به گزارش همشهری آنلاین، آرزوی هر زوجی پس از تشکیل زندگی مشترک داشتن فرزند سالم و صالح است تا در پناه یک تربیت صحیح، فردی با خصائص و ویژگیهای انسانی تربیت شده و در جامعه به تداوم نسل بپردازد.
پدر و مادر شدن وظیفه سنگین و با اهمیتی است و فرزندان در پناه یک والدین خوب میتوانند رشد جسمی و روحی خوبی داشته باشند و به صفات یک انسان محبوب و با شخصیت متصف شوند.
در این بین پدر به عنوان تکیه گاه خانواده وظیفه سنگینی در پرورش کودک دارد و پدری میتواند نقش پدرانه خود را به خوبی ایفا کند که دانش و مهارت فرزند پروری و پدر بودن را به خوبی دارا باشد.
فرزند پروری از جمله مهمترین فعالیتهایی است که بشر در طول تاریخ با آن روبرو بوده است.فرزندپروری خوب کاری بسیار دشوار است و همه افراد ممکن است در این زمینه دچار اشتباه شوند. اگرچه راههای کوتاهی برای تربیت درست فرزند وجود ندارد، اما ویژگیهای مثبت و رفتارهای درستی وجود داشته که باعث بهبود تربیت فرزند میشوند. والدین مهمترین و تأثیرگذارترین افراد در تربیت و شکلگیری شخصیت کودکان هستند. کودک از بدو تولد تا زمان حضور در اجتماع نزد پدر و مادر رفتارهای صحیح و غلط را آموزش دیده و وارد جامعه میکند.
شاید تربیت کودک و فرزندپروری را بتوان از سختترین کارهای دنیا دانست. بسیاری از افراد با مطالعه منابع مفید قبل از اقدام به فرزند آوری اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورده تا بتوانند فرزند خود با به درستی تربیت کنند.
گاهی اوقات نیز والدین ناخواسته با رفتارهای نادرست خود به کودک آسیب میزنند. اما والدین خوب چه ویژگیهایی دارند. تعریف والدین خوب چیز ثابت و مطلقی نیست. ممکن است مواردی وجود داشته باشد که از نظر برخی افراد ویژگیهای مثبت تلقی شود اما برای برخی دیگر همین ویژگیها در دسته ویژگیهای پدر و مادر بد قرار بگیرد. اما به طور کلی برخی از ویژگیها و رفتارها وجود دارد که در دسته رفتارهای مثبت قرار گرفته و به تربیت صحیح کودک کمک میکنند. در ادامه به بررسی مهمترین ویژگی والدین خوب میپردازیم.
- کودکانی که قربانی فرهنگ «بچه باید از پدر بترسه» میشوند | خشونت روی کودکان در این مناطق بیشتر است
- کودکانی که کارمند والدینشان هستند | استفاده کودکان از فضاهای مجازی راه فراری برای والدین پرمشغله | مامان میشه عکسمو تو اینستاگرام نذاری!
۱. راهنمایی و پشتیبانی از فرزند را فراموش نمیکنند
فرزند شما در تمام مراحل زندگی به راهنمایی و حمایت شما نیاز دارد. البته این راهنمایی نباید با فشار از جانب پدر و مادر همراه باشد. کودک شما باید بتواند در مواقع مختلف بر اساس علاقه و رضایت خود تصمیم بگیرد و پدر و مادر تنها به عنوان حامی و راهنما در کنار فرزند خود باشند.
۲. کودک خود را مستقل تربیت میکنند
والدین خوب میدانند که فرزندشان باید توانایی انجام فعالیتهای روزمره خود را داشته باشند. کودک باید بتواند چه فعالیتهای داخل خانه و کارهایی که در بیرون از خانه برایش پیش میآید را انجام دهد. والدین خوب میدانند که باید کودک خود را به جایی برسانند که به تنهایی از عهده انجام امور مختلف برآید.
۳. مراقب رفتار خود با اطرافیان هستند
کودکان در تمام لحظات زندگی در کنار شما بوده و رفتارهای شما را میبییند. همینطور سعی میکنند در موقعیت مشابه رفتارهایی مشابه با شما از خود نشان دهند. در مواقع مختلف صحبت کردن و رفتار با اطرافیان اگر کودک شما را میبیند مواظب برخورد خود بوده و از بی ادبی و گفتن ناسزا پرهیز کنید.
۴. به کودک خود عشق میورزند
فرزندان شما در تمام سنین به عشق و محبت شما نیاز دارند. این محبت را از آنها دریغ نکرده و آنها را در آغوش بگیرید. بسیاری از پدر و مادرها تصور میکنند فرزندشان با بزرگتر شدن دیگر نیازی به محبت کردن ندارد، در صورتی که آنها در تمام سنین نیازمند محبت شما هستند.
۵. هرگز با کودک خود دعوا نمیکنند
کودک شما در طول رشد و تربیت ممکن است رفتارها و حرکتهایی انجام داده که مطابق میل شما نباید. گاهی اوقات کودک از اشتباه بودن رفتار خود آگاه نیست، به همین دلیل هرگز کودک خود را دعوا نکنید و از ناسزا گفتن به او پرهیز کنید.
۶. مقابل فرزند خود صبور هستند
صبور بودن در مقابل کارها و رفتارهای فرزند ممکن است کاری سخت و دشوار باشد اما نه تنها به تربیت صحیح کودک شما کمک میکند، بلکه باعث ایجاد ارتباط درست میان پدر و مادر با فرزند شده و به فرزند نیز صبور بودن را میآموزد.
۷. به فرزند خود احترام میگذارند
احترام گذاشتن به فرزند مهمترین ویژگی والدین خوب است. احترام گذاشتن به کودک حتی در سنین پایین و زمانی که مفهوم احترام را نیز درک نمیکند مهم است. این کار نه تنها به کودک نشان میدهد که به او اهمیت میدهید، بلکه باعث میشود کودک نیز احترام گذاشتن را یاد بگیرد و به شما احترام بگذارد.
۸. هرگز کودک خود را با دیگران مقایسه نمیکنند
از جمله موارد بسیار مهم در خصوصیات والدین خوب این است که در هیچ مواقعی کودک خود را با دیگران مقایسه نمیکنند. مقایسه کردن باعث میشود نه تنها کودک برای رسیدن به هدف خود و انجام کار درست تلاش نکند بلکه حس لجبازی نیز در دل کودک ایجاد میشود.
۹. آموزش مهارتهای اجتماعی به فرزند
پدر و مادر خوب بسیاری از مهارتهای اجتماعی را در همان سنین کم به فرزند خود آموزش میدهد. کودکانی در سن پایین همکاری با دیگران، همفکری، رقابت و ... را میآموزند در بزرگسالی افراد موفقتری خواهند بود. این کار باعث میشود کودک شما در سنین بالا برای حل مشکلات خود قویتر و بهتر عمل کند.
۱۰. فراهم کردن فضای آرام برای کودک
کودک شما نیازمند آرامش است. فضای خانه باید برای او محیطی آرام، بدون هرگونه تنش و استرس و دارای امنیت باشد. زمانی که فضای خانه به دور از هرگونه بحث، ناراحتی، جدال، و ... است کودک استرس و فشار کمتری را دریافت کرده و در آینده در مواقع مختلف رفتارها و عملکردهای بهتری خواهد داشت.
۱۱.به فرزند خود منظم بودن را آموزش دهید
نظم و انضباط نه تنها از بهترین مواردی است که میتوانید به کودک آموزش دهید، بلکه کودک شما با نظم و انضباط رشد بهتری داشته و شادتر خواهد بود. ویژگی والدین خوب آموزش نظم به کودک است؛ زیرا کودکان منظم آینده موفقتری خواهند داشت.