رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ثبت نام و حضور ۱۰ میلیون نفر در آخرین قرعه‌کشی خودروی ایران خودرو، لاتاری و بخت آزمایی به تمام معنا بوده و به طور قطع این روش محکوم به شکست است.

به گزارش همشهری آنلاین، مجید عشقی امروز دوشنبه در نشست اقتصادی تبیین مزایای عرضه خودرو در بورس کالا در دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: صنعت خودرو بین سه تا چهار درصد ارزش کل بازار سرمایه را تشکیل می‌دهد، اما از نظر معاملاتی ۲۰ درصد حجم معاملات بورس مربوط به این صنعت است" بر این اساس اهمیت بالایی در بازار سرمایه دارد.

وی گفت: قیمت‌گذاری دستوری، ضعف فناوری، مقیاس تولید، ساختار مالی، سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، زیان انباشته بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی و مالکیت دولتی با وجود سهم اندک دولت، از جمله عارضه‌های این صنعت در سال‌های گذشته بود که سبب شد خروجی آن محصولاتی باشد که نتوانست رضایت مشتریان را جلب کند.

رییس سازمان بورس تاکید کرد: این سازمان وکیل مدافع هیچ صنعتی از جمله صنعت خودرو نیست و باید برای حل عارضه‌های موجود و مشکلات، راه‌حل ارائه کنیم.

وی بیان کرد: یکی از موضوعات اساسی در صنعت خودرو، قیمت‌گذاری دستوری است که به‌ویژه در پنج تا ۶ سال گذشته موجب شد زیان دهی در این صنعت آغاز شود و همچنین موجب شد هیچ یک از اصلاحات برای حل عارضه‌های یاد شده به نتیجه نرسد. با این ساختار مالی خودروسازان و چشم‌انداز درآمدی هیچ‌کس جرات سرمایه‌گذاری در این صنعت را ندارد.

وی ادامه داد: سیاست‌های ما باید هم‌زمان با دیدن ساختار مالی خودروسازان، واگذاری آنها و مساله قیمت‌های دستوری به صورت بسته‌ای با هم و در کنار هم دیده شود.

عشقی یادآور شد: یکی از بحث‌های جدی این است که کالایی که بازار سنتی برای آن وجود دارد وقتی وارد بورس می‌شود تلاطمی برای آن به وجود می‌آید، همچون عرضه سیمان در بورس کالا در خردادماه که اتفاقاً با قطعی‌های برق مصادف شد و هجمه سنگینی وارد شد که سیمان با ورود به بوس گران شد؛ در حالی که امروز هیچ تلاطم قیمتی برای آن وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد: اگر تا یکی دو ماه آینده فرایند عرضه خودرو در بورس کالا تداوم یافته و عرضه‌ها به صورت منظم و با برنامه افزایش یابد به بسیاری از مسائل پاسخ داده خواهد شد.

رییس سازمان بورس معتقد است: تقاضای واقعی خودرو اعدادی که ملاحظه می‌کنیم نیست و شاهد بودیم در عرضه اخیر ایران خودرو، از حدود ۱۳ میلیون نفری که واجد شرایط بودند ۱۰ میلیون نفر شرکت کردند که به معنای یک لاتاری و بخت‌آزمایی ملی به تمام معنا بود.

وی اظهار کرد: در بورس کالا اصل بر این است که کالا در قیمت پایه معامله شود و اگر رقابتی نامتعارف به وجود آید به طور قطع مشکلی در جایی وجود دارد.

عشقی تاکید کرد: هدف از عرضه خودرو در بورس کالا، ارتقای کمی و کیفی تولیدات خودروسازان است تا در نهایت رضایت مشتریان را شاهد باشیم.

همچنین سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در این نشست با تاکید بر اینکه باید دسترسی‌ها و قیمت گذاری‌های منصفانه برای مصرف‌کننده و مردم که سمت مهم تقاضای صنعتی و محصولات تولیدی کشور را تشکیل می‌دهند فراهم شود، اظهار کرد: گاه به بهای سودآور شدن بیشتر برای تولیدکنندگان انصاف برای قیمت گذاری سمت مردم را فراموش می‌کنیم یا اینکه دولت‌ها به دلیل کشش و تمایلی که به سمت مردم دارند افق‌های سودآوری را برای تولیدکنندگان می‌بندند، پیدا کردن راه میانه شاه راه حرکت به سمت پیشرفت است.

وی ادامه داد: در این مسیر مقابله کردن با کسب درآمدهای ناشی از غیرتولید نه به هدف اول که سودآوری تولید است نه به دسترسی منصفانه منجر می‌شود. در هر دوی این اهداف باید با سازوکارهایی که ویژه‌خواری را در کشور گسترش می دهد مقابله کنیم. این اتفاق می‌تواند در دل ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی رخ دهد یا در فلان سیاست صنعتی که جمعی را به ویژه خواری سوق می‌دهد.  رویکرد عملی دولت سیزدهم تا حد ممکن محدود کردن ویژه خواری‌ها و گسترش منفعت مردم و سودآوری برای تولیدکنندگان است.

منبع: ایرنا