همشهری آنلاین - گروه سیاسی: ۹سال پس از استقرار گروهک تروریستی منافقین در تیرانای آلبانی، تاریخ مصرف آنها در یکی دیگر از کمپهایشان نیز به سرآمده و بهنظر اروپاییها دیگر حاضر به تمدید معامله خود با این تشکیلات تروریستی به شیوه قبلی نیستند.
حکومت بعث صدام، عراق دوره اشغال از سوی آمریکا و سپس اروپا همواره از میزبانی منافقین بهعنوان یکی از ابزارهای تهدید و ضدامنیتی علیه ایران استفاده کردند.
این بازی سیاسی با تصمیمات منطقهای ایران و کشورهای همسایه مبنی بر کاهش تنشها از جمله ازسرگیری روابط ایران و عربستان و گزارشهای مثبت در موضوع هستهای و مذاکرات سیاسی برجام رنگ باخته و ظاهرا دیگر اروپاییها مزیتی در نگهداشتن این گروهک تروریستی در مرزهای اروپا نمیبینند. همشهری آنلاین در گفتوگو با شهریار حیدری نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارتباط تحولات اخیر روابط خارجی ایران و حمله پلیس آلبانی به مقر منافقین در این کشور را بررسی کرده است.
تحت فشار قرار گرفتن منافقین در آلبانی را حاصل دیپلماسی ایران و مذاکرات منطقهای و برجامی اخیر میدانید یا صرفا یک اتفاق بوده است؟
واقعیت این است که مواضع آلبانی بیتاثیر از اتفاقات اخیر نیست. اینها در گذشته به منافقین مکان و پناه دادند و اختیاراتی هم به آنها دادند؛ ابزارهایی که در آلبانی در اختیار منافقین است، از جمله شامل شنود و اختلال در سیستمهای کامپیوتری، شبکهها و هک کردن دستگاهها و ادارات میشود. این امکانات را اروپاییها در اختیار منافقین قرار دادند. منتهی با توجه به تحولات مثبت اخیر منطقهای و ترمیم روابط جمهوری اسلامی ایران با عربستان و بقیه کشورهای منطقهای، اتحادی در سطح منطقه آسیا اتفاق افتاده است که همه نشان از آن دارد که برخی دیگر از کشورها متاثر از فضا و شرایط موجود هستند.
اتفاق اصلی را چه میدانید؟
منافقین قرار بوده در چارچوب یک قرارداد مسائل کشور آلبانی را رعایت کنند، ولی این موضوع را نقض کردهاند. پلیس برای ورود به اردوگاه منافقین با ممانعت اعضای این گروهک مواجه میشود و درگیری پیش میآید. قطع به یقین این درگیری به بهانه نقض مقررات آلبانی به وجود آمده است ولی مسئله متاثر از شرایط و فضای جدید منطقه است.
برخی معتقدند برخورد اخیر دولت آلبانی با منافقین میتواند یکی از مفاد تفاهنامه احتمالی جدید ایران و آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم مسقط باشد. چنین است؟
مذاکرات ایران و آمریکا در حال حاضر بحثی نیست که فعلا از سوی یک مرجع رسمی مورد تایید قرار گرفته باشد. اگر هم مذاکرات در حال انجام باشد، بحث منافقین متاثر از مذاکرات ایران و آمریکا نیست، متاثر از حل مسئله ایران با عربستان از یکسو و مسائل عربستان با سوریه و یمن از سوی دیگر است. همچنین حمله به مقر منافقین از سوی آلبانی متاثر از وحدت و قدرت ژئوپلیتیک جدیدی است که در منطقه به نفع جهان اسلام شکل گرفته است.
مناسبات ایران با اروپا با خروج احتمالی منافقین از کمپ تیرانا میتواند دستخوش چه تغییراتی شود؟
به دنبال وحدت منطقهای، قدرت ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی ایران در نظامهای بینالمللی، اروپا و دیگر کشورهای فرامنطقهای بیشتر خواهد شد. اروپا متاثر از فضای موجود خواهد بود و تحول اخیر بر روابط ایران با اروپا اثرگذار خواهد بود.
افکار عمومی حمله آلبانی به مقر منافقین در تیرانا را حاصل یک توافق پشت پرده احتمالی و البته دیپلماتیک ایران با یک کشور ثالث میداند. آیا اتفاق خاصی در این ارتباط افتاده است؟
جریان منافقین فراز و نشیب زیادی از منظر بینالملل بهویژه کشورهای اروپایی داشته است. منافقین از نظر حقوقی مصداق بارز تروریسم هستند و تعداد زیادی از نخبگان، دانشمندان و مردم ما را به شهادت رساندهاند. همکاری نفاق با رژیم بعث عراق علیه مردم عراق و جمهوری اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست. منافقین مصداق بارز تروریسم هستند. اروپا به دلایل سیاسی با جریان نفاق همکاری داشته است و از سوی دیگر آنها را از نظر فنی تجهیز میکرد تا بتوانند از ظرفیتهای منافقین علیه امنیت ملی ایران استفاده شود. اروپا اخیرا به این نتیجه رسیده است که جریان منافقین در مقابل اراده ملت و قدرت سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی بسیار ناچیز است، یعنی منافقین عملا خاصیت و خروجیای برای مخالفین جمهوری اسلامی ندارند و تاریخ مصرفشان تمام شده است. اروپاییها از این منظر به دنبال تجدیدنظر در مناسباتشان با منافقین هستند.