به گزارش همشهری آنلاین، مثل شناگرانی که در گوشه و کنار دنیا برای نشان دادن تفاوتشان با بقیه راه عجیب و هیجانانگیزی را انتخاب کردهاند؛ آنها در سردترین روزهای زمستان در آبهای یخزده و سرد مناطق سردسیر زمین شنا میکنند! یعنی در حالی که بقیه آدمها خودشان را لای پتو میپیچند تا سرمای هوا به بدنشان نفوذ نکند، لباسهایشان را میکنند و میپرند توی آبهای یخزده. البته این کارشان با استقبال هم روبهرو میشود و کلی تماشاچی هم دارند. داستان خواندنی این شناگران آبهای یخزده را با هم مرور میکنیم.
آنها انگار از سرما چیزی سرشان نمیشود. خیلیها با دیدن آنها، فکر میکنند که شاید از نسل آدمهای معمولی نیستند. بله، صحبت از آدمهایی است که در دمای زیر صفر یخهای رودخانه را میشکنند و داخل آب یخزده شنا میکنند. این آدمها طوری در آب شنا میکنند که انگار در گرمای ۴۰ درجه در آبهای گرم سواحل استوایی در حال شنا هستند.
حقیقت این است که سرما هیچ تاثیری در آنها ندارد و انگار قبل از اینکه بروند توی آب با چند لیتر ضدیخ دوپینگ کردهاند. با دیدن این طور آدمها در هر نقطه سردسیر دنیا متوجه میشوید که آنها نه آنقدر عجیبوغریب هستند و نه قدرت مافوق بشری دارند. آنها توانستهاند یکی از خصوصیاتشان را آنقدر تقویت کنند که از بقیه جلو بزنند، درست مثل دوندهها یا بقیه ورزشکاران که توانستهاند یکی از تواناییهایشان را پرورش بدهند.
مرد یخی
یکی از مشهورترین کسانی که میتواند در آب یخ شنا کند یک مرد هلندی است. خود او معتقد است که سیستم فیزیولوژی بدنش با بقیه متفاوت است. به همین دلیل است که میتواند این همه سرما را تحمل کند اما پزشکها این طور فکر نمیکنند و معتقد هستند که او از نظر بدنی با بقیه فرقی ندارد. سیستم بدنی ویم هوف و افراد مشابه او همانطور عمل میکند که سیستم بدنی بقیه آدمها اما مرد هلندی که به مرد یخی مشهور شده است، فکر میکند که یکهو این توانایی را کشف کردهاست.
ویم هوف یا مرد یخی میگوید: «استعداد شنا در آب یخ را زمانی در خودم کشف کردم که ۲۰سال قبل در پارک ملی هلند بدون لباس حدود سه دقیقه در آب یخ ماندم. پس از آن، این روش شنا کردن را هر روز تکرار کردم. همانجا بود که فهمیدم سیستم فیزیولوژیکی بدنم با دیگران متفاوت است؛ چراکه میتوانم دقایق و ساعات زیادی را درون آبی با دمای زیر صفر درجه سانتیگراد بمانم». او که حالا ۴۸ سال دارد توانسته با یک ساعت و ۴۵ دقیقه ماندن در آب یخ در قطب شمال رکورد بزند.
او البته باوجود اینکه فکر میکند فیزیولوژِی بدنش با بقیه فرق دارد به تمرینهایی که برای این کار انجام داده هم اشاره میکند و میگوید: «من از کودکی در هوای سرد و برفی بازی میکردم و از سن ۱۵ سالگی تمرینات شنای خود را در آبهای یخ بسته در یکی از دریاچههای اطراف محل سکونت خود آغاز کردم تا بدنم به آب یخ عادت کند.» مرد یخی در سال ۲۰۰۰ میلادی هم توانسته بود با لباس شنا در آب یخزده قطب شمال شیرجه زده و رکورد طولانیترین شنا را در آبهای یخزده از آن خود کند. البته او یک بار دیگر هم همین امسال با شنا کردن در عمق ۸۰ متری از سطح آبهای یخزده قطب شمال و در دمای ۳۰درجه سانتیگراد زیر صفر، بار دیگر رکورد شکست و نام خود را برای بار دوم در کتاب رکوردهای گینس ثبت کرد.
مسابقه یخزده
البته ماجرا به همین جا ختم نمیشود. شناگرانی که در آبهای سرد شنا میکنند فقط به صورت انفرادی به این کار نمیپردازند. در بعضی از سردترین جاهای دنیا که حتی باشنیدن اسمشان هم ممکن است آدم دچار سرما زدگی شود، این روزها مسابقات شنا در آبهای یخزده برگزار میشود. شهر ولادیوستوک یکی از شهرهای روسیه و یکی از سردترین شهرهای دنیا میزبان مسابقات شنای آزاد در آبهای یخزده است. حالا تصور کنید که تعدادی آدم که انگار بخاری قورت دادهاند با هم میروند توی آبهای یخزده و تازه مسابقه هم میدهند. یعنی حالا کار به جایی رسیده است که دیگر رفتن توی این آبها و شنا کردن چندان افتخار مهمی نیست، بلکه کسی صاحب افتخار است که با قدرت بازوهایش گرمای زیادی به سرمای آب بدهد و مسابقه را ببرد.
البته هر جایی که تعدادی آدم با هم به داخل آب بروند حتما یک مسابقه برگزار نمیشود و شنا در آب سرد دلایل مختلفی دارد؛ مثلا بعضیها به خاطر اعتقاداتشان آبهای یخزده را برای شنا کردن انتخاب میکنند. به همین دلیل و با وجود سرمای سی و چند درجه زیر صفر در مسکو هم چند هزار نفری تن به آب زدند.
همین امسال هم صبح روز پنجشنبه ۱۹ ژانویه حدود ۲ هزار نفر در چند برکه و نیز رودخانه اطراف این شهر با شکستن یخهای قطور اقدام به شنا کردند. جالب است بدانید در بین آنها افراد شناخته شدهای از جمله «ولادیمیر ژیرینفسکی» معاون دومای روسیه و «کنستانتین کاساچیف»، رئیس کمیسیون امور بینالمللی دوما، دیده میشدند. شنا در آب یخزده در روز عید تعمید حضرت مسیح(ع) از سنتهای قدیمی روسهاست و بر اساس این اعتقادات شنا در چنین روزی باعث سلامتی تن و روان میشود.
سال جاری این مراسم در نقاط مختلف روسیه از جمله استان مسکو با سرمای ۳۷درجه زیر صفر و حتی مناطق اورال و سیبری با سرمای شدید برگزار شد. در شهر یاکوتسک سیبری هم تعدادی از مردم سرمای ۳۵درجه زیر صفر را به جان خریدند و تنشان را به آبهای سرد رودخانه لنا سپردند. لئونید سیدروف- مسؤول اداری پلیس روسیه - بعد از شرکت در این مراسم به خبرنگاران گفت: «احساس میکنم که دوباره متولد شدهام. این اولین باری بود که در این مراسم شرکت میکردم و حالا مطمئن هستم که آخرین بار هم نخواهد بود».
آب یا آتش
البته شنا در آبهای سرد فقط مخصوص روسهای معتقد و مذهبی نیست و در کانادا هم تعدای از آدمها برای تسلط بر نفس هر ساله دور هم جمع میشوند و با شکستن یخها میروند توی آبهای یخزده. حتی در بعضی از کشورها مثل آلمان و کانادا هم این شناگران برای خودشان باشگاههای مخصوصی دارند و کسانی که به تمرین و شنا در آب سرد علاقهمند هستند، میتوانند بعد از گرفتن مجوزهای لازم پزشکی در این باشگاهها عضو شوند.
یکی از مسؤولان این باشگاهها معتقد است که این کار در هر صورتی نوعی تمرین برای تسلط بهتر بر نفس محسوب میشود و آنها برای تسلط بیشتر بر خودشان است که این کار را میکنند. درست مثل هندوها که برای اعتقادات و نشان دادن تسلطشان بر نفس، پابرهنه روی آتش راه میروند. اگر هندوها برای رسیدن به آرامش ابدی، سختی و عذاب آتش را بر خودشان هموار میکنند تقریبا ششدرصد از مردم روسیه هم به این رسم پایبند بوده بر اساس اعتقادات مذهبی آب سرد را راهی برای سلامت تن و روان میدانند.
البته انگیزه همه آدمها هم فقط سنتهای مذهبی نیست. بعضیها خودشان را به شکل بابانوئل درمیآورند و حتی بعضی زوجها مراسم ازدواجشان را داخل آب سرد برگزار میکنند چون احتمالا دلشان میخواهد زندگی مشترکشان را جوردیگری آغاز کنند و نگران ازدسترفتن گرمای خانواده بر اثر سرمای آب هم نیستند. پزشکان هم دراینباره معتقد هستند که آب سرد برای سلامت روح و روان آدمها مفید است و به همین دلیل به آدمهای عصبانی توصیه میکنند که حتما دوش آب سرد بگیرند.
احتمالا سرما باعث پرتشدن حواس آدمهای جوشی از دلیل عصبانیت و همینطور آرامشدن سیستم عصبی آنها میشود؛ البته دوش آب سرد تفاوت زیادی با آبهای یخزده دارد و هر کسی هم نمیتواند این کار را امتحان کند.