دو منطقه در کنترل روسیه در شرق اوکراین طرح‌هایی را برای برگزاری رفراندوم برای پیوستن رسمی به روسیه در ادامه هفته اعلام کردند.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز یک متحد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفت که آرای داده شده در این رفراندوم‌ها چشم‌انداز ژئوپولیتیکی را برای همیشه به نفع مسکو تغییر می‌دهند.

این اقدام که به بالا گرفتن شدید رویارویی با غرب می‌انجامد، پس از آن اعلام می‌شود که ظاهرا روسیه در میدان‌های نبرد در شمال شرق اوکراین مجبور به عقب‌نشینی شده است و پوتین در حال بررسی برداشتن قدم‌های بعدی‌اش در این منازعه هفت‌ماهه است که به جدی‌ترین تنش میان شرق و غرب از هنگام بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ انجامیده است.

مناطق خودخوانده جمهوری خلق لوهانسک (LPR) و جمهوری خلق دونتسک (DPR) که تحت حمایت روسیه هستند، می‌گویند رفراندوم‌های برنامه‌ریزی‌شده در فاصله ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر (اول تا پنجم مهر) برگزار خواهد شد.

دنیس پوشیلین، رئیس DPR در روز سه‌شنبه پستی در رسانه اجتماعی با خطاب قرار دادن پوتین نوشت:‌ «من از شما می‌خواهم، در کمترین زمان ممکن در صورت پاسخ مثبت در این رفراندوم- که هیچ شکی در آن نیست- الحاق  DPR را به روسیه مورد توجه قرار دهید.»

مقامات منصوب‌شده روسیه در منطقه جنوبی خرسون که نیروهای طرفدار مسکو حدود ۹۵ درصد آن را در کنترل دارند، گفتند آنها هم تصمیم گرفته‌اند رفراندومی برگزار کنند. انتظار می‌رود مقامات طرفدار روسیه در بخشی از منطقه زاپوریژیا نیز پیشنهاد مشابهی را اعلام کنند.

اوکراین و آمریکا گفته‌اند چنین رفراندوم‌هایی اقدامات تقلبی غیرقانونی هستند و تصریح کرده‌اند که آنها و بسیاری از کشورهای دیگر نتایج آنها را نخواهند پذیرفت.

روسیه می‌گوید از قلمرویش دفاع خواهد کرد

دیمیتری مدودوف، رئیس‌جمهور پیشین روسیه که در حال حاضر معاون رئیس شورای امنیت این کشور است، قبل از این اعلام‌ها گفته بود که پیامد چنین آرایی غیر قابل‌بازگشت است و به مسکو- که بزرگترین زرداخانه سلاح‌های هسته‌ای در جهان را دارد- اختیارات نامحدودی می‌دهد که از آنچه قلمروی قانونی خودش می‌شمارد، دفاع کند.

مدودوف گفت: «تجاوز به قلمروی روسیه جنایتی است که به ما اجازه استفاده از همه نیروهای دفاعی‌مان را می‌دهد. به همین علت است که این رفراندوم‌ها این همه باعث ترس در کی‌یف و غرب شده‌اند.»

او افزود قانون اساسی روسیه به هیچ رهبر آینده روسیه اجازه نمی‌دهد که نتیجه این رفراندوم‌ها را باز گرداند.

وایچسلاو ولودین، رئیس دومای دولتی روسیه، مجلس سفلای پارلمان گفت این مجلس از پیوستن این دو منطقه به روسیه در صورتی که به آن رای داده شود، حمایت می‌کند.

واشنیگتن و غرب تا به حال مراقب بوده‌اند که به اوکراین سلاح‌هایی ندهند که بتواند از آنها را برای گلوله‌باران قلمروی روسیه استفاده کند و تفسیر مدودوف از معنای قانونی الحاق دوفاکتوی این مناطق از دیدگاه مسکو شبیه هشداری  برای آینده به غرب به نظر می‌رسد.

ولودین نوشت: «این رفراندوم‌ها بردار توسعه روسیه را برای دهه‌ها تغییر می‌دهند. دگرگونی ژئوپولیتیکی جهان هنگامی که قلمروهای جدید به روسیه ملحق شوند، بازگشت‌ناپذیر خواهد بود.»

هنوز روشن نیست که این رفراندوم‌ها در حالیکه روسیه و نیروهای طرفدارش فقط حدود ۶۰ درصد منطقه دونتسک را در دست دارند و جنگ در منطقه لوهانسک در جریان است، چگونه برگزار خواهند شد.

مقامات محلی طرفدار روسیه قبلا اعلام کرده‌اند که این رفراندوم‌ها را می‌توان به طور الکترونیکی برگزار کرد. این اقدام هشت سال پس از پیوستن شبه‌جزیره کریمه از اوکراین به روسیه رخ می‌دهد.

اوکراین در تلاش است مناطق شرقی را بازپس گیرد

این رفراندوم‌ها پس از آن اعلام شدند که اوکراین مدعی شد نیروهایش روستای بیلوهوریوکا در منطقه لوهانسک را بازپس گرفته‌اند و آماده بازپس‌گیری ایالتی می‌شوند که تا به حال به طور کامل در دست نیروهای روسیه بوده‌ است.

یک فیلم تایید نشده منتشرشده در رسانه‌های اجتماعی نیروهای اوکراینی را در این روستا نشان می‌دهد که در ۱۰ کیلومتری غرب شهر لیسیچانسک قرار دارند که پس از هفته‌ها جنگ در ماه ژوئیه به دست نیروهای روسیه افتاد.

روسیه کنترل کامل لوهانسک و ایالت مجاورش، دونتسک را به عنوان اهداف اولیه آنچه «عملیات نظامی ویژه‌اش» در اوکراین می‌نامد، اعلام کرده است و مدعی است که روس‌زبانان در این مناطق تحت تعقیب بوده‌اند و حتی زیر گلوله‌باران قرار گرفته‌اند، اتهاماتی که کی‌یف آن را تکذیب می‌کند.

اوکراین می‌گوید پس از عقب‌نشینی نیروهای روسیه از منطقه شمال شرقی خارکف، شروع به فشار آوردن برای ورود به منطقه لوهانسک کرده است.

ولودیمیز زلنسکی،رئیس‌جمهور اوکراین در سخنرانی تلویزیونی‌اش در ساعات پایانی روز دوشنبه گفت او اکنون بر «سرعت» پیشرفت نیروهایش در این منطقه و بازگرداندن زندگی طبیعی به آن متمرکز است.

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین اشاره کرد در سخنرانی ویدئویی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل در روز چهارشنبه از کشورها خواهد خواست که رساندن سلاح و کمک به اوکراین را شتاب بخشند.

در حال حاضر امکان تایید مستقل گزارش‌های طرفین درباره دستاوردهایشان در میدان نبرد وجود ندارد.

برچسب‌ها