همشهری آنلاین- گروه فرهنگی: چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر را باید جشنواره فیلم اولیها دانست، زیرا اغلب فیلمهای راه یافته به این رویداد فرهنگی توسط کارگردانانی ساخته شده که تاکنون تجربه ساخت فیلم بلند را نداشته اند، حسین میرزاخانی از همین دست کارگردانانی است که امسال با نخستین تجربه بلند سینمایی خود یعنی فیلم سینمایی کت چرمی با به این دوره از رقابتها گذاشتهاست.
کارگردان کت چرمی در گفت و گو با خبرنگار همشهری آنلاین اظهار کرد: سال ۹۹ روی یک پروژه فیلم کوتاه کار میکردم که موضوع آن درباره آسیبهای کودکان و نوجوانان به ویژه در رابطه با اعتیاد، کارتخوابی و مکانهایی تحت عنوان خانههای سلامت بوده که این قشر آسیب دیده در آن زندگی میکردند.
حسین میرزامحمدی ادامه داد: زمانی که در حال ساخت آن پروژ بودم، ایده اولیه کت چرمی در ذهنم جرقه خورد. بعد هم برای ساخت یک مستند اجتماعی به کمپی در شهر توس مشهد رفته بودم که با مواردی نیز در آنجا برخورد کردم که همه این اتفاقات موجب شد تا در سال ۹۹ فیلنامه کت چرمی از سوی مسعود هاشمی نژاد نوشته شد.
- به هیچ فیلمسازی نمیتوان گفت تحت هیچ شرایطی فیلم نساز| قصه خانوادهایی که از هم می پاشد
- سیدعماد حسینی : استاد با نا آرامی های اخیر بی ارتباط نیست | درمان بازیگر اصلی بزرگترین چالش تولید این فیلم بود
وی افزود: موضوع اصلی کت چرمی فقط اعتیاد نیست، آسیبهای پیش از گرفتار شدن در دام اعتیاد و آسیبهای پس از آن است. درواقع اساس فیلمنامه و فیلم درباره جبر اعتیاد است.
همکاری خوب بهزیستی
کارگردان کت چرمی اظهار کرد: ساخت این گونه فیلمها از آنجاکه با موضوعاتی چون کشف حقیقت، عدالت و حقخواهی سروکار دارد همیشه با حساسیتها و چالشهایی روبه رو میشود که خوشبختانه سازمان بهزیستی در این رابطه همکاری خوبی با ما داشته و اطلاعات خوبی در اختیار ما گذاشته است. درواقع قهرمان ما از دل بهزیستی پا به درون فیلم گذاشته است.
میرزامحمدی افزود: گروه ما با همدلی و یک وفاق و رفاقت کار را آغاز کرد و تهیه کننده هم به عنوان لیدر گروه در این هماهنگی بسیار نقش داشته است.
از فرمانیه تا اسلامشهر
میرزامحمدی درباره نحوه انتخاب لوکیشن ها و زمان بندی ساخت کت چرمی بیان کرد: فیلمبرداری از از کت چرمی در ۴۴ لوکشین صورت گرفته که این لوکیشنها از فرمانیه شروع می شوند و تا اسلامشهر و مناطق محرومی دیگر ادامه پیدا میکنند که بیشترین زمان ساخت فیلم مربوط به خانه قهرمان قصه بوده که نقش آن را جواد عزتی بازی میکند.
وی ادامه داد: اگر شروع نوشتن فیلنامه را بخشی از زمان ساخت و شروع کار به حساب آوریم؛ باید بگویم که از سال ۹۹ تا ۱۴۰۱ ساخت این فیلم زمان برده است.
کت چرمی؛ اثری معمایی
میرزا محمدی کت چرمی را در ژانر اجتماعی و با موضوعی معمایی معرفی کرد و افزود: از ابتدای نوشتن فیلنامه تا پایان ساخت آن سعی بر این بوده که از کلیشههای رایج در ساخت فیلمهایی با چنین موضوعاتی پرهیز شود و فیلم متفاوتتر باشد.
این کارگردان در جواب این پرسش که شما در جایی در معرفی فیلم نوشتهاید که «گاهی وقتها باید بین موندن و رفتن، مردن رو انتخاب کرد…» حال با توجه به این معرفی کوتاه آیا فکر نمیکنید نوعی سانتی مانتالیزم گرایی را در ذهن مخاطب ایجاد نمیکند؟ پاسخ داد: گمان نکنم! در ابتدا باید بگویم که من این جمله را همینگونه دلی نوشتم و معرف کامل فیلم نیست. در ادامه هم باید بگویم که سعی کردهام در کت چرمی از قالبهای رایج و کلیشهها دوری کنم. زیرا معتقدم در طول این سالها برخی قالبها حقیقت را آن طور که باید به مخاطب نشان ندادهاند. مثلا مردم تصوری از جنوب شهر دارند که به نظرم اینگونه نیست.
میرزامحمدی تصریح کرد: مردم در جنوب شهر همانطور زندگی میکنند که باقی مردم در نقاط مختلف شهر. اما وقتی یک موضوع تکراری میشود، بعدها میبینیم، همان موضوع کلیشهای در ذهن مخاطب نهادینه میشود. امروزه موضوع مردم جنوب شهر در سینما شبیه کاریکاتور است.
وی بیان کرد: در جنوب شهر محرومیتها و بزهها بیشتر است، اما این موضوعات همه ابعاد جنوب شهر را در بر نمیگیرد. در جایی به من ایراد گرفته شده که چرا برخی شخصیتهای جنوب شهری در کت چرمی متفاوت هستند که در پاسخ گفتم من واقعیتها را نشان دادم و آنچه در تصور شماست به واقعیت نزدیک نیست.
میرزامحمدی در پاسخ به این سوال که آیا نشانی از عربده که در این چند سال در این نوع فیلمها مد شده خبری نیست یا سکانسهای اکشن و این دست موارد؟ جواب داد: کت چرمی بر پایه سفر قهرمان استوار است و در طول نوشتن فیلنامه و ساخت فیلم سعی شده یک روایت شبیه یکی بود و یکی نبود ارائه شود به همین دلیل از عربده کشیدن و ایجاد صحنههای اکشن اجتناب و دوری شد. و این به معنای آن نیست که کت چرمی صحنههای مهیج و پر سرو صدا نداشته باشد. اما دوربین در این فیلم نقش مهمی دارد و سعی شده روایتی که دوربین در توصیف آن است از تحرک دوربماند و به دام کلیشهها نیفتد.
کت چرمی از پربازیگرترین فیلمهای جشنواره فجر
میرزا محمدی همچنین گفت: کت چرمی یکی از پربازیگرترین فیلمهای این دوره از جشنواره فیلم فجر است که جواد عزتی (کاراکتر عیسی فرهمند) نقش محوری را دارد و پس از او صابر ابر، گلاره عباسی، با هنرمندی پانتهآ پناهیها، ستاره پسیانی، عباس جمشیدیفر، مائده طهماسبی، بهزاد خلج، امین میری، محمد صدیقی مهر، آیدا ماهیانی، سارا حاتمی، رویا تیموریان و سیامک احصایی دیگر بازیگران «کت چرمی» را تشکیل میدهند.
دیگر عوامل فیلم کت چرمی
کامران حجازی تهیه کننده کت چرمی است که بنیاد سینمایی فارابی تولید آن را بر عهده داشته است.
دیگر عوامل مفیلم عبارتند از؛ مجری طرح: پیمان حجازی، مدیر فیلمبرداری: آرمان فیاض، تدوین: عماد خدابخش، آهنگساز: مسعود سخاوت دوست، مدیرتولید: پیمان حمیدی، مدیر صدابرداری: محمد شاهوردی، طراحی و ترکیب صدا: آرش قاسمی، طراح صحنه: بهزاد جعفری طادی، طراح لباس: آرتا ماهان، طراح چهرهپردازی: عباس عباسی، برنامهریز: افشین رضائی، دستیار اول کارگردان: علیرضا هاشمی، طراح جلوههای ویژه بصری: امین پهلوانزاده، طراح بدلکاری: امیرحسین خنجری و عکاس کت چرمی هم : امید صالحی.