به گزارش همشهریآنلاین، بعد از کش و قوسهای فراوان و لغو بدون توجیه نشست خبری کارلوس کیروش، سرانجام در نیمههای یکشنبه شب فهرست نهایی تیم ملی ایران برای حضور در مرحله نهایی جامجهانی۲۰۲۲ قطر اعلام شد؛ فهرستی که به جای ۲۶نفر قانونی با ۲۵نفر بسته شده و در اتفاقی نادر نام ۴دروازهبان در آن گنجانده شده است. اینکه چرا کیروش عملا فرصت حضور در جامجهانی را از ۲بازیکن ایرانی گرفته واقعا مشخص نیست، هرچند برخی منابع احتمال افزوده شدن نفر بیستوششم به فهرست در ساعات پایانی مهلت قانونی را دور از ذهن نمیدانند.
طبیعتا این لیست از زوایای مختلف قابل تامل و بررسی است اما شاید یکی از تعمقبرانگیزترین رئوس آن، میانگین سنی بالای فهرست کیروش باشد.
در حوالی ۲۹سالگی
اگر نفر بیستوششمی در کار نباشد، میانگین سنی فهرست نهایی تیم ملی ایران برای حضور در جامجهانی عدد ۲۸سال و ۱۱ماه را نشان میدهد. آنچه قطعا ایران را بین پیرترین تیمهای حاضر در قطر قرار خواهد داد. وحید امیری ۳۴ساله مسنترین بازیکن ایرانی حاضر در فهرست است و عنوان جوانترین بازیکن هم به ابوالفضل جلالی رسیده؛ انتخاب غیرمنتظره کارلوس و تنها عضو این لیست که قبلا سابقه دعوت شدن از سوی این مربی را در کارنامه خود نداشته است. جلالی ۲۴ساله است؛ سنی که در یک تیم نرمال هرگز نمیتوانست «جوان» تلقی شود اما شرایط برای تیم ما فرق میکند. با توجه به مصدومیتاللهیار صیادمنش، تیم ملی در جامجهانی حتی یک بازیکن زیر ۲۳سال هم ندارد که اتفاق مایوسکنندهای است.
پیر، پیرتر، پیرترین
شاید جالب باشد بدانید روند سنی تیم ملی ایران در جامهای جهانی از زمان حضور کارلوس کیروش بهطور مستمر در حال افزایش بوده. تیم ملی ۳بار با مرد پرتغالی راهی جامجهانی شده و لیست بازیکنان آن در هر ۳دوره نسبت به ۳دورهای که با دیگر مربیان به این تورنمنت رفت، پیرتر بوده است! تیم ملی در جام ۱۹۷۸ میانگین سنی ۲۵.۴ را به ثبت رسانده بود، در جام ۹۸ این میانگین سنی به عدد ۲۶.۷ رسید و در جام۲۰۰۶ با ۲ماه کاهش، روی عدد ۲۶.۵ ایستاد. کیروش اما در جام ۲۰۱۴ تیمی را به برزیل برد که میانگین سنیاش ۲۷.۹ بود، در جام ۲۰۱۸ تیم جوانتر شد و به معدل ۲۶.۸ رسید، اما حالا میبینیم که با میانگین تقریبا ۲۹سال، شاهد اعزام پیرترین تیم تاریخ فوتبال ایران در ادوار جامجهانی به دوحه خواهیم بود.
تیمی بدون آینده
شاید اگر از کارلوس کیروش بپرسید، در دفاع از انتخابهایش بگوید جامجهانی جای بازیکنان باتجربه است و باید بهترینها و پختهترینها را بدون توجه به سایر مسائل به این تورنمنت برد. هر چه هست، حقیقت آن است که میانگین سنی تیم ما بسیار بالاست و خیلی از بازیکنانی که راهی دوحه میشوند، هیچ شانسی برای حضور در جامجهانی بعدی نخواهند داشت. از این دست میشود به امثال شجاع خلیلزاده، احسان حاجصفی، رامین رضاییان، وحید امیری و... اشاره کرد. فارغ از اینکه در قطر چه اتفاقاتی رخ خواهد داد، سرمربی تیم ملی پس از این اتفاقات (حالا هر که باشد) بهطور جدی باید روی تغییر نسل و جوانگرایی متمرکز شود.
۲۵/۴
تیم ملی ایران در جام ۱۹۷۸ میانگین سنی ۲۵.۴ را به ثبت رسانده بود. این تیم جوانترین تیم فوتبال ایران در جام جهانی بوده است.
۲۶/۸
میانگین سنی تیم کیروش در جام ۲۰۱۴، ۲۷.۹ بود. در جام ۲۰۱۸ تیم جوانتر شد و به معدل ۲۶.۸ رسید.