در میان انبوه شلوغی و روزهای آلوده تهران، باغ ملی گیاه‌شناسی مانند نگینی در غرب پایتخت می‌درخشد. باغی بهشتی که انواع گونه‌های گیاهی را در خود جا داده است و در پاییز هم زیبایی‌هایش چند برابر می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین، باغ ملی گیاه شناسی، بزرگترین باغ خاورمیانه و یکی از ۱۰ باغ برتر دنیا به شمار می‌آید که در مراتع پارک چیتگر در غرب تهران احداث شده است. در این باغ، مجموعه‌ای از گیاهان بومی و غیر بومی در فضای باز و در گلخانه‌ها کشت می‌شوند و نقش مهمی در زمینه‌های مختلف تحقیقاتی از جمله علوم گیاهی و باغبانی، آموزش عمومی و آشنا ساختن مردم به اهمیت گیاهان و لزوم حفاظت از آنها بر عهده دارند.

علاوه بر این، باغ گیاه‌شناسی به عنوان ذخیره ژنتیکی گیاهان در معرض خطر انقراض مورد استفاده قرار می‌گیرد. در باغ‌های گیاه‌شناسی امکانات لازم برای مطالعه و تحقیق درباره تنوع زیستی و حفاظت از آنها فراهم است. امکان شناخت گونه‌های گیاهی کشور با بهره‌گیری از روش‌های مختلف علمی در این باغ منحصر به فرد فراهم شده است. تحقیق در زمینه روش‌های تکثیر و پرورش گونه‌های با ارزش از نظر حفاظتی و اقتصادی از موضوعات دیگری است که در باغ‌های گیاه‌شناسی به آن پرداخته می شود.

باغی در میان۶ دریاچه، ۲ رودخانه و ۲ آبشار

باغ گیاه‌شناسی ملی ایران به وسعت ۱۴۵ هکتار در دامنه جنوبی رشته کوه البرز مرکزی در اراضی چیتگر، در شمال غربی تهران (در محدوده شهرداری منطقه- ۲۲ تهران) واقع شده است. در طراحی باغ برای ایجاد مناظر و چشم اندازهای طبیعی سه کوه که نشان دهنده کوه‌های زاگرس، البرز و هیمالیا است ایجاد شده است. ضمن اینکه ۶ دریاچه و دو رودخانه هریک در کنار گیاهان رویشگاه مربوطه فضای طبیعی را ایجاد کرده‌اند که دارای جاذبه های گردشگری خاصی هستند. از دیگر جاذبه‌های باغ، دو آبشار است که ریزش آب از بلندی ها و لابلای صخره‌ها، زیبایی آن را دوچندان می ‌کند.

گونه‌های جانوری از روباه تا سینه سرح اروپایی

در هنگام بازدید از باغ گیاه شناسی ملی ایران، علاوه بر لذت بردن و دیدن گیاهان مناطق مختلف، می‌توانید از دیدن حیوانات و پرندگان باغ هم لذت ببرید. برای بهبود کیفیت پرنده نگری صبوری و رعایت سکوت دو شرط اساسی ‌هستند.

برخی از پرندگان و حیوانات موجود در باغ که به راحتی و با کمی دقت می‌توانید آنها را مشاهده کنید به شرح زیر است:

*سینه‌سرخ اروپایی (European robin)، که پرنده‌ای مهاجر است و در ایران زادآوری ندارد و با آمدن فصل پاییز و سرد شدن هوا می‌توانید این پرنده را در باغ ببینید.

*سهره جنگلی (Common chaffinch) که پرنده‌ای اجتماعی است و اغلب گروهی و گاهی همراه با گونه های دیگر مثل گنجشک‌ها، در حال تغذیه روی زمین و یا بر روی درختان منطقه دیده می‌شوند.

*طوطی طوق‌صورتی (Rose-ringed parakeet)، تنها گونه طوطی در ایران است که در این باغ دیده می‌شود.

سنجاب ایرانی، بلبل خرما، کاکایی سر سیاه کوچک، دارکوب باغی یا سوری، سسک تاج ‌طلایی یا کاکل‌زری ، روباه، هدهد، ماهیخورک کوچک و... از دیگر گونه‌های جانوری این باغ هستند.

آدرس:

اتوبان تهران­-کرج، خروجی پیکانشهر، شهرک سرو آزاد، خیابان شهید علی گودرزی، بلوار باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

منبع: همشهری آنلاین