شی جین‌پینگ روز جمعه برای نخستین بار در جمهوری خلق چین در یک جلسه پارلمانی برای سومین دوره به مقام ریاست‌جمهوری این کشور انتخاب شد.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز  شی جین‌پنگ در حالی برای سومین بار به مقام ریاست‌جمهوری چین می‌رسد که این دومین اقتصاد بزرگ جهان دارد از رکود دوران کرونا خارج می‌شود و چالش‌های دیپلماتیک آن را آمریکا اوج می‌گیرد.

حدود ۳۰۰۰۰ عضو پارلمان تشریفاتی چین یا «کنگره ملی خلق» (NPC) در یک رای‌گیری مخفی در «سالن بزرگ خلق» در انتخاباتی که فقط یک نامزد داشت، به شی جین‌پینگ رای دادند.

شی پنج سال سوم دوره ریاست‌جمهوری‌اش را در حالی آغاز می‌کند که رابطه این کشور با آمریکا و متحدانش بر سر موضوع تایوان، پشتیبانی از روسیه، تجارت و حقوق بشر دستخوش تنش فزاینده است.

چین از لحاظ داخلی نیز با چالش بازیابی اقتصادی پس از سه سال سیاست «کووید-صفر» شی، اعتماد شکننده مصرف‌کننده و تقاضای ضعیف برای صادرات چین روبرو است.

اقتصاد چین سال پیش فقط ۳ درصد رشد کرد که از جمله بدترین کارکردها در در دهه‌های اخیر است. دولت در طول جلسه پارلمان رشد نه چندان بالای فقط حدود ۵ درصد را به عنوان هدف برای امسال تعیین کرد.

تحلیل‌گران غربی  می‌گویند شی نیاز به تمرکز بیشتر بر تجدید حیات اقتصادی خواهد داشت، اما گر قرار باشد خط مشی قبلی‌اش یعنی کنترل شدیدتر بخش خصوصی بوسیله حزب و دولت و رویارویی با غرب را ادامه دهد، چشم‌انداز او برای موفقیت ممکن است چندان امیدوارکننده نباشد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در میان نخستین رهبران خارجی بود که به شی برای دوره سوم ریاست‌جمهوری‌اش تبریگ گفت. روسیه و چین چند روز پیش از شروع جنگ اوکراین یک همکاری «بدون حد و مرز» میان دو کشور را اعلام کردند.

شی هنگامی که در سال ۲۰۱۸ محدودیت‌ دو دوره‌ای در عهده‌دار شدن مقام ریاست‌جمهوری را لغو کرد، صحنه را برای ادامه ریاست‌جمهوری‌اش آماده کرد و اکنون به قدرتمندترین رهبر چین از هنگام مائو تسه‌تونگ، بنیانگذار جمهوری خلق چین بدل شده ست.

مقام ریاست‌جمهوری در چین عمدتا تشریفاتی است و ادامه تسلط شی بر مواضع اصلی قدرت در اکتبر گذشته هنگامی که او برای پنج سال دیگر به عنوان دبیر کل کمیته مرکزی حزب کمونیست انتخاب شد، امکان‌پذیر شد.

گروه جدید رهبری 

شی در هنگام رای‌گیری روز جمعه با لی کیانگ، دومین عضو ارشد کمیته مرکزی حزب کمونیست سخن می‌گفت که انتظار می‌رود روز شنبه به عنوان دارنده دومین مقام بالای چین تایید شود و به این ترتیب این رئیس پیشین حزب کمونیست شهر شانگهای و متحد شی مسئول تغییرات اقتصادی در این کشور می‌شود.

سایر مقامات مورد تایید شی قرار است در طول این آخر هفته برای مقام‌های دولتی انتخاب یا به این مقام‌ها منصوب شوند، از جمله معاونان ریاست‌جمهور، رئیس بانک مرکزی و شمار زیادی از وزیران و روسای اداره‌ها و سازمان‌ها.

این نخستین جلسه پارلمان چین پس از لغو محدودیت‌های سه‌ساله دوران پاندمی کرونا روز دوشنبه پس از سخنرانی شی و جلسه پرسش و پاسخ رسانه‌ها پایان خواهد یافت.

در جلسه روز جمعه، شی و چندین نفر از رهبران ارشد روی صحنه ماسک نزده بوند، اما همه افراد دیگر حاضر در سالن ماسک داشتند.

چین در ماه دسامبر پس از اعتراضات بی‌سابقه سراسری در این کشور به محدودیت‌هایی که زندگی روزانه و اقتصاد این کشور را دچار مشکل کرده بود، سیاست کووید-صفر را پایان داد.

پارلمان چین روز جمعه همچنین ژائو لجی ۶۶ ساله را به عنوان رئیس پارلمان و هان ژنگ ۶۸ ساله را به عنوان معاون رئیس‌جمهور برگزید. هر دو نفر از  اعضای تیم قبلی شی در میان رهبران حزب در کمیته مرکزی حزب کمونیست بودند.