همشهری آنلاین – محمد بلبلی: اردبیهشت امسال بود که تولد سه تولهیوز در اسارت در رسانهها خبرساز شد، چند روز بیشتر طول نکشید که دو تولهیوز اول تلف شدند و نگهداری تولهیوز سوم که «پیروز» نام گرفت به یک تیمارگر حیات وحش سپرده شد. بعد از این بودکه وضعیت نگهداری از پیروز به شکل مرتب از سوی رسانهها مورد پیگیری و توجه قرار گرفت.
همین مساله باعث توجه و علاقه شهروندان به این تولهیوز شد، تا حدی که عموم مردم جامعه را نسب به خطر انقراض یوزپلنگ آسیایی حساس کرد. حالا بعد از گذشت ۱۱ ماه و ایجاد امیدواری به زنده ماندن پیروز، او به دلیل نارسایی کلیوی تلف شد.
همشهری آنلاین دلایل این اتفاق را از ایمان معماریان، کارشناس حیات وحش و عضو تیم درمانی پیروز جویا شد، در ادامه نظراتاین کارشناس را میخوانید.
این کارشناس حیات وحش و عضو تیم درمانی پیروز گفت: تجربه نگهداری و پروش یوزپلنگ در دنیا بسیار زیاد است، ما از ابتدا درباره پرورش یوز خودمان تجربه کسب کردیم و در اولین تجربه سه تولهیوز تلف شد، می شد از تجربیات کشورهای دیگر بیشتر استفاده کرد.
ایمان معماریان درباره دلایل اصلی تلف شدن این سه تولهیوز، اظهار کرد: تغذیه نادرست در روزهای ابتدایی تولد از دلایل اصلی تلف شدن دو تولهیوز اول بود، تغذیه آنها با استفاده از یک نوع شیرخشک ایرانی آغاز شد. هر چند که تجربه ما برای دفعات بعدی بسیار بیشتر خواهد شد درباره تلف شدن پیروز هم باید بگویم که خیلی ناگهانی مشکل حاد کلیوی برای او ایجاد شد که دلیل بروز این مشکل در پیروز باید کارشناسانه پیگیری و مشخص شود.
وی ادامه داد: مشکل نارسایی کلیوی در گربهسانان یک بیماری شایع است و در یوزپلنگها به صورت اختصاصی خیلی بیشتر اتفاق میافتد، این به خاطر کلیههای خیلی حساس آنهاست. در صورت مصرف دارو، موارد شیمیایی یا عوامل مستعد کننده دیگر به صورت ناگهانی، ممکن است کارکرد کلیه در یوزها کم یا به طور کل قطع شود.
این کارشناس حیات وحش اعلام کرد: اینکه گرید نارسایی کلیه در پیروز چه اندازه بوده را به دلیل عدم دسترسی به نتایج آزمایشهای او نمیتوانیم حدس بزنیم، اما به طور کلی نارساییهای حاد کلیوی در مقایسه با نارساییهای مزمن کلیوی، پاسخ به درمان بهتری دارند و معمولا از شانس بهبودی بیشتری برخوردارند. حالاینکه برای پیروز چه پروتکلهای درمانی اجرا شده را نیز نمیدانیم، در نتیجه نمیتوانم بگویم که آیا درمان اشتباه بوده یا وضعیت بیماری آنقدر حاد بوده که قابل درمان نبوده، به هر حال همه امکانات برای کنترل چنین وضعیتی در کشورمان وجود دارد.
معماریان در پاسخ به این سوال که آیا آمار بالای تلف شدن تولهیوزهای متولد شده در اسارت در تمام دنیا یک مساله طبیعی است؟ در تمام دنیا کسانی که مسئول تولد و پرورش یوز در اسارت هستند، از قبل برنامهریزی و پیشبینیهای لازم را انجام میدهند، شیرخشک، داروها و موارد لازم را تهیه میکنند تا امکان تلف شدن تولهها را به حداقل برسانند. ما از تجربیاتمان باید استفاده کنیم و اگر دوباره چنین موقعیتی پیش آمد کاری کنیم که اشتباهات کمتر شود.
وی درباره تاثیر تغذیه روزها اول تولد پیروز در بیمار شدن او، اظهار کرد: بیماری پیروز هیچ ربطی به تغذیه روزهای ابتدایی تولد او ندارد. وقتی پیروز به تهران منتقل شد، اصلا حال مناسبی نداشت و هر لحظه ممکن بود تلف شود، اما با تلاشهای شبانهروزی تیمارگرش از مرگ نجات پیدا کرد. پیروز در این ۱۱ ماه چندین مرتبه کنترل پزشکی و سونوگرافی شد، همچنین مورد آزمایشهای کلیوی قرار گرفت و کاملا سلامت بود، مشکل نارسایی حاد کلیوی پیروز یک اتفاق ناگهانی بود.
معماریان با اشاره به اینکه تلف شدن پیروز خیلی ناراحتکننده است، اظهار کرد: مردم به این تولهیوز بسیار علاقهمند شده بوند و بعد از تلف شدن او مسلما ناراحت هستند. اما یک مساله مهمی وجود دارد که باید به آن دقت کنیم، اینکه ایران آخرین زیستگاه یوزپلنگ آسیایی است و هنوز در طبیعت کشورمان وجود دارد، باید با تمام توان از آنها حفاظت کنیم. پیروز را از دست دادیم، اما او آخرین یوزپلنگ آسیایی نبود و حتی یوز در طبیعت نبود، همچنین قابلیت بازگشت به طبیعت را نداشت، باید بدانیم که ما هنوز در طبیعتمان یوزپلنگ داریم و باید آنها را حفظ کنیم.