به گزارش همشهری آنلاین، فتحالله امیری در اینباره گفت: این مجموعه 13 قسمتی برگرفته از پایاننامه دکتری محمدصادق فرهادینیا است. موضوع پایان نامه او «اکولوژی پلنگ ایرانی در شمال شرق ایران با تمرکز بر پارک ملی تندوره» است. گروه مستندسازی ما از ابتدای نگارش این پایاننامه تصویربرداری خود را آغاز کرد و تصاویری بکر و دیده نشده از عملیات زندهگیری پلنگ را به نمایش گذاشتیم.
این تهیه کننده درباره پژوهش این مجموعه مستند گفت: آقای فرهادینیا یکی از دغدغهمندان حوزه حیات وحش است. البته پیش از این تجربه همکاری با او را داشتهام. در سال 1393 که مستند «در جستوجوی پلنگ ایرانی» را میساختم، او به عنوان پژوهشگر در تیم ما حضور داشت.
امیری با اشاره به جزئیات محتوای تصویری این مستند افزود: در این مجموعه شیوههای زندهگیری و تلهگذاری برای پلنگ برای اولین بار مستندسازی شده و به نمایش درآمده است. باید اشاره کنم که کارگردان این مجموعه مستند آقای نیما عسگری است.
تهیه کننده مستند «عملیات پلنگ» درباره اینکه چرا زندهگیری پلنگ مهم است، گفت: تا زمانی که ندانیم پلنگ کجا میرود، چه خوراکی دارد و چه کار میکند، نمیتوانیم او را به درستی بشناسیم. در حقیقت درباره پلنگ ایرانی تقریبا هیچ دانش علمی وجود ندارد و عمده اطلاعات ما معطوف به مشاهداتی است که چوپانها دیدهاند. این اتفاق در حالی است که وقتی آن را زندهگیری کرده و گردنبند مخصوص و هوشمند که دارای GPS ماهوارهای است به گردنش میاندازند، به راحتی میتوان قلمرو آن را پیدا کرد، فهمید که در فصول مختلف به کجا میروند.
وی افزود: البته باید دقت داشت که عملیات زندهگیری، یک تکنیک دانش محور و پیچیده است. برای مثال، باید محاسبه کرد که تله را چگونه کار بگذاریم که پلنگ آسیب نبیند، همچنین پس از به تله افتادن، دستگاه سینگال میفرستد که حیوان خیلی در تله نماند.
امیری درباره روند تولید این مجموعه گفت: همزمان با آغاز این پایاننامه، ما هم تصویربرداری مستندمان را آغاز کردیم. روند تولید این مجموعه همانند دیگر مستندهای حیات وحش بسیار طولانی و همراه با سختیهای زیادی بود. گاهاً نزدیک به 20 روز در محل میماندیم تا یک پلنگ در تله قرار گیرد و بتوانیم فرآیند زندهگیری او را به نمایش بکشیم.
سوگل مرادی تدوین این مجموعه را بر عهده داشته و از دیگر عوامل آن میتوان به محمدصادق فرهادینیا اشاره کرد. این مجموعه جمعه ها ساعت 22 از شبکه از شبکه مستند پخش می شود و تکرارش روز بعد ساعت 12:30 خواهد بود.