به گزارش همشهری آنلاین، مطابق ماده ۱۲ قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به اشخاص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب۱۳۹۵، دیه به میزان ظرفیت مجاز وسیله نقلیه توسط شرکت بیمه پرداخت و بین تمامی زیاندیدگان بهصورت مساوی تقسیم میشود.
مقدار باقیمانده توسط صندوق تامین خسارات بدنی به زیاندیدگان پرداخت میشود و سپس صندوق، به راننده مسبب حادثه رجوع میکند.
مثلاً اگر ظرفیت مجاز وسیله نقلیه ۳نفر غیر از راننده باشد و ۴نفر در این حادثه در وسیله نقلیه باشند و هر ۴نفر هم فوت کنند شرکت بیمه مکلف است۳دیه کامل را پرداخت کند که سهم هر یک از زیاندیدگان که به اولیای دم پرداخت میشود یکچهارم از مجموع سه دیه کامل است.
یک دیه کامل هم توسط صندوق تامین خسارات بدنی پرداخت میشود که سهم هر یک از زیاندیدگان یکچهارم از این یک دیه کامل خواهد بود. البته باید توجه داشت مطابق ماده ۱۲ این قانون، جنین و اطفال زیر ۲سال جزو ظرفیت مجاز وسیله نقلیه نیستند و به ظرفیت مجاز اضافه میشوند.
تعهد ریالی بیمهگر در قبال زیاندیدگان داخل وسیله نقلیه مسبب حادثه، برابر حاصل ضرب ظرفیت مجاز وسیله نقلیه در سقف تعهدات بدنی بیمهنامه با رعایت تبصره ماده ۹ و ماده ۱۳ این قانون است.
در مواردی که بهعلت عدمرعایت ظرفیت مجاز وسیله نقلیه، مجموع خسارات بدنی زیاندیدگان وسیله نقلیه مقصر حادثه بیش از سقف مذکور باشد مبلغ خسارت مورد تعهد بیمهگر به نسبت خسارت وارده به هر یک از زیاندیدگان بین آنان سهمبندی میشود و مابهالتفاوت خسارت بدنی هر یک از زیاندیدگان توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی وفق مقررات مربوط پرداخت و مطابق مقررات این قانون از مسبب حادثه بازیافت میشود.
میزان ظرفیت مجاز وسایل نقلیه با توجه به نوع و کاربری آنها به موجب آییننامهای خواهد بود که توسط وزارت کشور با همکاری وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی و بیمه مرکزی تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد. در هر صورت تعداد جنین و اطفال زیر۲سال داخل وسیله نقلیه به ظرفیت مجاز خودرو اضافه میشود.
*یوکابد مشفقی-وکیل پایه یک دادگستری