به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از انگجت، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به این نکته اشاره کرده که در اوایل سال گذشته، اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف بی آی) در حال بررسی استفاده از نرم افزار جاسوسی بدنام «پگاسوس» (Pegasus spyware) متعلق به کمپانی «ان اس او» (NSO Group) در تحقیقات جنایی بود.
طبق اسناد دفتر داخلی و سوابق دادگاه که توسط روزنامه تایمز مشاهده شده است، بین اواخر سال ۲۰۲۰ و اوایل سال ۲۰۲۱، مقامات «اف بی آی» بررسی جدی روی این طرح را آغاز کرده بودند و برنامههایی را برای اطلاع رسانی به مقامات ارشد FBI در مورد استفاده از این نرم افزار را در دست داشتند. این اسناد همچنین نشان میدهد که این دفتر دستورالعملهایی را برای دادستانهای فدرال تهیه کرده که در آن چگونگی شرح نحوه استفاده «افبیآی» از نرم افزار جاسوسی «پگاسوس» در طول پروندههای قضایی توضیح داده شده بود.
بر اساس این اسناد، مشخص نیست که آیا «اف بی آی» به استفاده از جاسوس افزار علیه شهروندان آمریکایی فکر کرده است یا خیر. در اوایل سال جاری، روزنامه تایمز به اطلاعاتی دسترسی پیدا کرد که بر اساس آن «اف بی آی»، «فانتوم» (Phantom)، نسخهای از «پگاسوس» که میتواند تلفنهای دارای شماره آمریکا را هدف قرار دهد را آزمایش کرده است.
نقش پگاسوس در قتل جمال خاشقجی
در ماه ژوئیه ۲۰۲۱، «اف بی آی» در نهایت تصمیم گرفت از «پگاسوس» در تحقیقات جنایی استفاده نکند. در همان ماه بود که واشنگتن پست تحقیقاتی را منتشر کرد که ادعا میکرد از نرمافزار «پگاسوس» برای شنود تلفنهای دو زن نزدیک به جمال خاشقجی روزنامهنگار مقتول اهل عربستان سعودی استفاده شده است.
چند ماه بعد از انتشار این گزارش آمریکا، گروه «ان اس او» خالق «پگاسوس» را در فهرست نهادهای وزارت بازرگانی، به منظور ممانعت از تجارت شرکتهای آمریکایی با کمپانی «ان اس او» قرار داد. علیرغم تصمیم برای عدم استفاده از «پگاسوس»، «اف بی آی» اعلام کرد که همچنان استفاده از این نرم افزار جاسوسی را در آینده مد نظر قرار خواهد داد.
بیشتر بخوانید:
در یک جلسه توجیهی حقوقی ارائه شده توسط «اف بی آی» در ماه گذشته به این نکته اشاره شده که صرف این دلیل که «اف بی آی» در نهایت تصمیم گرفت از «پگاسوس» برای پشتیبانی از تحقیقات جنایی استفاده نکند، به این معنی نیست که ابزارهای مشابه دیگر برای دسترسی به ارتباطات رمزگذاری شده مورد استفاده مجرمان، مورد آزمایش، ارزیابی و استفاده این آژانس قرار نگیرد.
به نظر میرسد این اسناد تصویر متفاوتی از علاقه «اف بی آی» به پگاسوس نسبت به آنچه کریس رای، رئیس افبیآی در جریان جلسه استماع غیرعلنی در دسامبر گذشته با کنگره در میان گذاشت، ارائه میدهد.
او در پاسخ به سوال سناتور ران وایدن گفت: «اگر منظورتان این است که ما از آن (پگاسوس) در هر یک از تحقیقات خود برای جمعآوری اطلاعات یا هدف قرار دادن کسی استفاده کردهایم، پاسخ منفی است». دلیل اینکه من می خواهم شفاف باشم، این است که برخی از ابزارهای آنها را برای تحقیق و توسعه به دست آوردهایم. به عبارت دیگر، برای اینکه بتوانیم بفهمیم که افراد بد چگونه میتوانند از آن استفاده کنند.