همشهری آنلاین - مریم ورشو: بیشتر افراد، تهران را جای شلوغ و پرترافیکی میدانند که جاذبه طبیعی چندانی ندارد. این باور اشتباه حتی در ذهن افرادی که در پایتخت زندگی نمیکنند نیز نهادینه شده است. برای همین وقتی آخر هفته از راه میرسد یا تعطیلاتی در سال پیش میآید بیشتر ساکنان تهران بار و بنه خود را به سمت استانهای شمالی و دیگر نقاط میبندند. این در حالی است که اطراف تهران پر از روستاهای زیباست که هریک مناظر طبیعی ویژهای دارد.
یکی از این روستاهای اطراف تهران لالان معروف به لالون است که از روستاهای بخش رودبار قصران در شهرستان شمیران محسوب میشود و در ۱۱ کیلومتری شمال فشم قرار دارد.
این فاصله یعنی بهراحتی میتوانید برای یک سفر یک روزه برنامهریزی کنید و چه برنامهای بهتر ازین؛ مقرون بهصرفه و کم هزینهتر با کلی مناظر دیدنی از رودها و تنگههای زیبا گرفته تا گلهای رنگارنگ و بوته گلپرهای زیبا. در کنار چشمهای عجیب و خاص و آبشار لالون و قلههای خلنو.
- تصاویری از زندگی جذاب عشایر تهران در دل دشت لار | وقتی دستگاههای مدرن جای مَشک را میگیرند | روش کار خامهگیر دستی را ببینید
- ببینید | زیباترین چشمانداز دشت لار در پای آبشار سفیدآب (قو) | راه قدیم بلده مازندران به تهران کجاست؟ | دوبرار؛ چشمهای که خنکایش زبانزد است
یخچال لالون
همانطور که گفته شد در روستاهای لالان با جاذبههای طبیعی منحصربهفردی مواجه میشوید. در بهار یخچال لالون بسیار زیبا و دیدنی است که در ابتدای مسیر به راحتی قابل دسترس است.
تونل برفی
تونل برفی لالون نیز یکی از عجایب دره لالون است. ریزش بهمن در زمستان سبب انباشت برف میشود که در اواخر بهار و اوایل تابستان با ذوبشدن برفها و جاریشدن آب در داخل این توده برفی، راهرو یا تونلی در داخل توده برفی ایجاد میشود که بسیار دیدنی است.
معمولا طبیعتدوستان برای دیدن تونل برفی به ازنا در استان لرستان سفر میکنند. این یعنی باید کلی راه را از مبدا خود با صرف بنزین و هزینه طی کنند تا در خردادماه این پدیده زیبا را ببینند.
اما برای ساکنان تهران و اطراف آن تول برفی لالون بهترین تجربه است. البته ناگفته نماند این تونل برفی در روستای دربندسر و کلوگان نیز تشکیل میشود.
برای بازدید از این تونل برفی در مسیر رودخانه حرکت کنید. تا در ته دره روی رود، به تونل برفی بهشکل یک طاق برسید. فاصله بین طاق و سطح رودخانه تا سه متر میرسد. دقت کنید که دیدن تونل برفی در هر فصلی امکان پذیر نیست. معمولا از خرداد تا مرداد امکان ایجاد این تونل وجود دارد.
چشمه تلخاب
اگر بعد از تونل مسیر را ادامه دهید به چشمه تلخاب میرسید، این چشمه نیز یکی دیگر از عجایب منحصر به فرد لالون است که از دل سنگی بیرون میآید.
طبق روایت ساکنان منطقه چشمه تلخاب بهطور اتفاقی کشف شده است، سالهای قبل یک کودک حین بازی با نوک چوبی زمین را حفر میکند که ناگهان آبی از زمین میجوشد.
آب این چشمه گازدار و تلخ همراه با مواد معدنی است. این چشمه از زیر سنگی سرخ میجوشد و سنگهایی هم که در مسیر این چشمه قرار دارند سرخ هستند که تصویر زیبایی خلق کردهاند.
نکته جالب توجه چشمه تلخاب این است که در نزدیکی آن چشمهای دیگر با آب شیرین و سرد میجوشد، اما آب این دوچشمه با تضاد رنگی کنار هم جاری هستند و تصویری منحصر به فرد به وجود میآورند؛ یکی از چشمهها تلخمزه و گازدار با رنگ مسی و دیگری با آب شیرین و رنگی عادی.
نکته جالب توجه دیگر این است که اگرچه آب این چشمه طعم تلخی دارد، اما به دلیل گازدار بودن با آن دوغ گازدار درست میکنند و برخی نیز با اضافه کردن آبلیمو از طعم این آب که خاصیت درمانی دارد استفاده میکنند.
آبشار و قله خلنو
با ادامه مسیر هم بعد از چشمه به آبشار لالون میرسید که حدود۲۰ متر ارتفاع دارد؛ اما نیاز به کوهنوردی و امکانات دارد.
معمولا کوهنوردانی هم که قصد صعود به قله خلنو را دارند در کنار چشمه کمپ میزنند تا صبح زود از چشمه تلخاب به سما خلنو حرکت کنند و قله را فتح کنند.
مسیر دسترسی به روستای لالان
از تهران وارد جاده لشکرک شوید و پس از عبور از میدان فشم، به سمت شرق بروید تا به روستای لالان برسید. فاصله تهران تا فشم حدود۵۰ کیلومتر و فشم تا لالان حدود ۱۳ کیلومتر است.