به گزارش واحد مرکزی خبر، منصور منصوری پژوهشگر طرح، یکی از مشکلات موجود در ساختمانهایی را که پنجره و نورگیرهای آنها به سمت شمال قرار دارد محرومیت از نور مستقیم آفتاب و عوارض ناشی از آن در سلامتی، شادابی خواند.
وی صرفه جویی در مصرف انرژی را از مزایای این طرح دانست و گفت: در این طرح نوعی انعکاس دهنده خودکار طراحی شده است که هماهنگ با حرکت آفتاب، نور خورشید را به نقطه از پیش تعیین شده میتاباند.
منصوری افزود: این نقطه میتواند نورگیر، پنجره یا سقف راه پلههای دارای منفذ باشد به این صورت که در این محلها به جای نور مایل یا غیرمستقیم، تابش مستقیم انجام خواهد شد.
وی محل نصب منعکس کننده را پشت بام، لبه های ساختمان، بناهای مجاور یا برفراز میله های بلند ذکر کرد و گفت: دستگاهی که در این منعکس کنند قرار داده شده است به طور خودکار و در هر موقعیت خود را با تابش خورشید تطبیق میدهد.
منصوری اضافه کرد: این سامانه را هم میتوان برای ساختمانهای ساخته شده و هم در مرحله طراحی ساختمان در نظر گرفت.
براساس این گزارش بخش تنظیم خودکار این سامانه از 3 موتور و 3 جعبه دنده، 7 حسگر نوری و مدارهای کنترل تشکیل شده است که همزمان با طلوع آفتاب جهت خورشید را تشخیص میدهد و حرکت در مسیر آن را تا غروب ادامه میدهد.
آینه این دستگاه علاوه بر قابلیت حرکت در 4 جهت اصلی، حرکت دورانی در جهت و خلاف جهت عقربه های ساعت دارد که کارآیی آن را در انعکاس نور افزایش میدهد.
به گفته طراح سامانه نوردهی خودکار، آینه این دستگاه باید براساس مشخصات هر واحد مسکونی تنظیم و نصب شود.
این طرح در رساله کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات و مدیریت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است.