فوق تخصص گوارش درباره چگونگی نجات دادن جان یک جوان که دسته‌کلیدی را قورت داده بود، توضیح داد.

به گزارش همشهری آنلاین، این حادثه چند روز قبل در نیشابور اتفاق افتاد. پسری ۲۴ساله که شب قبل بنا به دلایلی نامعلوم یک دسته کلید را بلعیده بود وقتی با شکم‌درد شدید مواجه شد تصمیم گرفت به بیمارستان مراجعه کند.

او که از درد به‌خودش می‌پیچید به بیمارستان ۲۲بهمن نیشابور رفت و درخواست کمک کرد. تیم درمانی فوق تخصصی گوارش بعد از انجام تصویربرداری یک دسته کلید فلزی را که شامل ۷ کلید می‌شد در معده پسر جوان پیدا کردند و منشا اصلی دل‌درد او مشخص شد.

بیشتر بخوانید: 

در این شرایط بود که کادر پزشکی تلاش خود برای خارج کردن دسته کلید از معده بیمار را آغاز کرد و بعد از ساعتی این عمل با خارج کردن دسته کلید به پایان رسید و یک روز بعد هم بیمار از بیمارستان مرخص شد.
 

دکتر خدیجه یکتای‌رودی، فوق‌تخصص گوارش و کبد، همان پزشکی است که موفق شد دسته کلید را از معده پسر جوان خارج کند. او در گفت‌وگویی با همشهری، جزئیات جالبی از این عمل نادر را بازگو کرد.

بیمار شما در چه شرایطی به بیمارستان منتقل شد؟

او جوانی ۲۴ساله است که دل درد داشت و می‌گفت یک دسته کلید قورت داده است. نخستین کاری که انجام دادم این بود که با تصویربرداری ببینم ادعایی که می‌کند درست است یا نه و اینکه اگر دسته کلید را بلعیده، هم‌اکنون در کجای بدنش قرار دارد. من معده، مری و روده او را کنترل کردم و بعد از دقایقی متوجه شدم که یک دسته کلید بزرگ در معده اوست.

پسر جوان چرا کلید را بلعیده بود؟

راستش را بخواهید در آن لحظات من فقط به خارج‌کردن دسته کلید از معده او فکر می‌کردم و درباره چگونگی بلعیدن دسته‌کلید پرس‌وجو نکردم. اما بیمار و همراهانش حرف‌هایی می‌زدند که من توجه نکردم و سعی کردم بیشتر وظیفه حرفه‌ای‌ام را انجام دهم. شنیدم که این فرد برای اینکه سارق به دسته کلید مغازه‌اش دسترسی پیدا نکند آنها را قورت داده بود.

بعد از پیداکردن کلید اقدام بعدی شما و همکاران‌تان چه بود؟

چون این کار حساس بود و به دقت زیادی احتیاج داشت ممکن بود هنگام عمل بدن بیمار تکان بخورد و دسته کلید در بدنش جابه‌جا شود. به همین دلیل از متخصص بیهوشی کمک گرفتم و بیمار بیهوش شد. در ادامه با استفاده از دستگاه اندوسکوپی تلاش کردم. یک مرتبه تلاش کردم و نشد. اما در ادامه با کمک وسایلی که در اختیار داشتم توانستم دسته کلید را که شامل ۷ کلید بود در معده بیمار پیدا و خارج کنم.

خودم و همکارانم از خارج کردن این دسته کلید از معده بیمار تعجب کرده بودیم. بعد از آن بار دیگر آندوسکوپی انجام شد تا مطمئن شویم هنگام خارج کردن کلیدها باعث پارگی در داخل بدن بیمار نشده باشد که خدا را شکر فقط چند خراش جزئی در بدنش ایجاد شده بود و مشکلی نداشت.

آیا پیش از این هم تجربه مشابهی داشتید و وسایلی مثل دسته کلید از بدن بیماران خارج کرده بودید؟

من ۱۵سال است که پزشک هستم و ۲سال است که طرحم را در نیشابور می‌گذرانم. قبلا هم مواردی از خارج کردن اشیای خارجی از بدن بیماران وجود داشت. اما نه اشیایی به این بزرگی. قبلا چند مرتبه سوزن و سنجاق از داخل بدن بیماران خارج کرده بودم اما این بار دسته‌کلید، آن هم به این بزرگی برایم عجیب بود.

اگر دسته‌کلید از بدن بیمار خارج نمی‌شد چه خطراتی برای بیمار وجود داشت؟

او شب قبل دسته کلید را بلعیده بود و زمانی که به بیمارستان رسید حدود ۱۲ساعت می‌گذشت. بعید بود که دسته کلید به آن بزرگی دفع شود. شانس آوردیم که دسته کلید در انتهای معده مانده بود. چرا که اگر وارد روده می‌شد احتمال آسیب دیدن بیمار زیاد بود و به این سادگی نمی‌شد آن را از شکم بیمار خارج کرد و باید جراحی انجام می‌شد. اما به لطف خدا کلید در جای خودش در انتهای معده ثابت مانده بود و توانستیم آن را خارج کنیم.

اگر کلید در معده بیمار باقی می‌ماند ممکن بود به اعضای داخلی آسیب زده و پارگی ایجاد کند. این کار خطراتی به همراه داشت اما چاره‌ای نداشتیم و شکر خدا موفق شدیم. از طریق روزنامه همشهری از تلاش تیم آندوسکوپی و متخصص بیهوشی بیمارستان ۲۲بهمن نیشابور تشکرکنیم، چراکه انجام این اقدام آندوسکوپی مانع تحمیل یک جراحی به بیمار شد.

منبع: روزنامه همشهری