سی‌ونهمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه روز دوشنبه برگزیدگان خود را شناخت. این دوره از جشنواره در حالی برگزار شد که به‌دلیل مسائل اخیر کشور صحبت‌هایی مبنی بر تحریم جشنواره، یا تغییر زمان برگزاری آن از سوی عده‌ای مطرح شده بود.  

به گزارش همشهری آنلاین، دبیر جشنواره پیش از برگزاری این رویداد در نشستی اعلام کرد انصراف فیلم‌ها تنها درصورتی پذیرفته می‌شود که درخواست انصراف به‌صورت کتبی به دبیرخانه جشنواره ارائه شود؛ هرچند مطابق قانون جشنواره فیلم‌هایی که حضورشان در جشنواره قطعی شده بود و در جدول برنامه‌های جشنواره قرار گرفته بودند، نمی‌توانستند از جشنواره انصراف دهند.

در طول جشنواره هم، با وجود اینکه نگرانی‌هایی درباره رخ دادن اتفاقاتی خاص در جشنواره وجود داشت، در نهایت این رویداد سینمایی بدون مسئله به‌کار خود پایان داد. در جشنواره امسال تأکید بسیاری روی تنوع ژانری فیلم‌ها وجود داشت. از آنجا که «ژانر» اساسا مفهومی است که در سینمای بلند و دخل‌وخرج گیشه فیلم‌ها مطرح است، این میزان تأکید روی مفهوم «ژانر» شاید با ذات فیلم کوتاه که عرصه تجربه‌اندوزی و آزمایشگری است تناسب نداشته باشد.

البته برخی استدلال‌ها برای تأکید روی تنوع ژانری آثار این بود که با اتخاذ این سیاست در نهایت سینمای بلند منتفع می‌شود و سینمای ایران، به‌جز فیلم‌های اجتماعی واقع‌گرا، صاحب آثاری در ژانرهای مختلف خواهد شد. در این گزارش به آنچه در اختتامیه این رویداد سینمایی رخ داد پرداخته‌ایم.

بدرقه جشنواره ۳۹ساله

مراسم اختتامیه این جشنواره در برج میلاد با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان سینمایی و دیگر مدیران این سازمان با اجرای محمد سلوکی برگزار شد. حبیب ایل‌بیگی، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی؛ محمد حمیدی‌مقدم، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی؛ سیدمهدی جوادی، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی؛ قادر آشنا، معاون توسعه فناوری و مطالعات سازمان سینمایی و هاشم میرزاخانی، مدیرعامل مؤسسه سینما شهر از مدیران سینمایی حاضر در این مراسم بودند.

در ابتدای این برنامه یاد ۲ شهید فیلمساز از هنرجویان عرصه فیلم کوتاه محمدحسین کمیلی و منصور ولی‌دوست با پخش تصاویری از آنها و حضورشان در جنگ تحمیلی گرامی داشته شد. محمد سلوکی مجری این مراسم در ابتدا گفت: به همه عاشقان فیلم کوتاه که پر از خلاقیت، عشق، شعور و ... هستند خوشامد می‌گویم. امشب پایان کار سی‌ونهمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران است و می‌خواهم همه عاشقانی را که برای لحظه به لحظه این رویداد بزرگ تلاش کردند تشویق کنید. اخبار زیادی از شما فیلمسازان جوان به‌ویژه فیلمسازان خلاق و پر از نبوغ که از شهرستان‌ها به این جشنواره آمدند، در روزهای جشنواره مخابره شد.

درود می‌فرستیم به روح ۲ شهید فیلم کوتاه‌ساز که عضو این انجمن بودند و همه دلیران این سرزمین. مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره نیز در سخنانی گفت: الهی شکر، این جشنواره هر حسن و خوبی‌ای داشت، محصول لطف خدا و ائمه اطهار است و هر ایرادی داشت ماحصل کار من و نه حتی همکاران من است. خیر مقدم عرض می‌کنم به همه کسانی که آمدند تا این جشنواره ۳۹ ساله را بدرقه کنند. نیامدم که گزارش بدهم. چون همه آمدند و روند برگزاری جشنواره را دیدند پس باید فقط گزارشی را خدمت آقای خزاعی و سازمان سینمایی بدهم و یک گزارش به آن بالاسری که خداوند بزرگ است. از همه تشکر می‌کنم.

نکوداشت اصغر یوسفی‌نژاد

سپس در بخش نکوداشت اصغر یوسفی‌نژاد کلیپی از آن مرحوم پخش شد که او در این کلیپ خود را اینگونه معرفی کرده بود: «من در سال۱۳۴۸ در خانواده‌ای که از هر نظر قابل ستایش است، به دنیا آمدم. هرچند که این خانواده معمولی بود. پس از مدتی به‌دلیل علاقه‌مندی در دانشگاه صدا و سیما در رشته فیلمسازی فارغ‌التحصیل شدم، بعد به مرکز صداوسیمای تبریز رفتم. سپس نخستین سریال تلویزیونی خودم با عنوان «باران، رویاها را نمی‌شوید» ساختم، بعد سریال‌های دیگری ساختم. همزمان با خدمت در صداوسیما منتقد هم بودم. بعد از بازنشستگی کتابی نوشتم.

سپس فیلمی با نام «او» ساختم که با همان فیلم وارد سینمای حرفه‌ای شدم و این جشنواره به جشنواره فیلم فجر راه یافت که تجربه‌ای موفقیت‌آمیز بود. مخاطب همیشه در سینما برای من مهم بوده است.» پس از پخش این کلیپ، محمد خزاعی و مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره و مدیرعامل انجمن سینمای جوان، از همسر و فرزند این هنرمند با اهدای هدیه‌ای قدردانی کردند.

آینده سینمای ایران در شهرستان‌هاست 

محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی در اختتامیه سی‌ونهمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران در بخشی از سخنانش گفت: شما مجاهدت کردید و جشنواره‌ای باشکوه برگزار کردید. از مهدی آذرپندار و همه هنرمندانی که اثر فرستادند و دیگر هنرمندان تشکر می‌کنم. چند نکته می‌گویم و بحث را جمع می‌کنم. نگاه جدی سازمان سینمایی براساس ماموریت‌مان در حوزه عدالت فرهنگی توجه به مناطق محروم است.

معتقدم آینده سینمای ایران در شهرستان‌هاست. معتقدم اگر قرار است کادرسازی کنیم باید نگاه جدی به هنرمندان شهرستانی داشته باشیم. البته در کنار توجه به هنرمندان تهرانی، در سفرهای استانی توجه به کشف استعدادهای جدید، تجهیز دفاتر انجمن و... ماحصل این سفرها بود. باید بگویم بودجه تولید فیلم کوتاه نسبت به سال گذشته دو و نیم برابر شده و در این انجمن شاهد تولید ۵۰۰ فیلم خواهیم بود.

آموزش رایگان برای استان های کم برخوردار 

رئیس سازمان سینمایی در ادامه تصریح کرد: این نگاه عدالت‌محور است. دغدغه بعدی فیلمسازان در شهرستان فراهم کردن فرصتی برای کلید زدن فیلم‌هاست. پس سهمیه خاص برای شهرستان‌ها درنظر گرفته شده که هر فیلمی که فیلمنامه خوب داشته و باکیفیت باشد، ساخته شود. امسال ۳ فیلمساز کوتاه داریم که توسط بنیاد سینمایی فارابی مورد حمایت قرار گرفته و نخستین فیلم بلند سینمایی‌شان را خواهند ساخت که در جشنواره فیلم فجر دیده می‌شوند. ازجمله برنامه‌های دیگر ما آموزش رایگان در استان‌های کم‌برخوردار است.

در سفرها با مدیران صحبت کردم و واقعیت این است که این انجمن برای کشف استعداد شکل گرفته است؛ برای همه آنهایی که استعداد دارند اما شرایط بروز و ظهور ندارند. آموزش حداقل در ۱۰استان در سال بعد رایگان خواهد شد و انجمن مأموریت پیدا خواهد کرد به‌دنبال کشف استعداد باشد تا آینده خوبی رقم بزنیم. با وجود شما فیلمسازان جوان نباید نگران حیات فرهنگی کشور باشیم. این را در فیلم‌های شما دیدم. با وجود شما هیچ‌چیزی نباید منزوی دیده شود خیلی از کشورها سرمایه ‌دارند اما فیلمساز و استعدادهای هنری ندارند. وقتی در کشور خود چنین گوهرهایی داریم، باید قدرشان را بدانیم. از هیأت داوران داخلی و خارجی که روزهای فشرده‌ای داشتند و شبانه‌روز وقت گذاشتند، تشکر می‌کنم.

گسترش دیپلماسی فرهنگ و هنر

همچنین، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه سی‌ونهمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران گفت: انجمن سینمای جوانان ایران یکی از مهم‌ترین نهادهای ماست.  
بسیاری از هنرمندان برجسته ما محصول آموزش سینمای جوان هستند. به همین دلیل گسترش انجمن سینمای جوانان ایران را جزو ماموریت اصلی سازمان سینمایی تعریف کردیم.

در شورای‌عالی سینما که نخستین جلسه آن بعد از ۱۲سال برگزار شد، یکی از مهم‌ترین تصمیمات، تجهیز و توسعه دفاتر انجمن بود و اعتبار خوبی را برای این منظور پیش‌بینی کردیم و تصویب شد بنای جدی برای تقویت این امر داشته باشیم. این مهم‌ترین ابزار برای توسعه عدالت فرهنگی است. اسماعیلی عنوان کرد: هرکجا دفتر داشته‌ایم نتایج آن را دیده‌ایم.

من به طنز به دوستانم در سازمان و انجمن گفتم اگر امکانات شما اجازه نمی‌دهد به‌صورت مستقل دفتری را افتتاح کنید، به‌صورت شناور این کار را بکنید. اگر امکانات اجازه داد به‌ازای هر شهر یک دفتر راه می‌اندازیم و اگر امکانات اجازه نداد، بیشترین بهره‌وری را از دفاتر خواهیم داشت. مدتی است در وزارتخانه قرارگاه محرومیت‌زدایی از حوزه فرهنگ و هنر راه‌اندازی کرده‌ایم و در گام اول بیش از ۴۰هزار هنرجو را آموزش داده‌ایم و به دوستان گفته‌ام به این حد بسنده نکنید، برای افراد فضای اشتغال ایجاد کنید، به آنها مجوز آموزشگاه بدهید و بحث آموزش را توسعه بدهید. همین هدف را در بخش بین‌الملل نیز داریم.

یکی از سرفصل‌های اصلی ما گسترش دیپلماسی فرهنگ و هنر است. همچنین در این مراسم از خانواده شهید محمدحسین کمیلی، از اعضای انجمن سینمای جوانان ایران، قدردانی شد. در ادامه نیز، محمدرضا مرادی، سیدعطاءالله مجابی و امیر پذیرفته به‌عنوان ۳ کارگردان منتخب بنیاد سینمایی فارابی اعتبارنامه ساخت نخستین فیلم بلند سینمایی خود را از سیدمهدی جوادی، مدیرعامل این بنیاد دریافت کردند.

منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها