به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز پس از آنکه هزاران نفر از حامیان بولسونارو روز یکشنبه به کنگره، دیوان عالی و کاخ ریاستجمهوری در شهر برازیلیا پایتخت برزیل حمله کردند، نیروهای پلیس دارای تجهیزات ضد شورش روز دوشنبه در کنار اردوگاه برپاشده بوسیله این شورشیان در بیرون مقر ارتش در این شهر گردآمدند و همزمان سربازان چادرهای این اردوگاه را برچیدند و معترضان پراکنده شدند.
لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا ملقب به «لولا»، رقبب چپگرای بولسونارو که در اول ژانویه پس از پیروزی با اکثریتی ضعیف در انتخابات ماه اکتبر به مقام رئیسجمهوری رسید، قول داد که افراد مسئول حمله به ساختمانهای دولتی را که پنجرهها و مبلمان را شکستند، آثار هنری را نابود کردند و سلاحها و دستسازهای قدیمی را به سرقت بردند، به سزای اعمالشان برساند.
لولا که به سر کارش در کاخ ریاستجمهوری «پلاناتو» بازگشته است، با وزیر دفاعش و فرماندهان نیروهای مسلح دیدار کرد تا درباره این حملات که یادآور حمله به ساختمان کنگره آمریکا در دو سال پیش بوسیله حامیان دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین بود، به بحث بپردازد.
بولسونارو دخالتش در آشوب را انکار کرد
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در محکوم کردن آشوبهای روز یکشنبه به رهبران کشورهای دیگر جهان پیوست و آنها را «تکاندهنده» خواند و این در حالی است که بولسونارو که اکنون در ایالت فلوریدای آمریکاست، تحریک کردن حامیانش را انکار کرد و گفت آشوبگران «خط قرمز را زیر پاگذاشتند.»
به گفته پلیس، چندین راهبند ایجاد شده بوسیله آشوبگران در مسیر بزرگراه BR 163 که به ایالت ماتو گروسو، مهمترین منطقه تولید غلات برزیل میرسد و نیز راهبندهایی در بزرگراهی دیگر در ایالت پرانا پاکسازی شدهاند.
پائولو پیمنا، سخنگوی رئیسجمهوری به خبرنگاران گفت: «هنوز افرادی در تلاش برای بستن ردهها و دسترسی به پالایشگاهها هستند.» شرکت نفت دولتی پتروبراس اعلام کرد عملیات پالایش و مخازن سوختش دچار مشکلی نشدهاند.
آلکساندر دو مورائس، رئیس دیوان عالی برزیل در ساعات پایانی روز یکشنبه دستور برکناری فرماندار برازیلیا را به مدت ۹۰ روز به اتهام کاستیهای امنیتی صادر کرد و از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی فیسبوک، توییتر و تیکتاک خواست حسابهای کاربرانی را که تبلیغات ضد دموکراتیک منتشر میکنند، ببندد.
شرکت متا صاحب فیسبوک روز دوشنبه اعلام کرد محتواهایی را که در حمایت یا تایید آشوبهای آخر هفته در برزیل باشد، حذف میکند. تلگرام، تیکتاک، توییتر و یوتیوب هنوز در این باره اظهارنظری نکردهاند.
لولا: حمله فاشیستی برای تحریک کودتا بود
لولا یک سازماندهنده پیشین اتحادیههای کارگری که در سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ نیز رئیسجمهور برزیل بود، گفت نیروهای پلیس ضد شورش محلی که تحت ریاست ایبانئیس روچا، فرماندار برازیلیا و متحد پیشین بولسونارو هستند، هیچ کاری برای جلوگیری از پیشروی معترضان انجام ندادند.
او مداخله دولت فدرال برای حفظ امنیت عمومی در پایتخت را اعلام کرد و وعده مجازاتی عبرتآموز را برای رهبران این حمله «فاشیستی» را داد که به گفته او هدف از آن تحریک نظامیان به انجام کودتا برای بازگرداندن بولسونارو به قدرت بود.
لولا که یکشنبه شب از ایالت سائوپائولو با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت:«همه افرادی که این کار را انجام دادند دستگیر و مجازات خواهند شد.»
او بولسونارو را به خاطر کارزاری بیپایه درباره تقلب در انتخابات پس از پایان یافتن دوره حکومتش که مشخصه آن عوامگرایی (پوپولیسم) ملیگرایانه تفرقهبرانگیز بود، مقصر دانست.
بولسونارو از فلوریدا که ۴۸ ساعت پیش از پایان دوره ریاستجمهوریاش به آن پرواز کرده بود، این اتهام را رد کرد. او گفت در توییتر نوشت که تظاهرات صلحآمیز دموکراتیک بودند، اما تهاجم به ساختمانهای دولت «عبور از خط قرمز بود.»
نیروهای امنیتی جلوی معترضان را نگرفتند
این حمله پرسشهای در میان متحدان لولا درباره علت آماده نبودن نیروهای امنیتی در پایتخت برای مقابله با شورشیانی که از روزها پیش طرحهایشان را در رسانههای اجتماعی به بحث گذاشته بودند، برانگیخت.
اشغال ساختمانهای دولتی از دست کم دو هفته پیش بوسیله طرفداران بولسونارو در گروههایی در پلتفرمهای پیامرسانی مانند تلگرام و توییتر برنامهریزی شده بود، با این وجچود نیروهای امنیتی هیچ اقدامی برای پیشگیری از این حمله که یکی از این گروهها آن را «به دست گرفتن قدرت بوسیله مردم» نامیده بود، انجام ندادند.
پلیس پس از سه ساعت دوباره کنترل ساختمانهای عمومی در پایتخت با معماری آیندهگرایانه برزیل به دست گرفت و با گاز اشکآور جمعیت را پراکنده کرد.
فلاویو دینو، وزیر دادگستری برزیل گفت ۲۰۰ تظاهرکننده بازداشت شدهاند، اما انتظار میرود این شمار افزایش یابد.
دینو گفت بازپرسان به دنبال شناسایی افرادی پول تهیه چند صد اتوبوس حامل حامیان بولسونارو به شهر برازیلیا را تامین کردند و بازجویی از فرماندار معلقشده برازیلیا هستند.
بولسونارو به خاطر چند پرونده تحقیقات قضایی با مخاطرات قانونی در برابر دیوان عالی برزیل روبرو است و آینده او در آمریکا که با ویزایی که فقط برای روسای جمهور فعلی صادر میشود، در پردهای از ابهام قرار دارد.
جواکین کاسترو، نماینده دموکرات کنگره آمریکا به سیانان گفت: «بولسونارو نباید در فلوریدا باشد. آمریکا نباید به پناهگاهی برای این فرد خودکامه که تروریسم داخلی در برزیل را برانگیخته است، بدل شود. او باید به برزیل بازپس فرستاده شود.»