به گزارش همشهری آنلاین، با وجود اینکه یکی از محوریترین موضوعها در جریان مذاکرات برجامی میان ایران و طرفهای غربی، رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بودهاست، اما آمریکاییها نهتنها تاکنون رویکرد مثبتی در این زمینه اتخاذ نکردهاند، بلکه دولت بایدن برخلاف شعارهای اعلامی خود، تحریمهای جدیدی را نیز در ماههای اخیر علیه جمهوریاسلامی اعمال کردهاست؛ موضوعی که نشاندهنده رویکرد متناقض واشنگتن در مواجهه با گفتوگوها برای رفع تحریمهاست.
در این میان اما در روزهای اخیر طرفهای غربی با موجسواری بر حوادث اخیر ایران، دور تازهای از فشارها علیه جمهوریاسلامی را آغاز کردهاند؛ فشارهایی که اعمال تحریمهای جدید علیه تهران محور اصلی آن را تشکیل میدهد. در چنین شرایطی هم بود که مقامهای آمریکایی علاوه بر اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوریاسلامی، در روزهای اخیر بهصورت مستمر اعلام میکنند که به روند اقدامهای تحریمی علیه ایران ادامه میدهند.
آمریکا اعمال تحریمهای ضدایرانی را ادامه میدهد
بر این اساس معاون سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در نشستخبری اخیر خود تاکید کرد: واشنگتن اعمال تحریمها علیه جمهوریاسلامی را ادامه میدهد. این موضعگیری درحالیاست که آمریکاییها در روزهای اخیر علاوهبر دخالت آشکار در امور داخلی ایران و در شرایطی که مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است، اعلام کردهاند اگر ایران به رویه کنونی خود در مذاکرات برجامی ادامه دهد، اجرای دقیق و سرسختانه تحریمها علیه ایران را نیز ادامه خواهند داد.
ویدانت پاتل در نشستخبری اخیر خود در پاسخ به این سوال که «باتوجه به موضعگیری فرانسه و دانمارک درخصوص ادامه ناآرامیها در ایران، آیا آمریکا قصد ندارد پیام جدیتری به ایران بدهد؟» به تکرار ادعاها درباره نحوه برخورد با افراد حاضر در این ناآرامیها پرداخت و گفت که واشنگتن از طریق تحریم حتی پیشاز واکنش این دولتها (فرانسه و دانمارک) پیامی بسیار قوی به ایران داده است.
وی با طرح این ادعا که ایران باید برای رفتار خود با معترضان مسئول دانسته شود، تاکید کرد که آمریکا به همکاری خود با شرکا و متحدانش برای پاسخ به ایران ادامه خواهد داد. پاتل همچنین درباره درخواست ایران برای گرفتن تضمین درخصوص عدم خروج مجدد واشنگتن از برجام و اینکه «آیا این موضوع هنوز یکی از موانع حصول توافق بهشمار میآید؟» عنوان کرد که نمیتواند وارد تعاملات و مذاکرات دیپلماتیک شود و اطلاعاتی در این زمینه ارائه دهد.
با این وجود، وی با ادامه لفاظیهای گذشته علیه تهران اعلام کرد که «اگر ایران به اتخاذ مواضعی ادامه دهد که میداند نه ما و نه شرکای ما در تروئیکای اروپایی (شامل انگلیس، فرانسه و آلمان) نمیتوانند آنها را بپذیرند، آنگاه همهچیز به شکل فعلی ادامه خواهد یافت و این بهمعنای اجرای دقیق و سرسختانه تحریمهای ما و افزایش انزواطلبی بینالمللی ایران است.» معاون سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا همچنین در ادامه رویه مقامهای آمریکایی در قبال جمهوریاسلامی، تلاش کرد مسئولیت به نتیجه نرسیدن مذاکرات را متوجه تهران بداند. او بار دیگر کوشید توپ مذاکرات را به زمین ایران بیندازد: «انتخاب در نهایت با آنهاست، اما من بیشتر از این اطلاعاتی ندارم.»
واکنش قاطع ایران به موجسواری پارلمان اروپا
در چنین شرایطی در کنار آمریکاییها، در روزهای اخیر برخی کشورهای غربی و اروپایی نیز با ادعای «دفاع از حقوقبشر» درحال کوک کردن ساز «تحریم» علیه جمهوریاسلامی هستند و میکوشند با بهرهبرداری سیاسی از حوادث اخیر، دور تازهای از فشارها علیه ایران را سازماندهی کنند.
بر همین اساس هم بود که در روزهای اخیر پارلمان اروپا در اقدامی مداخلهجویانه، قطعنامهای را در ارتباط با حوادث اخیر در ایران صادر کرد که با واکنش قاطع مقامهای جمهوری اسلامی مواجه شد. ازسوی دیگر جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی مداخلهجویانه، تهدید کرد این اتحادیه علیه تدابیر قانونی ایران برای حفظ نظم و امنیتعمومی جامعه، اقدام میکند و افزود: «اتحادیه اروپا درحال بررسی گزینههای مختلف برای پاسخ دادن به رویدادهای ایران است.» اظهارات مداخلهجویانه مقامهای اروپایی اما با واکنش قاطع مقامهای کشورمان مواجه شد و وزیر امورخارجه در گفتوگوی تلفنی با لوئیجی دیمایو، همتای ایتالیایی خود و همچنین بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا نسبت به هرگونه اقدام شتابزده و نسنجیده ازسوی اتحادیه اروپا هشدار داد.
تحریمهای خصمانه کانادا
در چنین شرایطی نخستوزیر کانادا نیز در ادامه اقدامهای مداخلهجویانه مقامهای غربی علیه جمهوریاسلامی، روز جمعه اعلام کرد: این کشور به بهانه ناآرامیها در ایران، مجموعهای از اقدامهای مالی و مهاجرتی جدید علیه ایران و همچنین گسترش رژیم تحریمهای خود را دنبال خواهد کرد.
جاستین ترودو با دخالت آشکار در مسائل داخلی ایران اعلام کرد: کانادا تصمیم دارد از ورود بیشاز ۱۰هزار عضو سپاه پاسداران ایران به این کشور جلوگیری کند. وی درعینحال مدعی شد این کشور درحال گسترش تحریمها علیه ایران است و اضافه کرد ۷۶میلیون دلار برای تقویت ظرفیت کانادا برای اجرای چنین اقدامهایی اختصاص داده است. نخست وزیر کانادا درحالی از تصمیم این کشور علیه ایران سخن میگوید که وی پیشاز این، بهدنبال گسترش جنبش اعتراضی در کانادا، با اعلام وضعیت اضطراری گفته بود که به نیروهای پلیس اختیارات بیشتری برای مهار اعتراضها داده میشود.
معاون ترودو نیز با طرح اتهامهای اثباتنشده علیه جمهوریاسلامی گفت که ایران «کشور حامی تروریسم دولتی» است. کریستیا فریلند با لحنی تند و ستیزهجویانه اضافه کرد: «امروز ما با فهرست کردن سپاه پاسداران ذیل قانون محافظت از پناهندگان و مهاجران و درواقع با فهرست کردن سران رژیم ایران این واقعیتها را رسماً به رسمیت میشناسیم و مطابق آنها اقدام میکنیم.»
کانادا در روزهای گذشته نیز اقدامهای خصمانهای را در حمایت از اغتشاشات در ایران انجام داده بود. این کشور، ازجمله روز چهارم مهرماه اعلام کرد دهها فرد و نهاد ایرانی، ازجمله پلیس امنیت اخلاقی را در فهرست تحریمها قرار دادهاست.
دورویی اتحادیه اروپا و آمریکا
چنین اقدامهای مداخلهجویانهای اما با واکنشهایی در اروپا مواجه شد و نماینده جمهوری ایرلند در پارلمان اروپا، ضمن تاکید بر دورویی آمریکا و اتحادیه اروپا درباره حقوقبشر، اعمال تحریمهای یکجانبه آنها علیه ایران را محکوم کرد. میک والاس در جلسه این نهاد تقنینی اتحادیه اروپا، تحریمهای کشورهای غربی به نام حقوقبشر علیه ایران و دیگر کشورها را محکوم کرد و به دورویی ادعایی اتحادیه اروپا و آمریکا درباره حمایت آنها از حقوقبشر در ایران تاخت.
این نماینده عضو پارلمان اروپا خطاب به رئیس جلسه پارلمان اروپا و دیگر قانونگذاران گفت: «آقای رئیس! اگر طبقه سیاسی اتحادیه اروپا به حقوقبشر در جمهوریاسلامی اهمیت میداد، برای اعمال تحریمهای یکجانبه جدید فریاد نمیزدند. اگر ما به حفظ حقوقبشر به شیوهای منسجم و اصولی اهمیت میدادیم، در تکتک جلسات پارلمان اروپا قتل بیامان مردان، زنان و کودکان فلسطینی توسط نیروهای اسرائیلی را محکوم میکردیم.»
والاس همچنین ادامه داد: «اگر به حفظ حقوقبشر اهمیت میدادیم، ما به دهها هزارنفر از طبقه کارگر و مردم عادی سوریه، لبنان، ونزوئلا، یمن، زیمبابوه، کوبا و ایران که توسط تحریمها و محاصره یکجانبه ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا کشته میشوند، میپرداختیم.»
کودکان پروانهای از تحریمهای آمریکا مستثنا نشدند
سخنگوی وزارت امورخارجه در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران گفت: کودکان پروانهای نیز از تحریمهای یکجانبه، غیرقانونی و ظالمانه آمریکا مستثنا نشدند. ناصر کنعانی دراین باره در صفحه اینستاگرامش نوشت: «هر روز به یک بهانه فهرست جدید تحریم علیه ایران منتشر میشود. این بار وزیر کشور، وزیر ارتباطات و ۵ مقام ایرانی دیگر توسط دولت آمریکا تحریم شدند.» وی ادامه داد: «البته قبل از این لیست ۷ نفره از وزرا و شخصیتهای ایرانی، فرد فرد ملت ایران صدها بار ازسوی رژیم آمریکا مورد بیسابقهترین تحریمهای طول تاریخ علیه یک ملت قرار گرفتند. تمام مردم ایران بدون هیچگونه تفکیک و تبعیضی، سالهای طولانی با تحریمهای ظالمانه آمریکا که معیشت، شغل، سلامتی و زندگی آنها را هدف گرفته، دست و پنجه نرم میکنند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین اضافهکردهاست: «حتی کودکان پروانهای نیز از تحریمهای یکجانبه، غیرقانونی و ظالمانه آمریکا مستثنا نشدند.»