چک لیست زیر لیست کاملی از وسایل و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در آمبولانس های تیپ های مختلف را در اختیار شما قرار می دهد.
چک لیست تجهیزات آمبولانس شامل چه مواردی است؟
آمبولانس هایی که در تیپ A قرار می گیرند دارای حداقل تجهیزات هستند. این آمبولانس ها امکان منتقل نمودن بیماران اورژانس را ندارند. به طور کلی تجهیزات مورد نیاز در آمبولانس به ۶ بخش مهم تقسیم بندی می شود.
آمبولانس های نوع A ؛ بعضی از آمبولانس ها برای انتقال یک بیمار و برخی دیگر برای انتقال چند بیمار بر روی برانکارد و صندلی مورد استفاده قرار می گیرند. آمبولانس باید دارای دو مخزن اکسیژن به صورت ثابت و متحرک باشد و مخزن ثابت آن جریانی بین دو تا دو و نیم لیتر در دقیقه ایجاد نماید. مخزن پرتابل یا قابل حمل نیز باید در نزدیکی کیف کمک های اولیه قرار داشته باشد و هر دو مخزن اکسیژن با مانومتر تجهیز شده باشند.
از دیگر وسایلی که در چک لیست تجهیزات آمبولانس بسیار ضروری است ساکشن پرتابل است. این دستگاه برای خارج کردن ترشحاتی مانند خون یا استفراغ از مسیر هوایی بیمار مورد استفاده قرار می گیرد. اگر برق یا باتری در محل وجود نداشته باشد می توان از ساکشن دستی برای این کار استفاده نمود.
تجهیزات حمل بیمار و جابجایی
از جمله وسایل مهم که در چک لیست تجهیزات آمبولانس قرار میگیرد وسایل حمل بیمار است که از مهمترین آنها می توان به برانکارد اتوماتیک، پتو، ملحفه، چیراستریچر (که از آن برای حمل بیمار در حالت نشسته استفاده میشود) رویه برانکارد (که از نو یکبار مصرف است) و زیرسری اشاره نمود. همچنین وجود یک صندلی برای پرستار در آمبولانس الزامی است.
وسایل تهویه و تنفس در چک لیست تجهیزات آمبولانس
گروه دیگری از وسایل مورد نیاز در آمبولانس که در زیر مجموعه تجهیزات تهویه و تنفس جایی می گیرند عبارتند از: ساکشن دستی، ساکشن برقی، آمبوبگ و مخزن اکسیژن که حجم آن ۱۰ لیتر است و به همراه آن مانومتر و رگلاتور نیز قرار داده می شود.
تجهیزات تشخیصی در چک لیست تجهیزات آمبولانس
وجود تجهیزات تشخیصی در چک لیست تجهیزات آمبولانس، برای تشخیص بیماری و مشکل فرد در آمبولانس ضروری است. یکی از تجهیزات تشخیصی که باید در آمبولانس وجود داشته باشد، فشارسنج مناسب برای سنجیدن فشار اطفال و بزرگسالان است. از دیگر موارد ضروری، گوشی پزشکی برای شنیدن ضربان قلب اطفال و بزرگسال است. در آمبولانس ها معمولاً از دستگاه فشارخون دیواری برای سنجش فشار خون افراد استفاده می شود.
داشتن تجهیزات مدیریت حیات مانند کیف احیا و دستگاه AED که نام دیگر آن دفیبریلاتور اتوماتیک است نیز در آمبولانس بسیار ضروری است. از جمله تجهیزات مراقبت پرستاری نیز می توان به ظرف جمع آوری کننده مواد تیز و برنده و ظروفی برای جمع آوری ادرار و مدفوع اشاره نمود.
از دیگر وسایلی که باید در چک لیست تجهیزات آمبولانس وجود داشته باشد چراغ قوه ای برای معاینه و یک چراغ قوه بزرگ است. محلول های تزریقی نیز طبق آخرین دستورالعمل های وزارت بهداشت باید در آمبولانس وجود داشته باشد که اندازه هر کدام حدوداً یک لیتر است. تجهیزاتی که برای تزریق مورد استفاده قرار می گیرد نیز بهتر است در سایز های مختلف در آمبولانس موجود باشد.
استفاده از آویز سرم که به بدنه یا سقف آمبولانس متصل میشود نیز یکی از اجزای چک لیست تجهیزات آمبولانس است. ست کامل پانسمان برای بستن زخم ها و عملیات ابتدایی باید به طور کامل در آمبولانس موجود باشد. وسایل دیگری که جزو چک لیست تجهیزات آمبولانس است، دستکش های جراحی و دستکش غیر استریل، کیسه زباله و مواد شوینده و ضد عفونی کننده است. دستکش ایمنی نیز باید به ازای هر نفر یک جفت در آمبولانس موجود باشد.
وسایل ایمنی و تجهیزات نجات که در چک لیست تجهیزات آمبولانس قرار دارند
وسایلی مانند طناب، دیلم، چکش شیشه شکن، تبر و مثلث اخطار در این گروه قرار می گیرند. همچنین وسایل اطفاء حریق باید در آمبولانس وجود داشته باشد. از دیگر تجهیزاتی که در یک آمبولانس ضروری است وسیله ای برای ارتباط بین راننده و کابین است. سیستم تهویه باید به خوبی کار کند و تجهیزاتی مانند چراغ گردان و آژیر برای اطلاع دادن به سایر رانندگان جهت موقعیت های حساس نیز وجود داشته باشد. در فصل سرد بخاری و در فصل گرم کولر جزوه موارد ضروری در یک آمبولانس است.
آمبولانس تیپ B
در مقایسه با آمبولانس های نوع A، آمبولانس های تیپ B تجهیزات پیشرفته تر و کامل تری دارند و میتوانند بیماران اورژانسی را نیز منتقل کنند. از جمله تجهیزات موجود در این آمبولانس ها دستگاه دفیبریلاتور یا همان الکتروشوک است. همچنین دستگاه پالس اکسی متر از دیگر تجهیزات آمبولانس است.
در چک لیست تجهیزات آمبولانس تیپ B علاوه بر موارد موجود؛ تشک خلا، تخته ستون فقرات و ثابت نگه دارنده سر Head Immobilizer نیز وجود دارد. در این آمبولانس برای ثابت نگه داشتن بیمار از تجهیزاتی مانند آتل گردنی، تخته ستون فقرات، وسیله کشش و سطح ثابت سازی شکستگی استفاده می شود.
چک لیست تجهیزات آمبولانس های نوع B
در بخش وسایل احیا در چک لیست تجهیزات آمبولانس های تیپ B وسایلی از جمله ونتیلاتور Ventilator پمپ تزریق Infusion Pump و دستگاه الکتروشوک وجود دارد. علاوه بر آن مانیتوری برای مشاهده علائم حیاتی در این آمبولانس نیز موجود است. این آمبولانس ها دارای وسایل زایمان اضطراری، ست کامل پانسمان موارد سوختگی و ظرف نگهدارنده عضو قطع شده نیز هستند.
در چک لیست تجهیزات آمبولانس تیپ B علاوه بر تجهیزات ایمنی و حفاظت شخصی، کفش و کلاه ایمنی، جلیقه شبرنگ، طناب سه متری و تجهیزاتی برای مقابله با عفونت ها مانند ماست و عینک نیز وجود دارد. به طور کلی از آمبولانس های تیپ A بیشتر برای انتقال بیمارانی که وضعیت هوشیاری مناسبی دارند استفاده می شود. این آمبولانس ها به نوع عادی معروفند اما دارای تجهیزات اولیه و کادر پزشکی مجرب هستند.
آمبولانس های تیپ B که به مراقبتهای ویژه معروفند، برای انتقال بیماران بدحال مورد استفاده قرار می گیرند. این آمبولانس ها که آی سی یو نامیده می شوند مجهز به بیش از 10 سیستم و دستگاه پزشکی هستند. مجهزترین آمبولانس، آمبولانس مراقبت ویژه از نوع C است. این آمبولانس ها دارای امکانات سی سی یو و ای سی یو هستند. ویژگی ها و امکانات این آمبولانس ها به گونه ای است که می توان آن را به عنوان مرکز اورژانس پرتابل در نظر داشت.
امروزه خوشبختانه چه مجموعه خدمات دولتی و چه بخش خصوصی به آمبولانس ها و اورژانس های مجهزی دسترسی دارند که بسته به میزان شدت حادثه، نوع مخصوص آمبولانس برای خدمات رسانی به محل اعزام میشود و بیماران را به نزدیک ترین بیمارستان یا مرکز درمانی منتقل میکند. اگر تمایل به جابجایی به مراکز درمانی دلخواه خود نیز داشته باشید، این امر امکان پذیر است؛ به عنوان مثال در پایتخت با استفاده از خدمات آمبولانس خصوصی تهران می توانید به خدمات درمانی بیمارستان مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید.