همشهریآنلاین - پروانه بندپی: جمعه گذشته (۱۶ تیر)، سازمان هواشناسی کشور خبر داد که «هفته آینده انتظار میرود گرمترین هفته تیرماه برای کشور باشد.» صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اعلام کرد که در روزهای شنبه و یکشنبه (۱۷ و ۱۸ تیر) در جنوب غرب کشور ماندگاری هوای گرم و ثابت بودن دمای هوا را خواهیم داشت و برای دامنههای جنوبی البرز، نواحی مرکزی کشور، شمال شرق، شرق و جنوب شرق تا سهشنبه (۲۰ تیر) روند افزایش دمای هوا پیشبینی می شود.
همان روز، مازیار غلامی مدیرکل اداره هواشناسی استان تهران نیز اعلام کرد: برای هفته آینده از شنبه (۱۷ تیر) تقویت هوای گرم در تهران پیشبینی میشود. این افزایش دما در مناطق شمالی به ۴۰ تا ۴۲ درجه سانتیگراد و در نیمه جنوبی استان به ۴۲ تا ۴۵ درجه سانتیگراد میرسد.
بیشتر بخوانید؛
پس از اعلام این دو خبر، سایتها و کانالها و پیجهای مختلف خبر از تشدید گرما در تهران دادند. یکی از این رسانهها بیبیسی بود که روز گذشته در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «سازمان هواشناسی ایران با اعلام این که دمای هوا در بیشتر استانهای این کشور در روزهای آینده به بالای ۴۹ درجه خواهد رسید، هشدار سطح زرد برای برخی مناطق به خصوص مناطق جنوب غرب کشور صادر کرده است.»
رسانهها از خبر هواشناسی اشتباه برداشت کردند/ نقشهها تغییر کرده است
همشهریآنلاین درباره صحت و سقم این خبرها با دکتر صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا گفتگو کرده است و او میگوید: این اخبار، برداشت اشتباه از خبر سازمان هواشناسی کشور است. اولا خبر افزایش دمای تهران تا ۴۵ درجه به نقل از مدیرکل هواشناسی استان تهران بود، نه سازمان هواشناسی کشور. و دوم این که مدیرکل هواشناسی استان تهران هم نگفته که دمای "شهر تهران" به ۴۵ درجه میرسد، گفته دمای هوا در بخشهای جنوبی "استان تهران" به این عدد میرسد.
دکتر ضیاییان ادامه میدهد: ما تا روز سهشنبه (۲۰ تیر) افزایش دما را داریم که این روند افزایشی دما تدریجی است. دمای شهر تهران تا سهشنبه حداکثر به ۳۹ درجه سانتیگراد میرسد. مناطق مختلف استان مثل قرچک، رباطکریم و ورامین هم برای روز سهشنبه تا حدود ۴۳ درجه هم افزایش دما خواهند داشت. سپس مجددا از روز چهارشنبه (۲۱ تیر) کاهش دما را داریم.
این مسئول اضافه میکند: روز چهارشنبه هفته جاری برای اغلب مناطق نیمه شمالی کشور کاهش دما را داریم اما برای خوزستان و کرمان و ... کماکان افزایش دما را خواهیم داشت. دمای تهران هم فعلا تغییر محسوسی نخواهد داشت.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره این که چرا دو مسئول در هواشناسی، دو پیشبینی متفاوت ارائه کردهاند، توضیح میدهد: نقشهها تغییر کرده است. آن روزی که خبر هواشناسی مدیرکل استان تهران منتشر شد، پنجشنبه بود و برآوردها این بود که ممکن است تا سهشنبه دما در بخشهای جنوبی استان تا ۴۵ درجه سانتیگراد برسد. ولی الان با آمدن نقشههای جدید، برآوردمان این است که دما در بخشهای جنوبی این استان تا حدود ۴۳ درجه برسد.
ضیاییان میگوید: دمای ۴۵ درجه برای تهران عدد عجیبی نیست و سالهای قبل هم گاهی دما در نقاطی از استان تهران تا ۴۵ درجه میرسید. البته رکورد خود شهر تهران ۴۲.۶ درجه سانتیگراد است و ۴ بار در طول تاریخ این عدد برایش اتفاق افتاده و تکرار شده است. بنابراین دمایی که الان داریم تجربه میکنیم، چیز خیلی متفاوتی با دورههای آماری نیست.
ما نگفتیم دما در نیمه شمالی کشور افزایش خواهد داشت/ چرا برداشتها از خبر هواشناسی این همه متفاوت است؟
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره اخبار منتشرشده از سوی رسانههایی مثل بیبیسی که روز گذشته اعلام کرد هواشناسی برای بیشتر استانهای کشور دمای حدود ۵۰ درجه را پیشبینی کرده است، توضیح میدهد: ببینید ما ۳ روز پیاپی روند افزایش دما را داشتیم و این را باید به گروههای حساس اطلاعرسانی میکردیم. همین امروز دمای اهواز به نزدیک ۵۰ درجه رسیده است. دقیقا ۴۹.۸ درجه سانتیگراد. قبلا هم اعلام کرده بودیم که ساکنان جنوب غرب کشور دمای بالای ۴۹ درجه را شاهد خواهند بود که همین هم اتفاق افتاد و دمای ۵۰ درجه در خوزستان تا روز چهارشنبه هم ادامه دارد.
دکتر ضیاییان میگوید: برخلاف برخی شایعات، ما اصلا نگفتیم دما در نیمه شمالی کشور افزایش خواهد داشت. چرا باید برداشتها از خبر سازمان هواشناسی این همه متفاوت باشد؟ ما یک تغییر دما داریم و یک دمایی اتفاق افتاده است. ما اعلام کردیم یک روند افزایشی در اغلب نقاط کشور مثل آذربایجانها و ... خواهیم داشت. درباره برخی مناطق هم اعلام کردیم که دما به بالای ۴۹ درجه میرسد که همین هم اتفاق افتاد.
این مسئول میگوید: تکلیف رسانه های بیگانه مشخص است. این رسانه ارتباط مستقیمی با کارشناسان ما ندارد و خبرها را از منابع مختلف خبری برمیدارد. آن منابع مختلف هم هر کدام به زعم خودش تفسیری نوشتهاند و بعضی از این تفسیرها اشتباه هستند. طبیعی است که خروجی خبر، بزرگنمایی شود. ولی متن اصلی خبر ما درست بود؛ ما گفته بودیم در جنوب غرب کشور که شامل خوزستان هم میشود، دمای بالای ۴۹ درجه اتفاق میافتد که اتفاق هم افتاد.
آیا گرمای تابستان امسال بیسابقه است؟
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره گرمتر بودن تابستان امسال هم که خیلی رسانهای شد، میگوید: این که گفته میشود تابستان امسال گرمتر است، نسبت به میانگین بلندمدت ۳۰ سال گذشته است. نه در مقایسه با تابستان پارسال. چون ما به صورت اقلیمی بررسی میکنیم. افزایش دمای تابستان هم فقط نیم تا یک درجه در مناطق مختلف کشور است و آن هم معادل گرمایش جهانی است و تنها مختص ایران نیست.
دکتر ضیاییان میگوید: پس امسال تابستان عجیب و غریب و بیسابقهای نداریم و میتواند مثل تابستان پارسال باشد. البته ما دمای تابستان امسال را با پارسال مقایسه نکردیم و همان طور که گفتم، مقایسه ما نسبت به بلندمدت ۳۰ ساله بوده است.