گروه اجتماعی: نخستین نشست تخصصی رسانه‌ای با عنوان تأثیر خبرگزاری‌ها بر فضای رسانه‌ای کشور در خبر گزاری مهر برگزار شد.

در ابتدای جلسه سید جلال فیاضی، مدیر عامل  ایرنا درخصوص رسانه‌ها و اهمیت فعالیت خبرگزاریها به ایرانا وسخن پرداخت و گفت:  ما با شتاب زیادی به سمت بهره گیری از دنیای اطلاعات و ارتباطات پیش می رویم و در حال حاضر حجم تحولات رسانه ای در جهان گسترش یافته است.در این میان خبرگزاریها به عنوان تولید کنندگان تخصصی خبر نقش مهمی دارند.

در ادامه نشست دکتر گیتا علی‌آبادی معاون آموزشی دفتر مطالعات و توسعه رسانه‌ها درخصوص تاثیر خبرگزاریها بر فضای رسانه ای کشور گفت:  زمانی که خبرگزاریها فعالیت خود را در کشور ما آغاز کردند قرار بر این بود که چاپ و انتشار اخبار بر اساس دریافت مبالغی صورت بگیرد، در حالی که اکنون فقط خبرگزاری ایرنا به این صورت فعالیت می کند.

علی آبادی در ادامه توضیح داد:  مطبوعات ما به خاطر استفاده نامحدود از خبرگزاریها تا اندازه‌ای تنبل شده‌اند و خیلی راحت با استفاده از مطالب سایتها صفحات خود را پر می کنند.در صورتی که رسالت مطبوعات این است که مطالب را با توجه به شرایط روز انعکاس دهند و ضمن کمک گرفتن از رسانه‌های مختلف از جمله خبرگزاریها، سوژه‌هایی را انتخاب و مطرح کنند که به اطلاع‌رسانی صحیح و کامل جامعه منجر شود.

در ادامه این نشست مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی گفت: متأسفانه تاکنون رسانه‌ای با جامعیت بین‌المللی در نظام رسانه‌ای کشور وجود نداشته است، بر همین اساس، باید تراز اطلاع‌رسانی توسط خبرگزاری‌های داخلی افزایش یابد.

ظهوریان گفت: خبرگزاری‌ها بستر آسانتری برای اطلاع‌رسانی کمی و کیفی فراهم  می‌کنند که با توجه به عمر کوتاه فعالیت آنها در کشور سهم قابل توجهی را در انتشار اخبار به خود اختصاص داده‌اند.

وی گفت: خبرگزاری‌ها باید به پردازش صحیح اخبار و انعکاس منصفانه آن در سطح داخلی و بین‌المللی توجه داشته باشند، چرا که آنها سهم قابل توجهی در میزان اعتبار و اقبال مردم به اطلاع‌رسانی دارند.

وی از ساماندهی آیین‌نامه فعالیت خبرگزاری‌ها خبر داد و گفت: در پی این ساماندهی، شیوه نظارت بر خبرگزاری‌ها مشخص و خبرگزاری‌های فاقد سطح‌بندی، رده‌‌بندی می‌شوند، چرا که فقدان این امر برنامه‌ریزی‌ها را دچار چالش  کرده است.

ظهوریان گفت: برای دستیابی به نظام جامع رسانه‌ای باید تعریف مشخصی از خبرگزاری‌ها و سایت‌ها و وبلاگ‌ها ارائه داد، چرا که این تعاریف به دلیل نزدیکی فعالیت آنان به  یکدیگر شبیه هستند.

ظهوریان درباره فعالیت سایت‌های بی نام و نشان و وبلاگ‌ها نیز، اظهار کرد: بر اساس اطلاعیه‌ای که از سوی وزارت  ارشاد صادر شد، از آنجا که مسئولیت خبری در سایت‌های بی‌نام و نشان رعایت نمی‌شود، انتشار اخبار برعهده خود مطبوعات گذاشته شد.

وی افزود: البته این اطلاعیه شائبه‌هایی مبنی بر سانسور خبری را نیز در سطح مطبوعات به وجود آورد، که اصل چنین خبری واقعیت ندارد.

مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی با تأکید بر لزوم بازنگری در تعریف خبرگزاری‌های غیردولتی، اظهار کرد: با این کار مسیر توسعه خبرگزاری‌ها روشن خواهد شد.

ظهوریان درباره حمایت‌های مالی دولت از مطبوعات گفت: از آنجا که روزنامه یک محصول فرهنگی تولیدی محسوب می‌شود، مورد حمایت‌های مالی دولت قرار گرفته است، اما این به معنای هزینه نداشتن خبرگزاری‌ها نیست. بر همین اساس، باید ساز و کارهای جدی‌تری برای اقتصادی کردن و توسعه خبرگزاری‌ها مورد توجه قرار گیرد.

در این نشست همچنین پرویز اسماعیلی، مدیرعامل خبرگزاری مهر با بیان اینکه شاهد به کارگیری روش‌های مختلف اطلاع‌رسانی در کشور خواهیم بود، گفت: با توجه به فضای پیش رونده و دینامیک، با تغییر در مفهوم- ساختار و مسائل فنی فضای رسانه‌ای کشور مواجهیم، به طوری که در حال حاضر اینترنت جایگزین استفاده از تلکس در کشور شده است.

وی با اشاره به تأسیس چندین خبرگزاری غیردولتی در سال‌های گذشته، افزود: اختیارات خبرگزاری‌ها ناشی از تحمیل مسائل سیاسی به دولت‌هاست، لذا گسترش فعالیت رسانه‌ای با تغییر و تحولات سیاسی و دموکراتیک کشورها رابطه بسیار نزدیکی دارد.

برچسب‌ها