به گزارش همشهری آنلاین: مرتضی طلایی افزود: مساله انتخاب فرمانده از درون سازمان مساله بسیار مهمی است چرا که این افراد به کلیات مسائل و وظایف مربوط به نیروی انتظامی اشراف کامل دارند. فرماندهانی که در حال حاضر در نیرو مشغول به انجام وظیفه هستند به جهت کار در حوزههای گوناگون امنیتی-انتظامی و همچنین حوزههای راهبردی تجربیات و عملکرد خوبی داشتهاند.
وی ادامه داد: سردار احمدرضا رادان نیز از جمله فرماندهانی هستند که اشراف کامل بر حوزههای مختلف مسئولیتی در نیروی انتظامی دارند، ایشان سابقه فرماندهی انتظامی در غرب و شرق کشور داشتهاند، در استانهایی مانند کردستان، خراسان قبل از تفکیک به سه استان و همچنین سیستان وبلوچستان و پایتخت فرماندهی انتظامی را عهدهدار بودهاند.
طلایی درباره سردار رادان اظهار کرد: سردار رادان کار انتظامی را خوب میشناسد، کلانتری را خوب میفهمد، به ماموریتهای بخشهای گوناگون پلیس به خوبی اشراف دارد، چرا که ایشان به صورت جزء به جزء فعالیت و رشد کردهاند و در تمام سطوح در بدنه نیروی انتظامی فعالیت داشتهاند. اینها امتیازات منحصربهفرد این فرمانده محسوب میشود.
فرمانده انتظامی پیشین استان تهران درباره اولویتهایی که سردار رادان میتواند در شروع کار در نظر بگیرد، گفت: ایشان باید این اولویتها را در دو بخش درون وبرونسازمانی در نظر داشته باشند.
وی ادامه داد: در بخش درون سازمان از اولویتهای فرماندهی محترم نیروی انتظامی کشور، میتوان به صیانت از شأن کارکنان در حوزههای گوناگون از جمله در حوزه معیشت، رفاه و امنیت شغلی اشاره کرد. این نیاز همیشگی کارکنان پلیس است و تنها به این مقطع خلاصه نمیشود، نیرویهای پلیس همواره انتظار دارند تا فرماندههان نسبت امنیت شغلی، رفاه و معیشت آنها توجه داشه باشند. باید بگویم نیروی انتظامی جزو سازمانهاییست که در مقایسه با دیگر سازمانها از حداقلها برخوردار بوده و با پایینترین سطح از نظر اقتصادی گذران میکند.
طلایی افزود: اولیت دوم ارتقاع توانمندی پلیسهای تخصصی، مانند پلیس آگاهی، فتا، مبارزه با مواد مخدر، مرزبانی و سایر بخشهای پلیس است، پلیس هر قدر تخصصیتر بشود، در انجام ماموریتها نیز موفقتر خواهد بود. این توانمندی میتواند در بحث آموزش و همچنین تجهیزات و امکانات در راستای انجام ماموریتها باشد.
وی اظهار کرد: سومین اولویت درونسازمانی بروزرسانی تجهیزات و امکانات انجام ماموریت پلیس است، در سالهای دور باید اتوموبیلهای پلیس را باید با هول دادن روشن میکردیم، اما بعدها اتوموبیلهای پلیس، نوسازی و به نوعی به اتوموبیلهای روز دنیا تجهیز شد.
طلایی ادامه داد: از یک مقطعی این مساله نوسازی متوقف شد و تا حدودی نسبت به پلیس دچار نگاه محدود شدیم، پلیس باید بهترین وسایل نقلیه روز دنیا را داشته باشد، اینجا موضوع تولید داخل نیست، مساله مهم، انجام ماموریتهای پلیس به بهترین شکل است، مانند بسیاری از تجهیزات دیگر پلیس که تولید داخل نیستند.
فرمانده انتظامی پیشین استان تهران افزود: در بعد برونسازمانی هم اولویتهایی وجود دارد از جمله رویکردهای کلی، ناجا در یک مقطع زمانی علیرغم انجام ماموریتها با کمترین هزینه و به بهترین نحو، مقبولیت بسیار بالایی نیز در جامعه پیدا کرد. چنانچه در نظرسنجیهای متعدد پلیس با یک فاصله معنادار از دیگر دستگاهها جلوتر بود.
طلایی ادامه داد: روزی که من فرماندهی نیروی انتظامی تهران را بر عهده داشتم، نیروهای سازمان پلیس تهران را باید از نیروی پلیس شهرستان تامین میکردیم و جذب نیرو از تهران بزرگ نداشتیم، اما در اواخر سال ۸۵ که مصادف با آخرین روزهای خدمت بنده در این سمت بود، نهتنها تامین نیروی پلیس تهران از استان تهران داشتیم، بلکه در بحث تامین نیرو به دیگر استانها نیز کمک میکردیم.
وی با بیان اینکه رویکرد پلیس در تامین، توسعه و نگهداشت امنیت بر محور امنیت اجتماعی باشد، افزود: امنیت اجتماعی از زیرشاخههایی مانند ارتباط و مشارکت با مردم تشکیل میشود. در هر سه مورد تامین، توسعه و نگهداشت امنیت، مردم نقش بسیار مهمی دارند. تولید امنیت، محصول مشترکی از سوی ساختارهای مذهبی، آموزشی، تربیتی و اجتماعی است.
فرمانده انتظامی پیشین استان تهران گفت: اگر سردار رادان میخواهند رویکرد امنیت اجتماعی و امنیت جامعهمحور را در اولویت قرار بدهند، در مرحله اول باید ارتباط نیروی انتظامی با مردم را تقویت کنند تا موجبات جلب رضایت شهروندان حاصل بشود. این اتفاقات اخیر به ارتباط بین مردم و پلیس آسیبهایی را وارد کرده که باید به سرعت این مشکل حل شود، تا مردم با دیدن پلیس احساس آرامش و امینت داشته باشند.
طلایی ادامه داد: اولویت بعدی در بخش برونسازمانی مساله ارتقای امنیت عمومی و مبارزه جدی با هر گونه نا امنی برای شهروندان است، ما نمیتوانیم منکر حتی درصدی ناچیز وجود ناامنی در جامعه باشیم. پلیس در این بخش باید به عنوان مجری قانون با حداکثر اقتدار در جهت مبارزه جدی با هرگونه ناامنی برای شهروندان اقدام کند.
وی افزود: در همین مورد سلسله اقدامات مختلفی باید انجام شود، مقصود من تنها فعالیت نیروی انسانی و مبارزه با افراد متخلف نیست، به طور مثال یک روشنایی در معابر و پارکها در به حداقل رساندن تخلفات تاثیر بسیاری دارد.
طلایی با بیان اینکه مشارکت مردمی در ایجاد امنیت اهمیت بسیاری دارد، گفت: باید از تمام ظرفیتهای مختلف مردم در ایجاد امنیت استفاده شود، در زمانی که من در پلیس تهران مشغول خدمت بودم، پلیس کوهستان را راهاندازی کردیم، از افرادی که به صورت مدام کوهپیمایی میکردند دعوت به همکاری کردیم، به آنها کاور پلیس دادیم و با آموزشهای ابتدایی آنها همیار پلیس شدند و امنیت کوهستان را برقرار کردند. همچنین در این راستا پلیس پارک، پلیس هیئتهای مذهبی، پلیس دانشآموزی و... را راهاندازی کردیم، تا بتوانیم به کمک خود مردم در راستای نگهداشت و توسعه امنیت عملکرد بهتری داشته باشیم.
وی درباره ایجاد امنیت در جامعه اظهار کرد: امنیت باید به صورت اسفنجی باشد نه به حالت شیشهای، مفهوم امنیت اسفنجی به این معناست که وقتی به اسفنج ضربه وارد میشود، اسنفج خیلی زود به حالت قبلی و درست خود بر میگردد، اما در امنیت شیشهای کافیست یک ضربه با یک سنگ ریز وارد شود تا شیشه به طور کامل فرو بریزد و دیگر به حالت قبلی باز نگردد.
فرمانده انتظامی پیشین استان تهران ادامه داد: در قبال این اتفاقات اخیر باید از حالت امنیت اسفنجی استفاده کرد، سردار رادان بهتر است به سرعت با مردم ارتباط برقرار کنند، به طور مثال از فرماند هان کلانتریها خواسته شود تا سرکشی به مساجد، مدارس و پایگاههای مردمی جزو الزمات و ماموریتهای روزانه آنها قرار بگیرد تا از این راه ارتباط نزدیکتری با مردم برقرار شود.
طلایی افزود: باید ارتباط با مردم تقویت شود، این ارتباط میتواند از راههای مختلفی انجام شود، از رسانههای عمومی برای صحبت با مردم حداکثر استفاده صورت بگیرد. سردار رادان و فرماندههان تحت امر ایشان از طریق رسانههای عمومی مثل تلویزیون و رادیو باید با شهروندان ارتباط برقرار کنند تا اعتماد مردم به نیروی انتظامی جلب شود.
وی با اشاره به اینکه در زمانی که قرار بود بستن کمربند ایمنی اتومبیلها اجباری شود، این بحث بین مردم پیش آمده بود که پلیس میخواهد از این راه به کسب درآمد برسد، گفت: ما باید این ذهنیت اشتباه را اصلاح میکردیم، بنابر این من در صدا و سیما و همچنین با حضور در مساجد و امکان عمومی با شهروندان صحبت کردم و به طور کامل دلیل الزام بستن کمربند ایمنی را توضیح دادم و گفتم اگر جریمهای هم صورت بگیرد مبالغ آن به خزانه بانک مرکزی میرود و هیچ سود مالی برای پلیس ندارد. این الزام فقط و فقط برای سلامت شهروندان است، میبینید که در حال حاضر نبستن کمربند به یک عمل ناهنجار تبدیل شد.
طلایی در پایان اظهار کرد: پیوستهای مطالعاتی اجتماعی، جامعهشناختی، روانشناختی و مردمشناختی در جغرافیا، اقوام و فرهنگهای گوناگون از اهمیت بسیار بالای برخوردار است، باید در هر استان به اقتضای همان استان و در هر صنفی به اقتضای همان صنف نوع برخورد و رفتار متقابل را اتخاذ کرد.