میبینیم.
وی خاطر نشان کرد: سلایق و علایق دانشجویان نسل جدید، تغییر کرده است و طول نسلی کوتاه شده است به زیر ۵ سال رسیده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم درباره اهمیت موضوع عفاف و حجاب گفت: نوع برخوردها، مرحله به مرحله مواجه با این موضوع به دانشگاهها ابلاغ شده است. نگاه باید تا حد امکان، ایجابی باشد و برنامه ایجابی داشت. در زیر یک درصد افراد و کسانی که هنجارشکنی میکنند و فضای عمومی دانشگاه را خدشه دار میکنند، مجبور به برخورد انضباطی هستیم.
کلانتری تاکید کرد: در برنامههایی مثل اربعین، باید مساعدتها بیشتر شود تا دانشجویان بیشتری اعزام شوند. مخصوصا دانشجویانی که شاید از نظر ظاهری انقلابی محسوب نشوند.
وی به مشکل ضعف بنیههای معرفتی دانشجویان اشاره کرد و گفت: باید به رفتارهای دانشجویان باید عمق بخشید و این خواسته مقام معظم رهبری است. اجرای طرح حامیم که با محوریت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در حال انجام است، در همین راستا است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به بودجه فرهنگی اشاره کرد و گفت: تخصیص کم و نامناسب بودجه فرهنگی در برخی دانشگاهها واقعا نگران کننده است. مسئولان آستین همت بالا بزنند.اگر کمتر هزینه کنیم، با آسیبهای این موضوع در آینده مواجه خواهیم بود.
وی به ضرورت توجه به فعالیتهای به فعالیتهای دانشجویی، بالاخص تشکلهای اسلامی اشاره کرد و گفت: تصدی گری در برنامههای فرهنگی، به جای نظارت و هدایت، یک معضل است. برخی دانشگاهها برنامههایی اجرا میکنند که در صورتی که به تشکلهای دانشجویی داده شود،هم با نشاط بیشتر و هم با هزینه کمتر اجرا میشود. دانشجویان باید میانداری کنند و در این فضاها سعی و خطا کنند.
کلانتری به نفوذ جریانهای منحرف دانشجویی در مجموعههای صنفی و علمی و فرهنگی اشاره کرد و گفت: این موضوع باید جدی گرفته شود.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزرات علوم در خصوص افزایشهای فشارهای رسانهای برخی جریانهای سیاسی و افزایش تمرکز جریانهای معاند در دانشگاه، گفت: باید با دقت و درایت فضای بر فضای فرهنگی و سیاسی دانشگاه نظارت داشت.
وی به حمایت مکرر رهبر انقلاب از فضای دانشگاهی اشاره کرد و گفت: این مجموعه ظرفیت درخشانی دارد و مقام معظم رهبری، علی رغم اینکه همه مشکلات را میدانند، دانشگاه را علمدار تمدن نوین اسلامی میدانند.
کلانتری پیشنهاداتی در خصوص مشکلات موجود ارایه داد و گفت: ما سندی به اسم سند اسلامی شدن دانشگاهها داریم ممکن است ایراداتی داشته باشد ولی محسنات آن به خصوص در مسایل فرهنگی باید محور قرار گیرد.
وی خاطر نشان کرد: باید از انفعال فرهنگی خارج شد و انرژی عمده باید صرف برنامههای اثباتی و تغییرفضا شود. دانشجویان ایده پردازان خوبی هستند.
کلانتری به اهمیت پر کردن اوقات فراغت دانشجویان اشاره کرد و گفت:باید در محیط خوابگاه فضایی را فراهم کرد تا بتوانند مهارتهایی یاد بگیرند و مهارتها رایگان در خوابگاهها آموزش داده شود