در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر اعطای سهام نوزادان از سوی دولت به خانوارهایی که به تازگی صاحب فرزند شده‌اند، شنیده می‌شود.

طبق این خبرها دولت موظف  است به ازای هر نوزادی که در سال ۱۴۰۲ متولد شده باشد، مبلغی را برای خرید سهام به والدین نوزاد پرداخت کند تا این نوزاد در سنین جوانی با استفاده از رشد قیمت سهام، بتواند مقدار سرمایه‌ای هرچند جزیی داشته باشد. سوالی که در ذهن والدین وجود دارد این است که این قانون چه شرایطی دارد و آیا سرمایه گذاری در سهام برای فرزندان بهتر است یا سرمایه گذاری در بیمه عمر؟ در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

ویژگی‌های سهام نوزادان

این اعطای سهام نوزادان شامل نوزادانی می شود که متولد سال ۱۴۰۲ و بعد هستند. نحوه پرداخت وجه توسط دولت به والدین نوزادان به این صورت است که والدین مبلغ ۱.۵ میلیون تومان توسط دولت دریافت می‌کنند تا بتوانند برای نوزادان خود در سهام سرمایه گذاری کنند. البته والدین نمی‌توانند به صورت مستقیم اقدام به خرید سهام و سرمایه گذاری برای نوزادان خود کنند. بلکه باید از میان صندوق‌های قابل معامله‌ای که در بازار بورس وجود دارند، یک تا سه صندوق را انتخاب کرده و مبلغ فوق را برای فرزند خود سرمایه گذاری کنند. تا زمانی که این فرزند ازدواج نکرده یا به سن ۲۴ سالگی نرسیده باشد، نمی‌تواند سهام خریداری شده را به وجه نقد تبدیل کند و وجه مربوطه را از حساب کاربری خارج نماید. البته خانواده‌ها می‌توانند بنا به تشخیص خود اقدام به جابجایی وجه مربوطه در میان صندوق‌های قابل معامله در بورس کنند.

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس چیست؟

صندوق‌ سرمایه گذاری قابل معامله در بورس در واقع یک روش سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس است. دلیل اینکه به این نوع سرمایه گذاری، سرمایه گذاری غیرمستقیم می‌گویند این است که فرد سرمایه گذار در تشکیل سبد سهام سرمایه گذاری هیچ گونه دخالتی ندارد. این روش برای افرادی که دانش معاملاتی و اقتصادی کافی برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس را ندارند، بسیار مناسب است. صندوق‌های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس از مدیران و تحلیلگرانی که دارای دانش کافی از بازار سرمایه هستند برخوردارند که می‌توانند برحسب شرایط بازار سبد سرمایه گذاری را تغییر دهند. این عامل موجب سودآوری بالاتر سرمایه گذاری می‌شود.

بازدهی شاخص کل و شاخص هم‌وزن

در بررسی شاخص کل بورس اوراق بهادار و شاخص هم‌وزن در بازه زمانی ۹ ساله متوجه می‌شویم که شاخص کل در این ۹ سال، سالانه بطور متوسط ۳۰.۶ درصد رشد کرده است. همچنین در این بازه زمانی شاخص هم وزن سالانه به طور متوسط ۶۲.۴ درصد رشد را تجربه کرده است. این اعداد نشان دهنده این هستند که رشد شاخص هم وزن بالاتر از شاخص کل بوده است. در نتیجه سرمایه گذاری در سهام و صندوق‌های سرمایه گذاری که بر حسب شاخص هم وزن هستند بازدهی بالاتری را به سرمایه گذاران خود ارائه می‌دهند. البته توجه داشته باشید که در طولانی مدت، بازار اوراق بهادار نسبت به سایر بازارهای سرمایه گذاری سوددهی بالاتری داشته است.

کدام صندوق برای سرمایه گذاری نوزادان سوددهی بالاتری دارد؟

همانگونه که گفته شد، شاخص هم وزن در بازه ۹ ساله، سالانه بصورت میانگین، دو برابر شاخص کل رشد داشته است. همین موضوع نشان می‌دهد خوب است کسانی که دانش اقتصادی یا زمان کافی برای بررسی بازار را ندارند و می‌خواهند به اندازه رشد شاخص هم وزن از بازار سهام سود دریافت کنند، در صندوق‌های سرمایه گذاری شروع به فعالیت کنند که مبنای آن صندوق سرمایه گذاری شاخص هم وزن باشد. در میان تمامی صندوق‌های قابل معامله شاخصی در ایران، یکی از بهترین صندوق های شاخصی قابل معامله بر مبنای شاخص هم وزن بورس اوراق بهادار، صندوق شاخصی هم وزن کیان است.

یک مثال عددی از آینده سهام نوزادان

فرض کنید خانواده‌ها مبلغ ۱.۵ میلیون تومانی که دولت به آن‌ها ارائه داده است را در صندوقی سرمایه گذاری کنند که بر مبنای شاخص هم وزن بازدهی داشته باشد. این شاخص در ۹ سال گذشته، به طور متوسط سالانه ۶۲.۴ درصد سود آوری داشته است. در نتیجه اگر ۱.۵ میلیون تومان را ۲۴ سال در صندوقی که بر مبنای شاخص هم وزن است سرمایه گذاری کنند، بعد از ۲۴ سال این پول ۱.۵ میلیون تومانی به حدودا ۱۷۰ میلیارد تومان خواهد رسید.

این در حالی است که اگر ۱.۵ میلیون تومان را در صندوق‌های قابل معامله‌ای که بر مبنای شاخص کل هستند سرمایه گذاری کنند، در مدت ۲۴ سال سرمایه فرد احتمالا به ۹۰۹ میلیون تومان می‌رسد. این دو سرمایه گذاری بازدهی بسیار متفاوتی دارند.

سرمایه گذاری در بیمه عمر

بیمه عمر نحوه سوددهی متفاوتی دارد. سرمایه گذاری در بیمه عمر نمی‌تواند به اندازه صندوق‌های سرمایه گذاری برای فرد سرمایه گذار سوددهی داشته باشد، چرا که بیمه‌های عمر برای دو سال اول سود ۱۶ درصدی پرداخت می‌کنند. در دو سال دوم سود پرداختی ۱۳ درصد است و از سال پنجم به بعد میزان سودی که به سرمایه گذار پرداخت می‌شود، ۱۰ درصد است.