همشهری آنلاین- مرضیه ثمرهحسینی: به رغم تغییر مدیریت بانک مرکزی و وعدههای داده شده برای کنترل بازار ارز، دلار آمریکا همچنان رو به افزایش است. التهاب بازار ارز بقیه بازارهای مالی را هم تحت تاثیر قرار داده است و حالا در اواخر سال ۱۴۰۱، شرایط اقتصادی سال آینده برای مردم جای سوال دارد.
دلار را باید از مبادلات تجاری حذف کنیم
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره پیشبینی وضعیت اقتصادی در سال آینده به همشهری آنلاین گفت: کار ما پیشبینی نیست بلکه ما باید تصمیم بگیریم و اجرا کنیم در این زمینه دولت و دستاندرکاران حوزه اقتصاد باید تصمیمات قابل قبولی بگیرند و اجرا کنند. اگر در این میان دولت از مجلس کمکی بخواهد ما همکاری لازم را داریم اما بحث الان این است که دولت باید تصمیم درست بگیرد.
عزتاله اکبری تالارپشتی درباره وضعیت بازار ارز هم بیان کرد: ما دو شریک استراتژیک در حوزه اقتصاد داریم که چین و روسیه هستند و هر دو هم به دنبال این هستند که دلار را از مبادلات اقتصادی و تجاری خود حذف کنند تا دلار تا این حد قدرتمند ترکتازی نکند اما برعکس، ما دنبال دلار هستیم و میخواهیم با دلار با آنها معامله کنیم؛ این موضع نهایت آشفتگی در تصمیمات اقتصادی را نشان میدهد در حالی که ما میتوانیم در معاملات تجاری خود از تهاتر و معاملات پایاپای استفاده کنیم.
نماینده تهران، شمیرانات و ری در مجلس با انتقاد از موضع دولت در بحث ارز ادامه داد: ما نمیخواهیم زحمات دولت را نادیده بگیریم اما این تلاش و کوشش تاکنون نتیجه نداده است و در حالی که باید در بدنه دولت هماهنگی ایجاد شود الان اینطور نیست و شرایط رها شده است. از طرف دیگر با دخالت دشمن شاهد آن هستیم که اقتصاد و ارزش پول ملی از آنطرف آب مدیریت میشود و یکسری عوامل داخلی هم با آنها همکاری کنند.
اکبری تالارپشتی افزود: بهواقع ما با تصمیمات عجیب و غریب دلار را حاکم کردهایم برای نمونه در حالی که مبنای بورس دلار است خودرو را به بورس بردند یا سیاست دولت در خصوص جبران کسری بودجه محل انتقاد و اصلا غلط است که کسری بودجه خودمان را با فروش دلار تامین کنیم بعد توی سر پول خودمان بزنیم و ریال را بیارزش کنیم و به جای آن روز به روز دلار را بالا ببریم که بخواهیم کسری بودجه را از مابهالتفاوت آن جبران کنیم حال آنکه این سیاستها لطمه جدی به اقتصاد خواهد زد.
اکبری تالارپشتی در مورد موضع مجلس برای ساماندهی بازار ارز هم بیان کرد: ما در این خصوص جلسه غیرعلنی داشتیم و یکی از نمایندگان پیشنهاد داد که برای اینکه مجلس در جریان کار دولت باشد و دولت را هم حمایت کند کمیته مشترکی تشکیل شود که آقای مخبر، معاون اول رئیسجمهوری با آن موافقت کردند و قرار است به زودی این کمیته تشکیل میشود اما باید این را هم لحاظ کرد که مجلس کار اجرایی ندارد و اجرا دست دولت است اما ما به دنبال آن هستیم که در طول مسیر دولت را کمک کنیم و به دولت مشورت دهیم البته دولت هم باید به نظرات مجلس توجه کند.
قدرت خرید مردم باید افزایش یابد
چند روز پیش اعلام شد که افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان در سال ۱۴۰۲ پلکانی نیست و به حقوق همه افراد فقط ۲۰ درصد اضافه خواهد شد. این در حالی است که این افزایش حقوق هیچ تناسبی با تورم کنونی ندارد و پیشبینی میشود با توجه به انتظارات تورمی برای ۱۴۰۲ کارمندان و بازنشستگان بیش از پیش با تنگی معیشت مواجه شوند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در این باره گفت: بحث حقوق و دستمزد بر اساس فرمولهای سنتی پیش میرود اما آنچه که مهم است این است که باید قدرت خرید مردم را بالا ببریم وگرنه اینکه فقط حقوق را افزایش دهیم راه به جایی نبرده و نمیبرد چون عامه مردم حقوقبگیر نیستند، بر این اساس اخذ چنین سیاستهایی غلط است.
اکبری تالارپشتی افزود: ما در جنگ اقتصادی به سر میبریم و برای ساماندهی وضعیت اقتصادی باید قرارگاه تشکیل دهیم و مانند جنگ فیزیکی در جنگ اقتصادی هم فرماندهی جنگ به طور دقیق مشخص باشد. در این زمینه دولت باید با اتخاذ تصمیمات درست اجازه ندهد مردم بیش از این آسیب ببینند برای این کار هم باید قدرت خرید مردم را بالا ببریم و شرایط به گونهای رقم بخورد که مردم حداقل در تامین کالاهای اساسی دچار مشکل نشده و به صورت سهلتری از کالاهای اساسی بهرهمند شوند.
این صحبتهای نماینده تهران، شمیرانات و ری در مجلس در حالی است که اخیرا به دلیل افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند گوشت قرمز عملا کالاهای اساسی هم از سبد معیشت برخی خانوارها حذف شده است. اکبری تالارپشتی در این باره گفت: در بحث تامین کالاهای اساسی، دولت نباید اجازه دهد ابتکار عمل از دستش خارج شود اما متاسفانه در مورد گوشت قرمز شاهد غفلت بودیم چون تولیدکنندگان و فعالین حوزه دام بیشتر از یک سال است که در مورد گرانی گوشت هشدار داده بودند اما به رغم همه هشدارها ابتکار عمل از دست دولت خارج شد و دولت در این زمینه خوب عمل نکرد در حالی که باید این امور به بخش خصوصی و مردم محول شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: ما کسانی را میشناسیم که برای ساماندهی بازار گوشت، از روسیه گوشت گرم آوردند اما در وزارت کشاورزی آنها را سر دواندند و گفتند که باید گوشت را بستهبندی کنند در حالی که بستهبندی گوشت ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان هزینه اضافه دارد و باعث میشود گوشت گرانتر تمام شود اما باز اصرار بر بستهبندی شد و همین تاخیرها باعث شد بازار به هم بریزد.
اکبری تالارپشتی افزود: با وجود شرایط جنگ اقتصادی، باز چنانچه تصمیمات درست بگیریم پیروز میشویم منتها مقدمه آن این است که دولت امور را به دست مردم بدهد و بعد نظارت و مدیریت کند تا مسئله به نفع مردم پیش برود اما الان اینگونه نیست و شاهد آشفتگی در دولت هستیم و تلاشهای دولت با شرایطی که الان داریم تناسبی ندارد.