به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از گریکریپورتر، باستانشناسان در حال مطالعه اسکلتهای غل و زنجیرشده یونان باستان هستند که در گورستان باستانی در سال ۲۰۱۶ در شهر بندری فالیرو پیدا شدهاند. نتایج این تحقیق میتواند به درک ظهور دولتشهر آتن کمک کند.
گورستان فالیرو یکی از بزرگترین مکانهایی است که در یونان کاوش شده است. این گورستان حاوی بیش از ۱۵۰۰ اسکلت یونان باستان است که قدمت آنها به قرنهای ۸-۵ قبل از میلاد باز میگردد.
اسکلتهای افرادی که دستهایشان را در گورهای دستهجمعی بستهاند، برای درک سیاستهای آتن در آن زمان و چگونگی تاسیس دولتشهر مهم تلقی میشود. کاوشها در قبرستان فالیرو حدود یک قرن پیش آغاز شد. با این حال، کار در مقیاس بزرگ بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ توسط دپارتمان آثار باستانی وزارت فرهنگ یونان به رهبری استلا کریسولاکی باستانشناس انجام شد.
چندین اسکلت متعلق به یونان باستان مورد بررسی قرار گرفتند. رقومیسازی سوابق میدانی باستانشناسی، عکسها و نقشهها نیز انجام شده است. با این حال، حفظ و تجزیه و تحلیل باید توسط متخصصان باستانشناسی زیستی و انسانشناسی قانونی انجام شود.
این گزارش میگوید اسکلتهای پیدا شده به روشهای مختلف دفن شدهاند. بیشتر آنها در گورهای گودالی ساده دفن شدند، اما تقریبا یک سوم، نوزادان و کودکانی هستند که در کوزههای بزرگ دفن شدهاند. حدود ۵ درصد از بقایای یافتشده مربوط به افراد سوزاندهشده است، و چند گور صندوقی با ردیفهای سنگی وجود دارد. یک نفر هم در قایق چوبی که به عنوان تابوت استفاده میشد، دفن شده است.
اسکلتهای غل و زنجیر شده محققان را متحیر کرده، چرا که موارد بسیار کمی از مرگ با غل در جهان باستان وجود دارد. این مورد میتواند علامت مجازات یا بردگی باشد. بررسی و تجزیه و تحلیل ۱۵۰۰ اسکلت توسط زیستباستانشناسان و زمینباستانشناسان فرآیندی زمانبر و پرهزینه است و بودجه قابل توجهی هم برای آن نیاز است.
تیم تحقیقاتی معتقد است که تجزیه و تحلیل اسکلتها میتواند دریچهای به زمان حساس در تاریخ یونان باستان، درست قبل از ظهور دولتشهر به ما بدهد. چهار هدف اصلی در رابطه با حفاظت از اسکلتها مطرح شده است. هدف اول، بررسی بقایای غل و زنجیر شده و سایر دفنهای متفاوت، از جمله گورهای جمعی است و تعیین اینکه آیا آنها قربانی تحولات سیاسی پیش از ظهور دموکراسی آتن هستند یا خیر.
بیشتر بخوانید:
دوم، گور و بازماندههای کودکان برای یادگیری بیشتر در مورد دوران نوزادی و کودکی در دنیای باستان تجزیه و تحلیل میشود. به دست آوردن دانش بیشتر درباره رژیم غذایی مردم در این شهر باستانی هدف سوم است، و همچنین تعیین اینکه آیا مردم به بیماریهایی که به راحتی از طریق ملوانان و سایر مسافران از سرزمینهای دور منتقل میشوند، مبتلا شدهاند یا خیر.
هدف نهایی روشن کردن نظام طبقاتی در آتن باستان با بررسی اثاثیه قبرها و شیوههای تدفین است.