به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز زلنسکی این مکالمه تلفنی یکساعته را «طولانی و معنیدار» توصیف و به اهمیت امکان روابط نزدیکتر با چین، قدرتمندترین دوست روسیه، برای اوکراین اشاره کرد. رئیسجمهور اوکراین همچنین یک وزیر پیشین کابینه را به عنوان سفیر جدید اوکراین در پکن منصوب کرده است.
رسانههای دولتی چین میگویند شی به زلنسکی گفته است که چین نمایندگان ویژهای به اوکراین خواهد فرستاد و گفتگوها را با همه طرفهای خواهان صلح ادامه خواهد داد.
زلنسکی در یک ویدئو در چهارشنبه بعدازظهر گفت که این مکالمه «فرصتی برای استفاده از قدرت سیاسی چین برای تقویت اصول و قواعدی بود که صلح باید بر اساس آنها ساخته شود.»
او گفت:«اوکراین و چین مانند اکثریت جهان به طور مشابه به تحکیم تمامیت ارضی و اقتدار ملی کشورها علاقمند هستند.»
زلنسکی همچنین گفت که شی همچنین از تمدید توافق برای صادرات غلات اوکراین از طریق بنادر دریای سیاه حمایت کرده است. مسکو گفته است که این توافق پس از ۱۸ مه (۲۸ اردیبهشت) تمدید نخواهد شد، مگر اینکه غرب موانع بر سر صادرات غلات و کود شیمیایی تولیدی روسیه را رفع کند.
شی قدرتمندترین رهبر جهانی است که از محکومیت روسیه در جنگ اوکراین خودداری کرده است و ماه پیش نیز از مسکو دیدار کرد. او در ماه فوریه امسال یک طرح صلح ۱۲ بندی را ارائه کرد که از سوی غرب با تردید روبرو شد، اما کییف با احتیاط به عنوان نشانهای از علاقه چین به پایان یافتن جنگ از آن استقبال کرد.
رسانههای دولتی چین میگویند این کشور بر ترغیب مذاکرات صلح متمرکز خواهد شد و تلاشهای برای آتشبس در کوتاهترین زمان ممکن انجام خواهد داد.
شی گفت: «ما به عنوان عضو دائم شورای امنیت و یک کشور عمده مسئول نه کنار خواهیم نشست نه نفت بر آتش خواهیم ریخت و نه اینکه به دنبال بهرهجویی از این منازعه خواهیم رفت.»
کاخ سفید از این گفتگو استقبال کرد، اما گفت هنوز خیلی زود است که بتوان گفت ابتکار چین به توافق صلح منجر خواهد شد.
دفتر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه هم گفته است که او در جریان ملاقات از پکن در ماه جاری شی را ترغیب کرده است که با زلنسکی تماس بگیرد.
جنگ ۱۴ ماهه اوکراین اکنون در مقطع حساسی قرار دارد و نیروهای اوکراینی آماده انجام ضد حمله به دنبال حمله زمستانی روسیه میشوند که با وجود پیکارهای خونی با عث پیشرویهای محدودی بوسیله نیروهای روسی شد.
چشم انداز مذاکرات صلح
در حالیکه کییف خواستار عقبنشینی نیروهای روسی است و مسکو اصرار دارد که اوکراین الحاق بخشهایی از قلمرویش را به روسیه به رسمیت بشناسد، چشماندازی از مذاکرات صلح وجود ندارد.
زلنسکی هم در توییتی در روز چهارشنبه نوشت: «هیچ صلحی که به قیمت مصالحه بر سر تمامیت ارضی کشور باشد، قابلقبول نیست. تمامیت ارضی اوکراین باید به مرزهای سال ۱۹۹۱ بازگردانده شود.»
مقامات اوکراینی مدتها است که پکن را ترغیب کردهاند که از نفوذش بر روسیه برای کمک به پایان دان جنگ استفاده کند.
ماریا ژاخوارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه به دنبال مکالمه تلفنی شی و زلنسکی در روز چهارشنبه گفت: «ما آمادگی طرف چینی برای تلاش برای برقراری فرایند مذاکره را ارج مینهیم.»
واشنگتن در ماههای اخیر گفته است که نگران است که چین اسلحه و مهمات برای روسیه فراهم آورد، گرچه پکن انجام چنین اقداماتی را انکار میکند.
چین میگوید در موقعیتی قرار دارد که میتواند نقش میانجیگری را به عهده بگیرد، زیرا در این جنگ موضعی به نفع یکی از طرفین نگرفته سات.