به گزارش همشهری آنلاین، محمدجواد تاجیک در نوبت عصر یکصد و بیست و نهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به آمار مقایسهای هزینه ها در بهشت زهرا با آرامستانهای سراسر کشور، گفت: نرخ بهای خدمات آرامستان بهشت زهرا(س) نسبت به آرامستانهای دیگر کلانشهرهای کشور، به طور میانگین ۷۰ درصد کمتر است.
او ادامه داد: یارانهای که سازمان در طول سال ارائه میدهد ۴۵۰ میلیارد تومان است که به اعتقاد ما عدد کمی نیست و اعتقاد بر این بود که بخشی از آن از بودجه عمومی شهرداری هزینه شود.
الزام خرید دو طبقه از سه طبقه قبر برداشته شد
تاجیک تأکید کرد: در لایحه نرخ خدمات سال ۱۴۰۲ هزینه تغسیل، کفن، دفن و هزینه قبر کودکان زیر هفت سال رایگان است و قرار شد هزینه برای کودکان متوفی زیر هفت سال دریافت نشود.
وی با بیان اینکه در بهشت زهرا(س) به ازای سه طبقه قبر هزینه یک طبقه رایگان است، یادآور شد: در سال ۱۴۰۲ پیشنهاد شد در قبور سه طبقه، برای دو طبقه دیگر الزامی برای ذخیره وجود نداشته باشد و برای دو طبقه دیگر هزینه اضافی دریافت نکنیم.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) با اعلام اینکه میانگین افزایش نرخ بهای خدمات ۳۷ درصد است، تصریح کرد: این نرخ در برخی موارد کاهشی و در برخی موارد افزایش بوده اما با این وجود از میانگین کشوری ۷۰ درصد پایین تر است.
نرخ آمبولانس چقدر شد؟
او با اعلام اینکه نرخ آمبولانسهای شهرستانها مربوط به شرکتهای خصوصی است، گفت: در سال ۱۴۰۱ هزینه هر کیلومتر آمبولانس شهرستان در بهشت زهرا(س) دو هزار و ۹۰۰ تومان بوده اما نرخ وزارت بهداشت ۶ هزار و ۹۰۰ تومان بوده است؛ لذا تصمیم گرفته شد که نرخ در این بخش بر اساس نرخ نامه وزارت بهداشت باشد.
تاجیک با بیان اینکه در بهشت زهرا(س) با فرسودگی تجهیزات روبه رو هستیم، خاطرنشان کرد: در مدیریت بحران وضعیت بسیار ناگوار است و اگر در تهران اتفاقی بیفتد، شرایط و امکانات پاسخگو نخواهد بود.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) تأکید کرد: ما میخواهیم درآمد را از منابع دیگر افزایش دهیم که نه به مردم فشار وارد شود و نه از بودجه عمومی شهرداری هزینه کنیم.
وی با بیان اینکه حق انتفاع قبر در ناحیه سه بالغ بر ۶۲ درصد است که عدد قبلی کمتر بوده است، یادآور شد: مجموعه آرامستان در سه مرحله ایجاد شده است؛ به طور عمومی رغبت مردم برای دفن متوفی در ناحیه یک بیش از دیگر نواحی است.
تاجیک با بیان اینکه قیمت قبور ناحیه دو به ناحیه یک نزدیک شده است، یادآور شد: بخشی از قبور ناحیه سه با نظم خاصی از گذشته ایجاد شده است؛ با توجه به اینکه عمده تفاوتی بین قبور این ناحیه با ناحیه یک و دو وجود نداشته، درصد افزایش در این ناحیه بیش از دو ناحیه دیگر بوده است.
افزایش ۳۳ درصدی قیمت پیش فروش قبر
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) گفت: پیشنهاد در کمیسیون خدمات شهری این بود که ۳۳ درصد به قیمت پیش فروش قبور افزوده شود که عمده تفاوت با سال گذشته است؛ دفن روز سال ۱۴۰۱ در ناحیه سه رایگان است اما اگر فضایی غیر از فضای مشخص شده انتخاب شود باید هزینه پرداخت شود.
وی با اعلام اینکه هزینه هر قبر ناحیه سه در دو طبقه خالی اگر خانوادهای اقدام به خرید کند، در سال جاری سه میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است، خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما برای سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۴ درصد افزایش و سه میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برای خرید هر طبقه است.
تاجیک با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ مبلغ هر قبر در ناحیه دو ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده و با ۴۰ درصد افزایش به ۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میرسد، یادآور شد: برای دفن روز و پیش فروش هیچ مشکلی نداریم.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) گفت: در ناحیه یک برای هر طبقه ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۱ دریافت میشود و تنها بستگان درجه یک و وراث میتوانند از آن استفاده کنند. در ناحیه سه نیز قیمت هر طبقه ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.
حق واگذاری قبر وجود ندارد
وی افزود: در گذشته مواردی مبنی بر فروش سند قبر وجود داشته اما ابلاغیه جدید هیات مدیره سازمان این است که هر فرد بیش از یک پلاک قبر نمیتواند خریداری کند و حق واگذاری سند قبر جز بستگان نزدیک وجود ندارد؛ اگر این مسیر ایجاد شود بازار سیاه به وجود خواهد آمد و ما از این روند جلوگیری کردیم.
تاجیک تأکید کرد: حدود هشت هزار نفر اموات ناشناس در ناحیه یک داریم و در حال پیگیری برای دستور قضایی جهت ایجاد قبور سه طبقه در این بخش هستیم.
تصمیم تازه درباره آرامستان خاوران
مدیرعامل بهشت زهرا (س) با بیان اینکه آرامستان خاوران هنوز نرخ ندارد، اظهار کرد: پیشنهاد دادیم که نرخ این آرامستان طبق نرخ ناحیه سه اعمال شود.
وی با بیان اینکه پیشنهاد داده ایم پیش فروش تنها در قطعات قدیمی باشد، خاطرنشان کرد: دیگر پیشنهاد ما این بوده که هزینه پیش فروش ۳۳ درصد قیمت قبور طبقه یک و دو باشد.
تاجیک با اعلام اینکه غیر از دو مورد از قبور اقلیتها ورودی به دیگر آرامستانها نداریم، گفت: در بخش تبصره ۶ نیز برای سال ۱۴۰۲ قطعه ای برای اهداکنندگان عضو در نظر گرفته شده؛ پیش از این هزینه قبور برای اهداکنندگان رایگان بوده است.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا درباره قیمت قبور برای سال آینده گفت: در ناحیه ۱ قیمت هر قبر مبلغ ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ناحیه دو مبلغ ۲۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان ودر ناحیه ۳ مبلغ ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود.
سرویس بهداشتی خراب و تبدیل به قبر شد
مدیر عامل سازمان بهشت زهرا (س) گفت: تا سه سال آینده بهشت زهرا با توجه به شرایط دفن روز تکمیل میشود و در قطعه ۱۶ بهشت زهرا نیز محلی از گذشته برای سرویس بهداشتی در نظر گرفتهشده بود که حدود ۵ سال پیش خراب و پس از گذشت این مدت این محل برای دفن اموات آماده شده است.
بهره برداری از آرامستان جدید در جنوب شرق تهران
وی در خصوص احداث آرامستان جدید در تهران اظهار کرد: مطالعات این کار صورت پذیرفته و با توجه به ترافیک شدید جنوب شهر و موقعیت جغرافیایی بهشت زهرا نمیتوان دیگر در این محل آرامستان را توسعه داد. در این زمینه در ۴ پهنه از شهر تهران از جنوب، شمال شرق، جنوب غرب، شمال غرب، جنوب شرق قرار است پس از تملک ۴ آرامستان جدید احداث شود. پیش بینی میشود نخستین آرامستان تهران با ظرفیت ۴۰۰ هزار نفر سال آینده در محدوده خاوران و جنوب شرق به بهره برداری برسد.
تاجیک همچنین در ارتباط با زمینی در اطراف بهشت زهرا(س) جهت دفن افراد، گفت: در زمان کرونا دولت زمینی حوالی کهریزک برای شرایط بحران در نظر گرفت که مساحت آن ۳۰۰ هکتار است و قرار نیست به عنوان آرامستان جدید مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که گفته شد در بحران از این زمین برای دفن افراد استفاده می شود.
محمد آخوندی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران نیز در ادامه جلسه با اشاره به حواشی پیش آمده در خصوص نرخ بهای خدمات این سازمان گفت: برخی موارد به دروغ منتشر شد و عده ای از روی بیکاری مواردی را مطرح کردند؛ لذا پیشنهاد می شود که جدول بهای خدمات یک به یک و بند به بند اعلام، بررسی و سپس تصویب شود.
حبیب کاشانی خزانه دار شورا نیز با بیان اینکه موضوعات مطرح شده در خصوص بهشت زهرا(س) یک هفته آماج حملات مختلف و فحاشی قرار گرفت، اظهار کرد: یک به یک مواردی همچون نرخ آمبولانس در صحن شورا بررسی و تصویب شود؛ چون بندهای اعلام شده پختگی لازم را نداشت، شهردار و تک تک اعضای شورای شهر را درگیر کرد.
مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه نرخ آمبولانسهای شهرستانها بسیار پایین است، یادآور شد: ارقام ۲۵ تا ۳۰ درصد بیشتر رشد نداشته اند و حالا نیز اگر ۳۵ درصد افزایش را اعمال کنیم، شرکت های خصوصی همکاری نخواهند کرد.
وی افزود: اگر بخواهیم نرخ واقعی را اعمال کنیم، باید صد در صد افزایش را لحاظ کنیم؛ لذا پیشنهاد ما این بود که تعرفه وزارت بهداشت در بخش اعزام آمبولانس به شهرستانها اعمال شود.
مهدی اقراریان رئیس کمیته نظارت شورای اسلامی شهر تهران نیز در ادامه این جلسه تأکید کرد: طبق قانون شهرداریها نسبت به ارائه خدمات به تمام اموات وظیفه دارند؛ لذا پیشنهاد می کنیم که سازمان بهشت زهرا (س) نسبت به موضوع تدفین اموات اقلیتهای مذهبی نیز ورود کند و تعامل داشته باشد.
ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به درخواست بازنشستگان و کارکنان شهرداری مبنی بر ارائه تخفیف برای خرید قبور، اظهار کرد: برای کارکنان شاغل و بازنشستگان تخفیفی ارائه شود و سازمان بهشت زهرا(س) خدماتی نیز به این اموات ارائه دهد.
گفتنی است لایحه بهای خدمات بهشت زهرا (س) با ۱۷ رأی موافق به تصویب رسید.