برای سفر در دوران بارداری باید چه نکاتی را رعایت کنید تا از سلامت خود و بچه اطمینان داشته باشید؟ با توجه به اهمیت این موضوع برای خانمهای باردار، در این مطلب قصد داریم به بررسی مواردی بپردازیم که برای سفر در دوران بارداری باید به آنها توجه کنید.
نکات مهم برای سفر در دوران بارداری
برای سفر در دوران بارداری، حتی اگر منع پزشکی نداشته باشید، همچنان لازم است قبل از اقدام به سفر و خرید هر نوع بلیط مانند بلیط قطار، بلیط هواپیما یا اتوبوس احتیاط لازم را به خرج دهید تا سلامت خود یا بچه را به خطر نیندازید. برخی از مسائلی که حین سفر در دوران بارداری باید به آنها توجه ویژه داشته باشید عبارتند از:
انتخاب درست زمان سفر
در سه ماهه اول بارداری معمولا خانمها صبح خود را با حالت تهوع شروع میکنند. در سه ماهه سوم هم به دلیل افزایش وزن زیاد و بزرگ شدن شکم، تحمل برخی شرایط برای خانمهای باردار سختتر خواهد شد. در نتیجه بهترین زمان برای سفر در دوران بارداری را میتوان سه ماهه دوم آن دانست. البته این یک قانون و حکم اثبات شده نیست و با توجه به این موضوع که شرایط خانمها در دوران بارداری با یکدیگر متفاوت است، این موضوع نیز میتواند برایشان متفاوت باشد. در کل معمولا سه ماهه دوم برای بیشتر خانمها بهترین زمان برای سفر در دوران بارداری به شمار میرود.
احتیاط در انتخاب مقصد
اگر سفر کاری نیست یا مقصد آن از قبل تعیین نشده، برای انتخاب، احتیاط لازم را به خرج دهید. مقصدی که برای سفر انتخاب میکنید باید آب آشامیدنی مناسب، هوای خوب، امکان دسترسی به مراکز بهداشتی، امکان مصرف غذاهای سالم و سایر موارد این چنینی را داشته باشد. همچنین زنان باردار برای ورود به برخی کشورها، باید واکسنهای خاصی را دریافت کرده باشند که پیشنهاد میکنیم این کشورها را از لیست خود برای انتخاب مقصد سفر خط بزنید. شما می توانید برای هر مقصدی که مدنظرتان است از سفرمارکت بلیط بخرید.
مصرف میان وعده و مایعات سالم
اهمیتی ندارد که از چه وسیله نقلیهای برای سفر استفاده میکنید؛ در هر صورت باید به اندازه کافی میان وعدههای سالم و نوشیدنیهای مناسب (و به خصوص آب) به همراه داشته باشید. میزان گرسنگی و تشنگی در دوران بارداری افزایش پیدا میکند و در نتیجه، بدن بیشتر به مایعات احتیاج پیدا خواهد کرد. در این شرایط به همراه داشتن نوشیدنیهای سالم و خوراکیهای مقوی اهمیت زیادی در حفظ سلامت شما و بچه خواهد داشت.
سبک سفر کنید
به عنوان یک زن باردار، به اندازه کافی تحمل وزن بچه شما را خسته میکند؛ پس دیگر نیازی ندارید چندین کیلو چمدان را هم دنبال خود بکشید. هنگام جمع کردن وسایل دقت کنید که تا حد ممکن وسایل اضافی را حذف کرده و صرفا وسایلی را به همراه ببرید که مطمئنید به آنها احتیاج خواهید داشت. همچنین فراموش نکنید که حمل یک چمدان بیش از حد بزرگ یا یک چمدان کوچک ولی سنگین، برایتان بسیار سخت و طاقتفرسا خواهد بود.
ثابت نمانید
حرکت داشته باشید. بیش از حد نشستن در زنان باردار ممکن است باعث لخته شدن خون در بدن آنها شود. پیشنهاد میشود با انجام حرکات کششی یا پیادهرویهای کوتاه، بدنتان را حرکت بدهید. برای مثال اگر با خودرو سواری سفر میکنید، هر نیم ساعت یک بار نگه دارید و چند دقیقهای قدم بزنید.
به همراه داشتن مدارک پزشکی
حتما مدارک پزشکی بهروز خود را به همراه داشته باشید. این مدارک در مواقع لزوم بسیار به کارتان خواهند آمد. در پرونده پزشکی شما درج شده که به چه داروهایی حساسیت دارید، در حال حاضر از چه داروهایی استفاده میکنید، جنین در چه حال است و سایر موارد این چنینی که همگی به پزشکان کمک میکنند تا در صورت بروز هر مشکل، به خوبی بتوانند به شما کمک کنند.
انتخاب تفریحات مناسب
درست است که سفر میرویم تا از تفریحات مختلف و هیجانانگیز مقصد لذت ببریم اما در دوران بارداری، باید دور برخی از آنها را خط بکشید. تفریحات پر استرس از جمله مواردی هستند که بهتر است در دوران بارداری سراغ آنها نروید. همچنین ماجراجوییهایی مانند غواصی نیز برای زنان باردار خطرناک هستند چرا که امکان انتقال حبابهای هوا به جنین وجود دارد. از آب گرم یا سونا هم نباید استفاده کنید زیرا قرار گرفتن در معرض گرمای زیاد، برای بچه خطرناک است.
استراحت
بارداری سبب میشود تا نسبت به حالت عادی زودتر خسته شوید؛ پس به خودتان سخت نگیرید و عجله نکنید و هر جا که خسته شدید کمی صبر کنید تا خستگیتان در برود. میتوانید استراحتهایتان را برای فواصل زمانی کوتاه تنظیم کنید و با خوردن خوراکیهای مقوی و نوشیدنیهای سالم، دوباره انرژی بگیرید.
همراه داشتن کیت پزشکی
منظور از کیت پزشکی، یک کیف کوچک است که بهتر است آن را به همراه داشته باشید. در این کیف داروهایی مانند قرص ضد تهوع، ویتامینهای مصرفیتان، چسب زخم، باند و سایر موارد مشابه را قرار دهید تا در موقع لزوم دم دستتان باشند.
تهیه بیمه سفر
استفاده از بیمهنامههای مسافرتی اقدام عاقلانهای است که شاید بسیاری از افراد انجام ندهند اما قطعا میتواند خیال شما را از بروز بسیاری از مشکلات راحت کند. برای تهیه بیمهنامه سفر، مطمئن شوید که بخش زیادی از خدماتی که ممکن است به آنها نیاز پیدا کنید توسط بیمهگر پوشش داده شود.
سفر با هواپیما برای زنان باردار
اگر قصد سفر با هواپیما را دارید حتما پیش از سفر با پزشک خود در این مورد مشورت کنید از جمله توصیههای مهمی که برای پرواز با هواپیما در دوران بارداری باید به آن توجه کنید، بررسی سیاستهای شرکتهای هواپیمایی است. گاهی این شرکتها به خانمهای بارداری که در هفته سیوششم یا بیشتر بارداری خود هستند، بلیط نمیدهند. همچنین بهتر است خود را برای نشست و برخاست هواپیما هم آماده کنید و مطمئن شوید که دچار مشکلاتی مانند مشکلات تنفسی یا غیره نیستید.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که تجهیزاتی وجود دارد که میتوانند سفر شما در دوران بارداری و به ویژه سفر با هواپیما را برایتان آسانتر کنند. از جمله این تجهیزات و وسایل میتوان به جوراب واریس اشاره کرد. این جورابها به بهبود گردش خون خیلی کمک میکنند. داروهای ضد تهوع، ضد نفخ و ضد اسهال هم ممکن است به دردتان بخورند که البته برای مصرف هر یک از اینها، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید. میتوانید در مورد واکسن آنفولانزا هم سوال کنید و این که آیا لازم است پیش از سفر آن را دریافت کنید یا خیر. استفاده از رژیم غذایی مناسب، بستن کمربند ایمنی، ورزش، نوشیدن مایعات و رزرو یک صندلی مناسب، همگی از سایر مسائلی هستند که برای سفر با هواپیما در دوران بارداری اهمیت دارند.
سخن پایانی
لزوما سفر و بارداری دو قطب مخالف و متضاد یکدیگر نیستند و قرار نیست ورود یک کوچولوی بازیگوش به زندگی شما به معنی اتمام خوشگذرانی و تفریح باشد، اما با توجه به حساسیتهای موجود برای دوران بارداری، لازم است با در نظر داشتن توصیههای بالا، اطمینان حاصل کنید که در طول سفر نه برای شما و نه برای بچه هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.