بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل چشمانداز مثبت کریپتوکارنسیها، بخش عمدهای از سرمایه خود را وارد این بازار کردهاند؛ اما این همه داستان نیست. عده دیگری از مردم اعتقاد دارند ارزهای دیجیتال برای جهان و محیطزیست خطرناک هستند و برای متوقف کردن تولید آنها دست به هر اقدامی میزنند.
ارز دیجیتال اصطلاحی است که برای کریپتوکارنسی به کار میرود. برای فهم اینکه اصطلاح ارز دیجیتال چیست، باید اول از همه بدانیم ارز دیجیتال یک نوع پول مجازی است که از طریق رمزنگاری حفاظت میشود و خرج کردن اشتباه یا تقلب در آن تقریباً غیرممکن است. از رمزنگاری علاوه بر ایمن سازی و تأیید تراکنشها، برای کنترل ایجاد واحدهای جدید انواع ارز دیجیتال نیز استفاده میشود. این ارزهای رمزنگاری شده خاص در واقع همان رمزارزها هستند که به طور کلی به ارز دیجیتال شهرت پیدا کردهاند. از آنجایی که اهمیت این موضوع بسیار زیاد است، در این مقاله تصمیم گرفتیم در مورد تأثیر ارز دیجیتال بر محیطزیست، اطلاعاتی را با شما به اشتراک بگذاریم.
بررسی میزان مصرف انرژی ارزهای دیجیتال
در حال حاضر روش دقیقی برای محاسبه میزان مصرف انرژی برای تولید ارز دیجیتال وجود ندارد؛ اما با بررسی هش ریت شبکه میتوان به طور حدودی این میزان را محاسبه کرد. یکی از شاخصهای منتشر شده در مورد مقدار مصرف انرژی مربوط به بیتکوین، از سوی کمبریج است. این موسسه اعتقاد دارد در حال حاضر BTC پراستفادهترین شبکه موجود در جهان به حساب میآید و تا به امروز حدود 85 تراوات ساعت برق و حدود 218 تراوات ساعت انرژی استفاده کرده است. بهجرئت میتوان گفت این میزان برای استخراج یک دارایی دیجیتال که کمتر از دو دهه از عمر آن میگذرد، بسیار زیاد است.
یکی دیگر از مؤسساتی که در مورد این موضوع اطلاعاتی را منتشر کرده، Digiconomist است. سایتی تحلیلی در مورد ارز دیجیتال که اعتقاد دارد برای استخراج رمزارزها تا به امروز 130 تراوات ساعت برق مصرف شده است؛ یعنی به طور میانگین برای انجام و تأیید هر تراکنش 1455 کیلووات ساعت برق استفاده شده که با میزان مصرف برق یک خانواده آمریکایی در مدت 59 روز برابری میکند.
یکی دیگر از رمزارزهایی که طبق آمارهای منتشر شده میزان زیادی از مصرف برق را به خود اختصاص داده، اتریوم است. برای استخراج این دارایی دیجیتال هر سال بیش از 62 تراوات برق مصرف میشود؛ یعنی تأیید و انجام هر تراکنش به بیش از 160 کیلووات انرژی نیاز دارد. البته این میزان بعد از تغییرات انجام شده در سپتامبر 2022 در شبکه که قیمت ارز دیجیتال اتر را نیز به میزان قابلتوجهی افزایش داد، به 0.01 تراوات ساعت در سال کاهش پیدا کرده است.
به این نکته توجه داشته باشید که اطلاعات منتشر شده بهصورت تخمینی بوده و هیچ نهادی تابهحال به شکل رسمی، محاسباتی روی میزان مصرف انرژی و تأثیر آن بر محیطزیست انجام نداده است. جالب است بدانید اصلیترین دلیل استخراج بیتکوین در حال حاضر قیمت ارز دیجیتال BTC است که بسیاری از کاربران را ترغیب کرده است که زمان و انرژی بسیار زیادی را صرف استخراج این دارایی کنند.
اثرات استخراج رمزارزها بر محیطزیست
محاسبه میزان کربندیاکسید تولیدشده توسط ماینر، کار بسیار دشواری است؛ زیرا منبع تأمین انرژی بسیاری از آنها مشخص نیست. تعدادی از دستگاهها با برق تولیدشده از طریق سوخت فسیلی کار میکنند و تعدادی دیگر با برق تولیدشده توسط سوختهای غیر فسیلی و منابع تجدیدپذیر مثل انرژی خورشیدی به فعالیت خود ادامه میدهند. پس نمیتوان محاسبه دقیقی در مورد اثر استخراج این داراییهای دیجیتال انجام داد؛ اما آمارهایی از سوی سایت Digiconomist منتشر شده است که آنها را با شما به اشتراک میگذاریم.
بر اساس آمارهای منتشرشده میزان تولید دیاکسیدکربن توسط شبکه بیتکوین چیزی در حدود 73 میلیون تن است که این میزان با مقدار تولید این گاز توسط کشور ترکمنستان برابری میکند. اتریوم بهعنوان دومین توکن پرطرفدار از ابتدای فعالیتش تا به امروز در حدود 35 تن کربندیاکسید تولید کرده است که میتواند آسیبهای جدی به محیطزیست وارد کند. ازآنجاییکه خرید و فروش ارزهای دیجیتال همچنان پرطرفدار است، این روند میتواند ادامهدار باشد و میزان گاز تولیدشده به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کند.
به این نکته توجه داشته باشید که در حال حاضر بیشترین میزان استخراج ارز دیجیتال مربوط به قزاقستان، چین و ایالات متحده آمریکا است. بر اساس آمارهای منتشر شده، حدود 76 درصد از انرژی تأمینشده برای تأیید تراکنش خرید ارز دیجیتال در چین با استفاده از نفت خام و زغالسنگ تولید میشود.
ضایعات الکتریکی حاصل از استخراج
همانطور که گفتیم خرید و فروش ارزهای دیجیتال همچنان طرفداران خاص خود را دارد؛ به همین دلیل باید سختافزارهایی برای انجام و تأیید تراکنشهای شبکه تهیه شود. ازآنجاییکه این قطعات خریداری شده پس از گذشت مدتزمان کوتاهی کارایی خود را از دست میدهند، باید با سختافزارهای جدید جایگزین شوند. همین موضوع موجب تولید زبالههای الکترونیکی میشود که آسیب جدی به محیطزیست وارد میکنند. بر اساس آمارهای منتشرشده به دلیل استقبال کاربران و خرید ارز دیجیتال مثل بیتکوین، سالانه بیش از 38 هزار تن زباله الکترونیکی تولید میشود که آسیب آن میتواند جبرانناپذیر باشد.
کدام ارزها دوستدار محیطزیست هستند؟
پس از اینکه به آسیبهای واردشده به دلیل تولید رمزارزها اشاره کردیم، بهتر است توکنهای دوستدار محیطزیست را به شما معرفی کنیم. ارز دیجیتالهای گفتهشده از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده میکنند یا الگوریتم تأیید تراکنش آنها اثبات سهام است که به میزان کمتری انرژی نیاز دارد.
کاردانو
یکی از ارزهای دیجیتالی که از سیستم اثبات سهام برای تأیید تراکنشها استفاده میکند؛ یعنی شما باید مقداری از این توکن را خریداری کنید تا در تأیید تراکنشها سهیم شوید. برای انجام این کار کافی است به یکی از صرافیهای معتبر مراجعه کرده و از فهرست قیمت ارزهای دیجیتال، کاردانو را پیدا و میزان موردنظر خود را خریداری کنید.
نانو
نوعی ارز دیجیتال که تبادلات آن بهصورت آنی و بدون پرداخت کارمزد انجام میشود. توسعهدهندگان برای تأیید تراکنشها از فناوری بلاک لتیس استفاده میکنند. اگر مایل هستید با خرید این ارز میزان آلودگی محیطزیست را کاهش دهید، کافی است به یکی از صرافیهای معتبر مراجعه کنید و از فهرست قیمت ارزهای دیجیتال، نانو را پیدا کرده و میزان دلخواه از این ارز را خریداری کنید.
جمعبندی
یکی از مهمترین نگرانیهای علاقهمندان به محیطزیست و بسیاری از دولتها در مورد ارزهای دیجیتالی که از الگوریتم اثبات کار برای تأیید تراکنشها استفاده میکنند، میزان آلودگی تولیدشده توسط آنهاست؛ به همین دلیل است که بسیاری از سرمایهگذاران و توسعهدهندگان به فکر استفاده از روشهایی مثل اثبات سهام هستند که به میزان قابلتوجهی این آسیبها را کاهش دهد. برای درک بیشتر میزان آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از تولید ارز دیجیتال، در این مقاله آمارهای منتشرشده از سوی برخی از نهادها را در اختیار شما قرار دادیم. در پایان نیز دو رمزارز دوستدار محیطزیست را به شما معرفی کردیم.