علیرضا نادعلی در گفت و گو با همشهری آنلاین با بیان این مطلب افزود: یکی از وظایف مجموعه مدیریت شهری این است که نسبت به سد معابر در گذرهای عمومی اقدام و بساط گران را از معابر و مکانهای عمومی جمع آوری و ساماندهی کند. آنچه مسلم است ما در مورد سد معبر و جلوگری از تردد عموم مردم در همه مناطق تهران حساسیت دارم و معتقدیم که گذرهای شهر باید ساماندهی شود.
او ضمن رد شایعات درباره حصارکشی اطراف تئاتر شهر از اجرای طرح جدید برای حفاظت از حریم این مجموعه فرهنگی هنری خبر داد و گفت: حریم تئاتر شهر دغدغه دوستان در مجموعه تئاتر شهر و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. چرا که این مجموعه جزو میراث فرهنگی هم محسوب میشود و حریمی دارد که باید به نوعی جداسازی شود که قابلیت کنترل بیشتر پیدا کند. تئاتر شهر نماد هنر کشور است و موقعیت میراث فرهنگی دارد که هم هنرمندان در این مجموعه تردد دارند و هم شهروندان و خانوادهها برای استفاده از این محل و تولیدات هنری به آنجا مراجعه میکنند. ضمن اینکه بوستان دانشجو در کنار مجموعه تئاتر شهر محل تردد و مکث شهروندان است که همین موارد، مشکلات را در این محل دو چندان می کند.
ضرورت حفاظت از بنای میراث فرهنگی
نادعلی توضیح داد: بحث دیوار کشی برای تئاتر شهر در جریان ساماندهی دستفروشان مطرح نیست. اما وقتی چنین اتفاقاتی مثل بساط کردن در یک منطقه برای مدتی اتفاق افتاد، متاسفانه کم کم عادت می شود و برخی برای خود حق و حقوقی قائل میشوند این در حالی است که ما از سوی دیگر، وضعیت معیشت دستفروشان و افرادی که برای ارتزاق خود و خانوادههایشان بساط میکنند هم برایمان مهم است، در واقع دلمان نمیخواهد که این افراد برای امرار معاش خود دچار مشکل شوند اما از یک طرف هم معتقدیم که برخی نقاط مثل تئاتر شهر برای بساط کردن مناسب نیستند.
نائب رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران اضافه کرد: ظرف مدتی که دستفروش در اطراف تئاتر شهرو بوستان دانشجو حضور داشتند، برخی باندهای غیر قانونی هم به هوای اینها در محل حضور پیدا کرده بودند. حضور افرادی مانند معتادان متجاهر و ... باعث بروز آسیبهای اجتماعی در این محل شده بود؛ همچنین بارها شاهد آتش سوزی در اطراف دیوار تئاتر شهر بودیم و چیزهایی از این قبیل. اما به هر حال نگهداری و حفاظت از یک بنای میراث فرهنگی ضرورت دارد.
مخالف حصر تئاتر شهر هستیم
این عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: البته دیوار کشی و محصور شدن به شکلی که برخی تصور میکنند به هیچ عنوان برای تئاتر شهر مطرح نیست. طرحهایی در سازمان زیباسازی شهر تهران آماده شده و مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد هم اخیرا طرح دیگری را آماده کرده است که باید بررسی شود. اینها قابلیتی خواهد داشت که حریم مجموعه فرهنگی تئاتر شهر را از ورود بی ضابطه حفاظت کند. مجموعه مدیریت شهری تهران کمیتهای را از همان ۱.۵ سال پیش تشکیل داد که در این کمیته مدیر کل امور نمایشی وزارت ارشاد، رئیس تئاتر شهر، رئیس سازمان زیباسازی شهردار تهران، شهردارمنطقه ۱۱ و من به عنوان نائب رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در این کمیته به اتفاق چند تصمیم گرفتیم. در این کمیته بحث حصر مجموعه به معنای دیوار کشی اصلا مطرح نبود و مجموعه مدیریت شهری بارها مخالفت خود را در زمینه دیوار کشی به دلایل مختلف اعلام کرده است.
نادعلی گفت: آنچه که مجموعه مدیریت شهری در نظر دارد، این است که چون اطراف تئاتر شهر و بوستان دانشجو محل برگزاری رویدادهای اجتماع محور است، حصار کشی و دیوار حائل جداکننده به شرایط و وضعیت این مجموعه آسیب میزند. در طرحهای جایگزین از ظرایفی استفاده شده است که به نوعی جدایی را با هدف حفاظت و حراست از مجموعه محقق کند.
بهرهبرداری سیاسی برخی جریانها
او با انتقاد از برخی نگاه های سیاسی به موضوع حفاظت از تئاتر شهر، گفت: متاسفانه برخی در این جریان دنبال اهداف سیاسی هستند. در ابتدای شورای شهر ششم تهران که از ما خواستند در جلسات تئاتر شهر شرکت کنیم، بلافاصله برخی رسانههای اصلاح طلب تیتر کردند که اعضای شورا و مدیریت شهری به دنبال حصار کشی اطراف این مجموعه هستند و دوباره آمدهاند تا دیوار بکشند. در صورتی که ما اتفاقا با بحث دیوار به صورت جدی مخالف هستیم.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: با اینکه هنرمندان اخیرا جمع شده بودند تا از مدیریت شهری برای جمع آوری و ساماندهی دستفرشان، قدردانی کنند و خواستار استمرار وضعیت کنونی و جلوگیری از تکرار شرایط قبل شوند، اما متاسفانه برخی دنبال نقد این موضوع بودند که مدیریت شهری ششم دستفروشان را بیرون انداخته و از این قبل صحبتها که منصفانه نیست. ما نمی خواهیم معتادان متجاهر کنار جوانان و نوجوانان ما زیست داشته باشند و دستفروشان همه معابر و میادین شهر را به تصرف خود درآورند. چنین موضوعی حقوق عمومی مردم را زیر پا میگذارد و شهروندان نمیتواند از چنین اماکنی استفاده کنند. با وجود نگاه سیاسی برخی جریانها، اما سعی میکنیم که موضوع را در فضای کاملا تخصصی ادامه دهیم تا با یاری خدا به نتیجه دلخواه و مورد نظر برسیم.
برگزاری برنامههای فاخر در تئاتر شهر
نادعلی گفت: هر اقدامی که بعد از ساماندهی دستفروشان اطراف تئاتر شهر و بوستان دانشجو باید در این محل صورت بگیرد، در قالب بحث حریم است. همچنین ساماندهی بوستان دانشجو هم موضوعی است که تصمیم داریم در بستر قرارگاه اجتماعی شهر تهران، پیگیری کنیم. در این راستا قرار است مجموعه سازمان رفاه و خدمات اجتماعی را در معاونت اجتماعی شهرداری تهران درگیر کنیم. اما مهمتر از همه، همکاری مجموعهها و نهادهای مربوطه برای برگزاری رویدادهای هنری و فرهنگی فاخر در روزهای ماه محرم در همین نقطه است. با اجرای چنین برنامههایی دیگر امکان اینکه این محل به آسیبها و مشکلاتی از این دست دچار شود، وجود نخواهد داشت. وزارت فرهنگ و ارشاد هم در این نقطه قرار است تعزیه برگزار کند. بعد از آن نیز اجرای برنامههای متنوع میتواند در این محل ادامه داشته باشد کما اینکه در سالهای گذشته به یاد داریم که تئاتر شهر، میزبان تئاترهای خیابانی و رویدادهای فرهنگی و هنری خوبی بوده است که استقبال شهروندان را هم در پی داشت.
نائب رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران درپاسخ به سوال همشهری آنلاین درباره اسکان دستفروشانی که در اطراف تئاتر شهر و بوستان دانشجو جمع آوری شدند، گفت: ما در بحث جمع آوری و ساماندهی این افراد دو امر متعارض داریم. از یک سو وضعیت معیشت به گونهای است که باید امکان امرار معاش داشته باشند؛ اما از طرف دیگر بالاخره حقوق عمومی مردم نباید زیر پا گذاشته شود و مشکلاتی را ایجاد کند که قابل نظارت نباشد. به همین خاطر، شهرداری تهران طرحی را برای اسکان آنها در نظر دارند. بارها عنوان کردهایم دنبال جایی برای جایگزین کردن بساط گران در معابر شهر هستیم؛ جایی سامان بازارها که دستفروشان از این محلها استفاده کنند. مشکلی که وجود دارد این است که تهران این همه ظرفیت و زمین آزاد برای اسکان دستفروشان ندارد. خصوصا محلی که پاخور داشته باشد تا دستفروشان بتوانند در آنجا امرار معاش کنند و درآمد لازم را داشته باشند.
نمیخواهیم مشکل منطقه ۶ تکرار شود
نادعلی در بخش دیگری از این گفت وگو اضافه کرد: ما در سال اول دوره مدیریت شهری دوره ششم، در منطقه یک، در طرح اسکان دستفروشان میدان تجریش؛ جنب امامزاده صالح(ع) و همچنین در منطقه ۱۹ این امر را تجربه کردیم که اکثریت قریب به اتفاق دستفروشان از محلهای جایگزین استقبال نکردند. این موضوعی است که به تازگی در صحبت با آقای چمران رئیس شورای شهر تهران مطرح شد که ما تجربه خوبی در این زمینه نداریم. برای مثال در ضلع شمال غربی پارک لاله تعدادی از غرفهها برای اسکان موقت دستفروشان تشکیل شد که سالهاست باقی مانده و دیگر قابل جابه جایی نبود و به یکی از معضلات منطقه ۶ تبدیل شد. دستفروشانی که قرار بود به طور موقت از این غرفهها استفاده کنند، با گذشت زمان برای خودشان حق قائل شدند. ادوار مختلف شهرداری تهران هم نتوانسته است این معضل را حل کند. بنابراین به نظر میرسد که اختصاص زمین و محلهای ثابت به بساط گران ممکن است چنین مشکلاتی را برای مناطق دیگر شهر ایجاد کند، مگر اینکه بازارهای موقت مثل روز بازارها برای این کار در نظر گرفته شود. در جریان هستم که آقای بیگی رئیس ستاد ساماندهی مشاغل پیگیر هستند که تجربیات روز کشورهای دیگر را بررسی و اجرا کند.
برنامهریزی برای دیگر معابر شهر
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در پایان گفت: ما در میادین دیگر شهر و همچنین در ایستگاههای مترو همین مشکل را داریم. وضعیت این معابر هم مثل تئاتر شهر بسیار به هم ریخته است. این را هم بگویم، جابه جا کردن افراد سخت است. مشکل پیچیدهای است که هرچه رها شود، بعدا کار را سختتر میکند.