پنجشنبه گذشته، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات در کانال تلگرامی خود، یک نظرسنجی منتشر کرد.

به گزارش همشهری آنلاین، در توضیح این نظرسنجی آمده که «برخی معتقدند با ایجاد محدودیت‌ها بر اینترنت، پیام‌رسان‌های داخلی با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه شده‌اند. برای ارزیابی این دیدگاه، پاسخ به این سؤال می‌تواند مؤثر باشد. وضعیت شما به‌عنوان یک کاربر، چگونه است؟»
این نظرسنجی در زمان نگارش این گزارش نزدیک به ۷۰ هزار بازدید خورده، اما تنها نیمی از بازدیدکنندگان یعنی ۳۵هزار نفر را جلب کرده است. آذری جهرمی برای نظرسنجی خود ۵ گزینه در نظر گرفته است. «خودم نصب کرده‌ام و استفاده می‌کنم. پیام‌رسان‌های خارجی را کنار گذاشته‌ام.» ۸ درصد، « خودم نصب کرده‌ام و استفاده می‌کنم اما پیام رسان‌های خارجی را همچنان استفاده می‌کنم.» ۴۲ درصد، «خودم نصب نکردم اما برخی از اطرافیانم نصب کرده و استفاده می‌کنند.» ۱۲ درصد، «نه خودم نصب کردم و نه از اطرافیانم کسی استفاده می‌کند.» ۳۳ درصد و « با دیدن نتایج معتقدم این سؤال را از ChatGPT بپرسید.» هم ۵درصد از کل آرا را به‌خود اختصاص داده‌اند.
در حالی‌که گزینه اول تنها ۸درصد کل آرا را به‌دست آورده، اما آذری جهرمی ۶ ساعت پس از انتشار نظرسنجی می‌نویسد: «کاش واقعیت جامعه و ذهن مردم هم، با دستکاری بات‌های سایبری، قابل تغییر بود. دوستان عزیز سایبری که زحمت کشیدید و به گزینه یک با گسیل بات‌های پرشمارتان رأی دادید، خرده عقلی لازم بود تا بدانید کسی که پیام رسان خارجی را ترک کرده و به پیام رسان داخلی کوچ کرده است، امکان رأی دادن در تلگرام را ندارد. حیف پول‌هایی که خرج فعالیت‌های شما می‌شود.»

در واقع زمانی که مسیر نظرسنجی بر وفق مراد پیش‌ نمی‌رود، مسئله ‌پای بات‌های سایبری گذاشته می‌شود. علاوه بر این، نظرسنجی عملا در بستری برگزار شده که در دوران وزیر سابق فیلتر شده و عملا برای کاربران پیام‌رسان‌های داخلی امکان شرکت در آن وجود ندارد.

درصورتی که این نظرسنجی با پرونده «پیام‌رسان‌های بومی» روزنامه همشهری که یک روز پیش از آن منتشر شد، ارتباطی داشته باشد، توضیح این موضوع ضروری است که در هیچ بخشی از این پرونده ۴ صفحه‌ای، اشاره‌ای به حذف پیام‌رسان‌های خارجی از سوی کاربران نشده است.

منبع: روزنامه همشهری