به گزارش همشهری آنلاین، فرونشست زمین پدیدهای است که بسیار آرام و نامحسوس رخ میدهد و در طولانیمدت آسیبهای جدی و جبرانناپذیری به تأسیسات، ساختمانها و مراکز حساس ازجمله بیمارستانها وارد میکند. به همین دلیل آن را زلزله خاموش هم مینامند. پدیدهای که کل کشور را تهدید میکند و توجه به این موضوع در پایتخت بهدلیل وجود اماکن سیاسی، اقتصادی، درمانی، علمی و... ضرورت بیشتری دارد. بهدلیل همین حساسیت است که شورایعالی استانها لایحهای را تهیه و پس از تصویب به مجلس ارسال کرده تا با همکاری ۲۳نهاد، سازمان و... مانع از پیشروی فرونشست زمین در کلانشهری چون تهران شود. سیدمحمد آقامیری، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورایعالی استانها در گفتوگو با همشهری علاوه بر تشریح وضعیت فرونشست زمین در پایتخت به اقدامات صورتگرفته اشاره کرد که در ادامه میخوانید.
چه دستورالعملی درخصوص مقابله، پیشگیری و کنترل فرونشست در تهران وجود دارد؟
طبق بررسی اسناد بالادستی میتوان بهصراحت عنوان کرد هیچ دستورالعمل، آییننامه و قانونی درخصوص این پدیده نهتنها برای تهران بلکه در کشور وجود ندارد.
آیا لایحهای که تدوین شده در راستای رفع این کمبود و خلأ بوده است؟
دقیقاً همینطور است. در مرحله اول از ۶۰تا ۷۰کارشناس در حوزههای مختلف و استادان مراکز علمی، پژوهشی، دانشگاهی و اعضای کمیسیونها و مراکز پژوهشی مجلس دعوت کردیم و جلساتی برگزار و در نهایت لایحه تدوین و پس از تصویب در شورایعالی استانها، به مجلس ارسال شد.
این لایحه اسفند سال گذشته به مجلس ارسال شده است، اکنون در چه مرحلهای قرار دارد؟
این لایحه اکنون توسط کمیسیونهای محیطزیست و عمران مجلس در حال پیگیری است. همچنین مطلع شدم که اخیراً باتوجهبه حساسیت موضوع، کمیسیون امنیت ملی مجلس هم به موضوع فرونشست ورود کرده است. بهنظر هفته آینده این لایحه بهصورت دوفوریتی در مجلس بررسی شود.
قرار است با این لایحه چگونه پدیده فرونشست کنترل شود؟
براساس این لایحه حدود ۲۳دستگاه، نهاد و سازمان مشخص شدهاند که در پدیده فرونشست زمین تکالیف و مأموریتهایی دارند. با تصویب این لایحه، وزارت کشور متولی آن میشود و دستگاهها و سازمانها هم براساس آنچه ابلاغ خواهد شد، موظف و مکلفند به مسئولیتهایشان عمل کنند.
سالهاست قانون هوای پاک هم درگیر بیمسئولیتی بیش از ۲۰دستگاه، سازمان و... است. چه ضمانت اجراییای برای این لایحه وجود دارد؟
در تمام دنیا نرم فرونشست حدود ۴میلیمتر در سال است و اگر این میزان به ۴سانتیمتر در سال برسد، اعلام بحران میکنند. امروز بهطور متوسط در کشور سالانه ۷سانتیمتر و در تهران بیش از ۲۰سانتیمتر فرونشست زمین رخ میدهد و تاکنون هیچ زنگ بحران و هشداری زده نشده است. پس وقتی وزارت کشور متولی میشود باید مأموریت سازمانها، نهادها و... را رصد کند و بهطور مرتب از آنها گزارش بخواهد و با سازمانهایی که مرتکب ترک فعل میشوند، برخورد کند. در غیراین صورت هیچ ضمانت اجراییای برای این لایحه وجود ندارد.
آیا برای تهران هم طرح و لایحهای ارائه خواهد شد؟
بله قطعاً این کار انجام میشود تا وظایف مجموعههای شهرداری مشخص و ابلاغ شود.
فرونشست در کدام مناطق تهران بیشتر است؟
فرونشست در مناطق ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۳، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹و ۲۱زیاد است و شاهد هستیم هر سال از سمت آزادگان ۲۰سانتیمتر نشست رخ میدهد و این پدیده به سمت مرکز شهر در حال حرکت است. به طورکلی روزانه کمتر از یکمیلیمتر فرونشست اتفاق میافتد و به همین دلیل خیلی محسوس نیست و در بلندمدت به بناها و مراکز مهم و حساس مانند بیمارستانها آسیب میزند. در آزادگان ۴تا ۵پل وجود دارند که در حال پایش هستند تا درصورت وقوع بحران مشکلی ایجاد نشود.
فرونشست قابلکنترل است
سید محمد آقامیری؛ عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورایعالی استانها
همه کشورهای دنیا از جمله ایتالیا، آمریکا، ژاپن، چین و... با پدیده فرونشست زمین مواجه بوده و هستند. در کشور ژاپن سالانه ۲۰سانتیمتر فرونشست رخ میداد که پس از تصویب قوانین خاص در این حوزه پس از ۱۰سال موفق شد این پدیده را کنترل کند و امروز فرونشست در این کشور به زیر ۴سانتیمتر رسیده است؛ بنابراین قوانین و راهکار حل مشکل وجود دارد و باید اراده ملی باشد تا آییننامهها اجرا شوند و سازمانها و دستگاهها به وظایفشان عمل کنند. در این صورت میتوان طی ۱۰تا ۱۵سال این پدیده را در کشور کنترل کرد.