به گزارش همشهری آنلاین، احد وظیفه رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی درباره میزان بارندگی طی فصل پاییز اظهار کرد: از ابتدای پاییز تاکنون حدود ۲۵.۱ میلیمتر بارندگی در کشور اتفاق افتاد. در صورتی که میانگین بارشها طی بلندمدت در این بازه زمانی ۳۱ میلیمتر بود و این میزان نشانگر کاهش حدود ۲۰ درصدی بارندگیها نسبت به بلندمدت است.
کاهش ۸۲ درصدی بارشهای تهران در پاییز امسال
وظیفه درباره استانهایی که در زمینه بارشها بیش از دیگر استانها وضعیت نامطلوبی دارند، گفت: در استان تهران از ابتدای فصل آبی تاکنون حدود ۷.۵ میلیمتر بارندگی ثبت شده است. درصورتی که در بلندمدت حدود ۴۳ میلیمتر بارندگی داشتیم و این یعنی حدود ۳۶ میلیمتر یا ۸۲ درصد بارشها کمتر از حد نرمال بوده است. این عدد بسیار بزرگ کمبارشی طی پاییز است.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ادامه داد: بارشها در بخشهای شرقی، مرکزی، غربی و جنوبی رشته کوه البرز بهشدت زیرنرمال و در شرایط خشکسالی است. بهطور مثال دراستان البرز حدود ۷۰ درصد و قزوین حدود ۸۰ درصد بارشها زیر نرمال بوده است. در این دوران ایران هم به لحاظ هواشناسی، کشاورزی همچنین به لحاظ هیدرولوژی، خشکسالی را تجربه کرده است.
وی همچنین درباره استانهای پربارش گفت: استانهایی همچون خراسان رضوی، خراسان شمالی، خوزستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، یزد و اصفهان، حوزه مرکزی و جنوب غرب کشور شرایط و بارندگیهای مناسبی را تجربه کردهاند اما در شمال غرب، تا حدودی غرب و جنوب شرق کشور بهویژه بخش مرکزی ایران از جمله تهران، البرز، قزوین و سمنان بارشها به شدت زیر حد نرمال بوده است.
کشور، پاییزی گرم و کمبارش را تجربه کرد
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی درباره میانگین دمای کشور از ابتدای فصل پاییز گفت: دمای کشور از ابتدای پاییز تاکنون یک درجه بیش از نرمال بود. بهطور کلی ایران طی دو ماه گذشته پاییزی گرم و بارشهایی کمتر از نرمال تجربه کرده است.
وظیفه درباره بارندگیهای هفته جاری گفت: طی این هفته بارشهایی در حد نرمال و حتی بیش از حد نرمال در شمال غرب و سواحل شمال و شمال غرب کشور از جمله استانهای اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و تا حدودی خراسان شمالی، کردستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی همچنین زنجان پیشبینی میشود.
وی با تاکید بر اینکه این بارشها از اواسط هفته جاری آغاز میشود و تا اواسط هفته آینده نیز ادامه دارد، اظهار کرد: با اینکه بارشها شرایط خوبی ایجاد میکنند اما همچنان در بخشهای جنوبی کشور همچون بوشهر، فارس، سیستان و بلوچستان، کرمان، اصفهان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی بارشها کمتر از حد نرمال پیشبینی میشود. در واقع از بخش جنوبی تا شرقی کشور و همچنین از جنوب غرب تا شمال شرق بارشهایی کمتر از حد نرمال و بخشهای شمال و شمال غرب کشور بارشهایی نرمال و بیش از حد نرمال را تجربه خواهند کرد.
وظیفه با بیان اینکه انتظار میرود بارندگیهای طی هفته آینده وضعیت بهتری پیدا کنند، گفت: با توجه به خروجی مدلهای عددی، در فصل زمستان وضعیت بارشها در شرایط نرمال و در ارتفاعات البرز با گرایش به کمتر از حد نرمال پیشبینی میشود و در جنوب غرب کشور همچون استانهای خوزستان، بوشهر، لرستان، چهار محال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، غرب اصفهان و ایلام میتوان وضعیت بهتری را نسبت به سال گذشته متصور بود چرا که سال گذشته این مناطق خیلی کمبارش بودند اما در زمستان سال جاری بارشهای بهتری برای این مناطق پیشبینی میشود.
تبعات تداوم کمبارشیها برای بخشهای جنوبی رشته کوه البرز
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ادامه داد: بر اساس خروجی مدلها برای برخی مناطق همچون جنوب شرق کشور، دامنههای البرز همچون تهران، قزوین، سمنان، خراسان رضوی و زنجان بارندگیهای کمتر از حد نرمال پیشبینی میشود. این کمبارشی بخشهای جنوبی رشته کوه البرز بهویژه جنوب البرز را با مشکل تامین آب مواجه میکند. پیشبینیها برای این منطقه اصلا خوشبینانه نیست. هرچند نمیتوان به صورت صددرصد گفت که کمبارش خواهد بود اما بر اساس خروجی مدلها بارندگی این مناطق کمتر از حد نرمال و برای جنوب غرب کشور بارندگیهای نرمال و بیش از حد نرمال پیشبینی میشود.
وظیفه درباره وضعیت بارندگی و دما طی آذرماه و زمستان گفت: کمبارشی طی این مدت ادامه دارد. دما نیز در حد نرمال و بیش از حد نرمال پیشبینی میشود و به طور کلی زمستان خیلی سردی را تجربه نخواهیم کرد.
وی تصریح کرد: این پیشبینی به این معنا نیست که اصلا دورههای سرما نخواهیم داشت. چه بسا با گذر موج هوای سرد شمالی از کشور، هوا طی چند روز بسیار سرد شود و این به طور کامل قابل پیشبینی نیست. اما به طور کلی میانگین دمای چهارماه آینده خیلی سرد و کمتر از حد نرمال پیشبینی نمیشود.