به گزارش همشهری آنلاین، سازمان بهزیستی کشور از آغاز طرح اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار تحت پوشش این سازمان خبر داد؛ طرحی که قرار است طی ۲۰ماه، مهارتهای لازم برای اشتغالآفرینی را به این افراد آموزش دهد تا با خودکفایی این افراد و تامین اشتغال پایدار برای آنها، این افراد را از چرخه نیازمندی و حمایتهای مالی سازمان بهزیستی خارج کند.
بهگفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، این طرح با همکاری بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام اجرا میشود.
هماکنون ۹۷درصد از خانوادههای زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی، از مستمری ماهانه برخوردار هستند که شامل ۲۵۸هزارو۸۰۰خانوار میشوند. این نخستینبار نیست که سازمان بهزیستی کشور برای اشتغالزایی زنان سرپرست خانوار قدم برمیدارد. اجرای این طرح در هر دورهای از حیات این سازمان به شکلها و روشهای مختلفی صورت گرفته اما اغلب نتیجه چندان با آنچه انتظار میرفت، مطابقت نداشت.
«زهرا یوسفی» کارآفرین و مهارتآموزی که سالهاست کارگاههای مهارتآموزی برای زنان سرپرست خانوار دایر میکند، میگوید: «سازمانها و نهادهای دولتی اغلب کارآفرینی و مهارتآموزی را به آموزش تولید و ساخت یک محصول خلاصه میکنند. اما در واقعیت این آموزش بهتنهایی نمیتواند تضمینکننده پایداری یک کسبوکار باشد؛ محاسبه سود و زیان، نحوه تهیه و دسترسی به منابع اولیه تولید، پروسه تولید بهطوری که مقرونبهصرفه باشد، برندسازی و پیداکردن بازار فروش، و در نهایت فروش محصول و کسب درآمد مجموعهای از اقداماتی است که برای ایجاد چرخه اشتغال پایدار باید به آن توجه کرد و آنها را به کارآموزان یاد داد. در غیر این صورت افراد اگر نتوانند در سایر مراحل گلیم خود را از آب بیرون بکشند، نمیتوانند وارد بازار کار و کسب درآمد و سود شوند.»
نکته دیگری که این کارآفرین از آن یاد میکند، پیشزمینههای آموزشیای است که اغلب زنان آن را طی کردهاند: «معمولا زنانی که در طبقات کمدرآمد جامعه قرار دارند، حداقل یک یا چند هنر و مهارت را آموزش دیدهاند یا بهصورت تجربی یادگرفتهاند. تنها با آموزش اصول کلی این مهارتها، مثل خیاطی و گلدوزی و قالیبافی و...، اصطلاحا نوع کار دستشان میآید و میدانند که باید چه کنند. اما آنچه اغلب آنها بهخوبی نمیدانند و باید آموزش ببینند، پیداکردن بازار فروش و اساسا انتخاب تولیداتی است که بازار فروش خوبی داشته باشد.»
حمایت ۲۰ماهه تسهیلگران
«کسبوکارهای خرد، کسبوکارهای خانگی، کارگاههای کوچک محلی ازجمله خیاطی و قالیبافی و آشپزخانههای تهیه غذای گرم و سرد خانگی، ازجمله مشاغلی است که آموزشهای لازم در زمینه آن در بهزیستی آغاز شده و زنان سرپرست خانوار تحت پوشش را آموزش میدهیم.»
«محمد نصیری» معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور این را میگوید و به هدف مهمی که این طرح اشتغالزایی آن را دنبال میکند، اشاره دارد: «ایجاد شغل در این طرح برای ما مهم است، اما در کنار آن تثبیت موقعیت شغلی و پایداربودن این شغل را دنبال میکنیم، چون تنها در این صورت است که میتوانیم بگوییم این افراد آموزشدیده میتوانند از چرخه حمایت خارج شوند و خودشان بهعنوان مولد در جامعه فعالیت کنند.»
این مهارتها بهصورت انفرادی یا گروهی به افراد تحت پوشش آموزش داده میشود. بهگفته نصیری، بنیاد برکت در این طرح بهزیستی را همراهی میکند. نصیری میگوید: «این تفاهمنامه در راستای اجرای ماده۵۷ قانون احکام دائمی، سیاستهای کلی تامین اجتماعی ابلاغی مقام معظم رهبری در فروردین۱۴۰۱ و اصول ۳، ۲۱ و ۲۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و برنامههای اشتغالزایی و توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار و اعضای خانواده آنها در جهت کاهش فقر مطلق و ایجاد اشتغال پایدار بهمنظور افزایش و توسعه ظرفیت اشتغال امضا شد.»
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور همچنین میگوید: «متقاضیان واجد شرایط از بین مددجویان سازمان معرفی میشوند. تامین مالی طرحهای اشتغالزایی، پرداخت هزینههای تسهیلگری، پایش و نظارت بر اجرای طرح رصد وضعیت افراد تحت اشتغال و ایجاد دسترسی به سامانههای اطلاعاتی برای پایش متقاضیان ازجمله اقداماتی است که بهزیستی در این طرح انجام میدهد.» تسهیلگران بنیاد برکت در زمان اجرای این طرح در کنار متقاضیان کارآفرینی و اشتغال هستند و امور مربوط به آنها را پیگیری میکنند.
بهگفته نصیری، پیشبینی شده است شروع اجرای طرح تا پایداری اشتغال ۲۰ماه طول بکشد و در این مدت تسهیلگران و آموزشیاران به افراد آموزشهای لازم را ارائه میکنند و حمایتهای بهزیستی برای تامین نیازهای اولیه چرخههای تولید و کسبوکار به چشم میخورد.
همچنین بهگفته نصیری هر ۶ماه یکبار پایش و تهیه گزارش عملکرد از روند اجرای طرح انجام میشود تا مراحل مختلف آن، از ریل اصلی خود خارج نشود و با آسیبشناسی بهموقع بتوان خطاها را به حداقل رساند.