به گزارش همشهری آنلاین، محمد خوانساری با اشاره به تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی برای تولید گوشی از هدفگذاری برای تولید یک میلیون گوشی هوشمند ایرانی خبر داده است. گوشی هوشمند اکنون در دنیا بهعنوان یکی از بازارهای بزرگ شناخته میشود و سرمایهگذاری در این حوزه باعث صرفه جویی در خروج ارز از کشور میشود. نخستینبار در سال ۹۸ موضوع تولید گوشی هوشمند در ایران جدی شد و حدود یک سال بعد ۶شرکت برای این پروژه اعلام آمادگی کردند. منابعی هم برای این پروژه ازجمله تعرفه واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار پیشبینی شد. این در حالی است که تولید گوشی در کشور سابقهای طولانی دارد.
مصوبه ۵سال پیش
تولید گوشی هوشمند داخلی براساس مصوبهای مورد تأکید قرار گرفت که شورایعالی فضای مجازی متولی آن بود. این مصوبه در بهمنماه ۱۳۹۸ بر دستیابی به ۲۰ درصد از سهم بازار گوشی هوشمند با استفاده از محصولات بومی تأکید میکرد. حدود یک سال بعد، یعنی دیماه ۱۳۹۹ ستارهاشمی، معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در گفتوگویی اختصاصی با همشهری از پیشرفتهایی، هرچند اندک، در پروژه تولید گوشی هوشمند داخلی خبر داد.
۵۰۰ میلیارد برای تولید
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به برنامههای این سازمان در صنعت فاوا برای سال۱۴۰۲ اعلام کرده است: یکی از برنامههای تولید گوشی هوشمند تلفن همراه داخلی است که امسال حداقل ۵۰۰میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی برای آن درنظر گرفته شده و هدفگذاری ما ساخت یک میلیون گوشی هوشمند است.
محمد خوانساری همچنین در مورد سیستم عامل بومی تنها به حمایت از توسعه آن اشاره و عنوان کرد که منابعی برای آن لحاظ شده و شرکتهایی هم اعلام توانمندی کردهاند که در سال۱۴۰۲ به سرانجام خوبی خواهد رسید.
سیستم عامل داخلی
ستار هاشمی در گفتوگو با همشهری از یک برنامهریزی خبر داد که براساس آن تا سال ۱۴۰۴ تعداد ۲ میلیون گوشی با سیستم عامل بومی در کشور تولید خواهد شد.
با این حال، او تأکید کرد که سیستم عامل بومی باید پاسخگوی نیاز مردم باشد و اگر نتواند این نیاز را تامین کند، با استقبال مردم روبهرو نمیشود.
اما چندماه بعد معاون وزارت ارتباطات دولت دوازدهم از طرحی ۵ساله سخن گفت که طی آن، وزارت ارتباطات برای تولید ۱۴ میلیون گوشی هوشمند اقدام خواهد کرد. بدیهی است که این تعداد گوشی هم باید از همان سیستم عاملی بهره ببرد که پیش از این مطرح شده بود.
منابع مالی
پس از مصوبه شورایعالی فضای مجازی در مورد تولید گوشی هوشمند، حالا نیاز بود که نمایندگان مجلس منابع مالی این پروژه سودآور را تامین کنند. بنابراین، ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ درحالیکه بودجه ۱۴۰۲ در حال بررسی و تصویب بود، به منابع مالی پروژه تولید گوشی هوشمند توجه شد. بر این اساس، بند الحاقی ۴ در تبصره ۷ لایحه بودجه ۱۴۰۱ بررسی و سپس تصویب شد. این بند عنوان میکرد که حقوق ورودی واردات گوشیهای همراه ساختهشده خارجی بالای ۶۰۰ دلار برابر ۱۲ درصد تعیین میگردد و کل منابع حاصل به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از تولید گوشیهای هوشمند داخلی و صنعت میکروالکترونیک اختصاص مییابد. مدتی بعد هم، یعنی در شهریور۱۴۰۱ آییننامه اجرایی این بند از سوی هیأت وزیران تصویب شد. به این ترتیب بهنظر میرسید که موانع پروژه تولید گوشی هوشمند ایرانی رفع شده است، اما سخنان اخیر معاون وزارت ارتباطات بیانگر آن است که هنوز این پروژه وارد فاز اجرایی نشده است.
گزارش: عمادالدین قاسمیپناه