بسیاری از مردم دوست دارند اگر نمی‌توانند در استادیومی در قطر بازی‌های ایران را ببینند، در سینما همان هیجان جمعی را تجربه کنند. اما با توجه به اینکه تأمین امنیت در شرایط فعلی ممکن نیست، این پخش همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی مانده و به نظر نمی‌رسد تا چند ساعت دیگر پخش یازی ایران مجوز صادر شود.

همشهری آنلاین- فرشاد شیرزادی: در ادوار گذشته جام جهانی، مسابقات فوتبال جام جهانی از سینماها پخش می‌شد. منظورمان جام‌هایی است که ایران در آنها حضور داشته. در دور گذشته جام جهانی روسیه، بازی ایران و اسپانیا در سینما کوروش پخش شد یا چند سینما دیگر بازی ایران و پرتغال را پخش کردند. این موضوع هم به گیشه و درآمد سینماداران کمک می‌کند و هم می‌تواند به گونه‌ای فضایی تدارک دیده شود که تماشاگران مانند «تماشاچیِ» فوتبال، هیجان جمعی را تجربه کنند.

نمایی از فیلم قهرمان اصغر فرهادی

سینما، جایی که «قهرمان» را ببینیم یا آدامس بجویم و تخمه بشکنیم؟!

اما امیر هوشنگ پاسبانیان به نکته دیگری هم اشاره دارد که به ذات و شأن و منزلت سینما و سینماداران بازمی‌گردد. او معتقد است جایی که فیلم اصغر فرهادی دیده می‌شود، جایی است که در جام جهانی مردم آدامس می‌جوند، تخمه می‌شکنند، هوار و هورا می‌کشند و شأن سینما خدشه‌دار می‌شود. علی شلتوکی، مدیر سالن سینما قدس اما می‌گوید: «ذات سینما برگشت سرمایه است و چه بهتر که بتوان به شیوه‌ای مخاطب را روی صندلی نشاند و جذب کرد تا هیجان عمومی را تجربه کند و سرمایه به سینما بازگردد.» قدر مسلم از حفظ شأن سینماگران که عبور کنیم، سالن دیگری و مکان مناسب دیگری نیست که بتوان از آنجا مسابقات فوتبال را دید و لذت برد. در کشورهای توسعه یافته جهان هم پخش فوتبال از سینما یک امر عادی و مورد علاقه مدرم است. مردم بلیت تهیه می‌کنند تا آنجا ساندویچ و نوشابه‌شان را بخورند و دمی لذت ببرند. این نکته‌ای است که شلتوکی به درستی به آن اشاره می‌کند و شاید ذات سینما را به قول معروف قدری از هنر دور، و به سمت صنعت سوق دهد.

فریادهای کارلوس کی روش لب خط در بازی با پرتغال

صدور مجوز برای پخش فوتبال؛ آری یا نه؟

از این موضوع که  در گذریم در ادوار گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئول مستقیم اعطای مجوز برای پخش فوتبال بود. اما هنوز و تا به امروز که ساعاتی چند بیشتر به پخش مسابقه ایران و انگلستان باقی نمانده، مشخص نیست که این مسابقه از سینما پخش می‌شود یا نه و بهتر است بگوییم در هاله‌ای از ابهام باقی مانده و هنوز مجوزی برایش از سوی هیچ نهادی صادر نشده است.

بعید است این امید محقق شود

مدیر سینماها ناآرامی‌های اخیر کشور را دلیل موجه پخش نشدن فوتبال از سینما می‌دانند و می‌گویند: «اگر اتفاق کوچکی رخ دهد و به اصطلاح تار مویی از سر یکی از تماشاگران کم شود، صد درصد مسئولیتش بر عهده سینمادار و صاحب سالن است.» در این گرفت و گیر  که بگذریم، هنوز مردم منتظرند تا خبری قطعی در این باره صادر شود که مسابقه ایران و انگلیس از سینما پخش می‌شود یا خیر، اما با توجه به روزهایی که صندلی‌های استادیوم‌ها در مسابقات لیگ برتر هم خالی است، بعید به نظر می‌رسد، این کار محقق شود.

 

در ادامه گفت و گو با امیر هوشنگ پاسبانیان- مدیر سینما بهمن میدان انقلاب و علی شلتوکی، مدیر سالن سینما قدس میدان ولیعصر(عج) می خوانیم:

امیر هوشنگ پاسبانیان، مدیر سینما بهمن می‌گوید: «من دقیقاً از پخش مسابقات فوتبال در سینماها اطلاع دقیقی ندارم اما تا جایی که اخبار و نظرات مسئولان را دنبال کرده‌ام، به نظر می‌رسد که با این مهم موافقت نشود. با احتمال زیاد تا این لحظه می‌توانم به شما بگویم که هیچ فوتبالی از سینماها پخش نخواهد شد.»

لحظه سیو پنالتی رونالدو توسط بیرانوند

چالشی که لاینحل ماند

وی ادامه داد: «این گونه تصمیم‌ها چنانچه باید و شاید از نهادهای امنیتی برمی‌آید و از حیث امنیت برای خود مردم مهم ارزیابی می‌شود. بنا به مقتضایاتی که وجود داشته، همیشه این مشکل وجود داشته و نهایتاً مسئولان وزارت ارشاد هر موقع که موافق بودند، این شرط را گذاشته‌اند که شما باید به تک تک سینماها بروید و از نیروی انتظامی و اماکنی از این دست مجوز لازمه را اخذ کنید. ما همواره در زمینه پخش زنده فوتبال‌ها در سینماهای کشور با این چالش روبه‌رو بوده‌ایم.»

وزارت ارشاد فعّال مایشاء نیست

وی تأکید کرد: «در حال حاضر می‌توان شرایط اجتماعی و ناآرامی‌ها را به این موضوع افزود. شاید به همین دلیل یا همین سلسله مسائل، امنیت را برای تماشاچیان درنظر گرفته‌اند. دقیقاً اطلاع ندارم اما به گمانم دیگر با این موضوع موافقت نخواهد شد. یعنی به شکلی است که در حال حاضر اگر وزارت ارشاد هم با این موضوع موافق کند، نیروهای انتظامی برای حفظ جان مردم با این موضوع مخالفت خواهد کرد و مجوزی صادر نمی‌کند. حتی برخی فیلم‌های سینماها را هم داشته‌ایم که پروانه نمایش گرفته‌اند اما در حین اکران مسایلی پیش آمده و دستور داده‌اند فیلم توقیف شود یا از روی پرده سینمایی، در جایی حذف شود. این به خودی خود نشان از آن دارد که وزارت ارشاد در این زمینه فعال مایشاء نیست و نظرش قطعی و برگشت ناپذیر نخواهد بود.»

فوتبال می تواند وحدت ملی را تقویت کند

فوتبال، تقویت کننده وحدت ملی

وی در پاسخ به این پرسش که جام جهانی و فوتبال به موضوعی تبدیل شده که می‌تواند به عنوان وحدت ملی قدری از ناآرامی‌ها بکاهد، و با این وصف  چرا مسئولان با پخش زنده فوتبال‌های ایران و انگلیس- ایران امریکا و ایران و ولز موافقت نمی‌کنند؟؛ توضیح داد: «همان‌طور که گفتم سلسله‌ای از مسایل از عهده مسئولان فرهنگی و سینمایی خارج است.»

وضع سینماها بدون فوتبال تکانی می‌خورد؟

وی در پاسخ به این پرسش که آیا انجمن سینماداران درخواستی در این زمینه ارائه داده یا خیر، افزود: «دو سه ماه بود که در این زمینه مکاتبات و جلسات متعدد برگزار کردند اما ظاهراً موافقتی انجام نشده است. از سه‌شنبه هم که قرار است فیلم «بخارست» اکران شود و این موضوع هم به خودی خود نشان می‌دهد که سینماداران روی اکران این فیلم تمرکز یافته‌اند و برنامه‌ریزی کرده‌اند. به عنوان مدیر یک سینما در تهران امیدوارم با اکران این فیلم وضع سینماها تکانی بخورد و بهتر شود.»

پخش فوتبال در سینما؛ موافقید یا مخالف؟

وی گفت: «خودم شخصاً به عنوان کسی که در سینما کار کرده و عضو انجمن سینمادارانم، موافق نمایش فوتبال در سینماها نیستم. سینماها باید شأن و منزلتش حفظ شود و قرار نیست که برای کسب درآمد به اجرای سلسله‌ای برنامه‌ها روی آوریم که خیلی به حرفه سینما بستگی ندارد. اگر قرار باشد با همین روال و دست فرمان پیش برویم با چاشنی‌ای از طنز می‌توانم بگویم که بعید نیست که چندی بعد مطرح کنند که در سینماها مجلس عقد و عروسی برگزار کنند یا تولد بگیرند، فقط با این استعدلال که چون درآمد خوبی دارد! این برای ذات سینما زیبا نیست.»

لحظه به ثمر رسیدن گل ایران برابر پرتغال توسط کریم انصاری فرد

پخش فوتبال، کمک به اقتصاد سینما

وی در پاسخ به این پرسش که مدیران دیگر سینماها با شما موافق‌اند یا خیر، تشریح کرد: «بقیه اتفاقاً نظرشان موافق است که پخش فوتبال باید باشد. آنها بیشتر به درآمدش می‌اندیشند و کمتر ذهنیتشان به شأن سینما ارتباط می‌یابد. با پخش سه چهار بازی که قرار نیست حق پورسانت هم داده شود و هر چه درآمد هم باشد مربوط به خود سینماست، بودجه به جیب سینمادار بازمی‌گردد. شاید نظر آنها این است که کمکی به اقتصاد سینما شود.»

فوتبال‌ها در میادین شهر پخش نمی‌شوند؛ در خانه ببینید!

وی با موافقت با این موضوع که در شهرها و کشورهای توسعه یافته جهان مردم در سینماها فوتبال نگاه می‌کنند، افزود: «اینجا حتی احتمالاً در میادین شهر هم این فوتبال‌ها پخش نخواهد شد. البته ما امیدواریم که این مشکلات حل شود و مردم بتوانند بازی‌ها را در سینماها ببینند.»

دست‌کم به مجوز معاونت سینمایی نیاز داریم

علی شلتوکی، مدیر سالن سینما قدس نیز در این باره گفت: «تا بدین لحظه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز پخش فوتبال‌های ایران در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را از سینماها صادر نکرده است. مسئول مستقیم این موضوع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. معاونت سینمایی باید مجوز دهد تا ما بتوانیم فوتبال‌ها را به شکل زنده اکران کنیم. به گمانم این موضوع که تا به امروز مسکوت مانده منتفی است و اکران فوتبال‌های ایران را این جام در سینماها نداشته باشیم.»

پخش بازی ایران-آرژانتین در جام جهانی ۲۰۱۴

پخش بازی ایران- اسپانیا و ایران-پرتغال و ایران و آرژانتین که خاطره شد

وی تأکید کرد: «تا جایی که به خاطر دارم سینما کوروش و چند سینمای دیگر بازی‌های ایران و اسپانیا و ایران و پرتغال و ایران و آرژانتین را پخش کرده بودند. آن زمان هم از پخش زنده فوتبال در سینماها استقبال خوبی شد و درآمد خوبی هم برای سینماداران داشت اما آن موقع ما با این وضع موجود دست به گریبان نبودیم و مردم همه به سینما می‌آمدند. مساله اصلی در این باره حفظ و تأمین امنیت است. در حقیقت مسئولیت سختی است که بر عهده سینماداران و صاحبان سالن گذاشته می‌شود.»

هیجان دیدن فوتبال در سینما طعم دیگری دارد 

وی در پاسخ به اینکه به عنوان مدیر سالن سینما قدس با پخش فوتبال از سینما موافقید یا دون شأن سینما می‌دانید که مسابقات از سینما پخش شود، افزود: «پخش فوتبال از سینما فکر خوبی است. عده‌ای که واقعاً نمی‌توانند در استادیوم و در کشور خارج حضور داشته باشند، می‌توانند همان هیجان جمعی را در سینما تجربه کنند. از من صاحب سالن قبول کنید که هیجان دیدن فوتبال در سینما طعم دیگری دارد. چون تعداد تماشاگران زیاد است و با انبوهی از مخاطبان روبه‌روییم. هیجانی که به ویژه بازی‌های ایران دارد می‌تواند به فروش گیشه کمک کند اما به لحاظ امنیتی و کنترل امنیت مردم با وضعی که وجود دارد  ، تدارک این مهم قدری سخت است. اگر خدای نکرده اتفاقی ولو کوچک در سینما رخ دهد همه مسئولیتش بر عهده سینمادار و صاحب سالن است.