به گزارش همشهری آنلاین، تلسکوپ فضایی جیمز وب در سال اول فعالیتش با ثبت تصاویری از منظومۀ شمسی خودمان تا کهکشانهای دوردست به وعدههایی که داده بود عمل کرد و کیهان را آنگونهای به تصویر کشید که تا پیش از این ندیده بودیم.
به نقل از آوااستار، حالا وب امروز و به مناسبت سالروز آغاز فعالیت علمیاش تصویری از یک منطقۀ کوچک ستارهزا در مجموعه سحابی رُو مارافسای منتشر کرده است.
تصویر جدید وب که امروز منتشر شده از نزدیکترین مناطق ستارهزا به ما است. فاصلۀ ۳۹۰ سال نوری این منطقه باعث شده است که نمایی بسته و با جزئیات بسیار از آن به ثبت برسد.
این تصویر منطقهای را نشان میدهد که دارای تقریباً ۵۰ ستارۀ جوان است و همگی آنها جرمی مشابه خورشید یا کمتر از آن دارند. تاریکترین نواحی چگالترین آنها هستند، جاییکه پیلههای غلیظ غبار هنوز در حال ساختن پیشستارهها هستند.
جتهای دوقطبی عظیم هیدروژن مولکولی که با رنگ قرمز نمایش داده شدهاند، به صورت افقی در یکسوم بالایی و به صورت عمودی در سمت راست تصویر دیده میشوند. این اتفاق زمانی میافتد که یک ستاره برای نخستین بار پوشش زایشی خود از غبار کیهانی را منفجر کند و یک جفت جت در جهت خلاف هم به سمت فضا پرتاب کند.
در مقابل، ستارۀ S۱ یک حفرۀ درخشان را در نیمۀ پایینی تصویر به وجود آورده است. این تنها ستارهای در تصویر است که به طرز قابل توجهی از خورشید پرجرمتر است.
برخی از ستارگان در تصویر نیز سایههایی را نشان میدهند که بیانگر دیسکهای پیشسیارهای هستند؛ منظومۀهای سیارهای بالقوۀ آینده که در دست ساختاند.
بیشتر بخوانید:
تصویر وب از رُو مارافسای به دانشمندان این امکان را میدهد تا با وضوحی تازه شاهد دورۀ کوتاهی از چرخۀ زندگی ستارگان باشند. خورشید نیز مدتها قبل چنین فازی را تجربه کرده است و حالا ما تکنولوژیای در اختیار داریم که میتوانیم آغاز زندگی یک ستاره را ببینیم.
اکنون وب پس از یک سال فعالیت علمی نشان داده چقدر قدرتمند است و دادهها و اکتشافات فوقالعادهای را در اختیارمان قرار میدهد.