همشهری آنلاین - گروه سیاسی: رزمایش چهار روزه ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند از ۲۴ اسفند آغاز شده و تا ۲۸ اسفند یعنی آخرین روزهای ۱۴۰۱ ادامه دارد. طبق اطلاعیه وزارت دفاع چین این رزمایش مشترک طبق پیماننامه نظامی میان نیروهای مسلح سه کشور ایران، چین، روسیه و سایر کشورها، با عنوان کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۳ در خلیج دریای عمان برگزار میشود. البته این نخستین بار نیست که ارتش ایران رزمایش مشترک برگزار میکند و رزمایش قبلی دریایی ایران با مشارکت چین و روسیه در اوایل بهمن ماه پارسال در شمال اقیانوس هند با عنوان «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲» برگزار شد.
اما رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین پس از توافق ایران و عربستان پیامهای مهم منطقهای و بینالمللی دارد و ابعاد آن نیز حاکی از اهمیت این رزمایش است. محمداسماعیل کوثری نماینده تهران در مجلس در گفتوگو با همشهری آنلاین درباره ماهیت و اهمیت این رزمایش گفت: اصل و اساس این رزمایش بر اساس توافقاتی است که در شانگهای در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی شکل گرفت. با توافقاتی که انجام شده به این نتیجه رسیدند که باید در مسیر همگرایی و اتحاد حرکت کرد و این اتفاق به ویژه در آسیای میانه، غرب آسیا و آسیای جنوبی که ایران، روسیه و چین حضور دارند رخ داد. چرا که ایران، روسیه و چین از آمادگی بیشتری برخوردار هستند و در نهایت توافق برای رزمایش میان این سه کشور انجام شد.
کوثری ادامه داد: انشاالله در آینده هم کشورهای دیگر به این سه کشور اضافه میشود و از منطقه سرزمینی خود به خوبی حفاظت کنند. این اتفاق با هماهنگیهایی که میشود و توافقهایی که صورت خواهد گرفت رخ میدهد و منطقه را به سطح بالایی از امنیت میرساند.
این نماینده مجلس درباره پیامهای منطقهای و بینالمللی رزمایش مشترک افزود: نتیجه این رزمایش و همگرایی منطقهای این است که دیگر کشورهایی مثل آمریکا از آن سر دنیا نیایند اینجا و ادعا کنند که میخواهند امنیت را برای کشورهای منطقه برقرار کنند. این رزمایش و اتحاد اثرات و پیامدهای بینالمللی هم دارد و پیامهای مهمی به غربیها ارسال میکند و آثار بسیار خوبی برای کشورهای منطقه نیز دارد.
او درباره برگزاری رزمایش پس از توافق ایران و عربستان نیز توضیح داد: همزمانی این رزمایش با توافق ایران و عربستان به نوعی اتفاقی است چرا که زمینههای هر یک از مدتهای قبل فراهم شده است. واقعیتی که رخ داده این است که آمریکا باید دم و دستگاه خود را جمع کند و به طور کامل از منطقه خارج شود. چراکه این کشور در دو دهه اخیر نشان داده که توانایی برقراری امنیت خود را هم ندارد چه برسد که به تامین امنیت کشورهای دیگر. طبیعتا در چنین شرایطی هر انسان عاقل و مسئولی که دلسوز ملت خود است باید به فکر آینده باشد و با نشستها و توافقهایی که داشتند با برنامهریزی در مسیر همگرایی و اتحاد پیش بروند.
کوثری در ادامه با اشاره به انزوای رژیم صهیونیستی در شرایط کنونی گفت: قطعا این وضعیت باعث انزوای بیشتر رژیم صهیونیستی میشود. توافق بین ایران و عربستان نشاندهنده این است که آمریکا توانایی حمایت و پشتیبانی عملیاتی از کشورهای منطقه غرب آسیا را ندارد که نشانه آن هم افغانستان در منطقه بود. جنگ یمن نیز نمونه خوبی برای عدم توانایی آمریکا و متحدان اوست که میخواستند شش روزه آن را به پایان برسانند اما امروز با هفت سال مقاومت روبهرو شدند و این کشورها نتواستند به اهداف خود برسند.
نماینده تهران افزود: این موضوع نشاندهنده ناتوانی ارتش آمریکاست که روبه افول است و طبیعتا وقتی آمریکا روبه افول باشد وضعیت رژیم اشغالگر قدس و دیگر متحدان به همین منوال خواهد بود. امروز میبینیم که در داخل این رژیم هم آشوب و تنش است و حتی نظامیهای رژیم اشغالگر بر علیه نتانیاهو اقداماتی کردند.