همشهری آنلاین، شهر بوشهر سرزمین دریا و نخل است، شهر کشتیهای پهلوگرفته. یکطرفش به آبهای گرم خلیجفارس میرسد و از طرف دیگر راهش به نخلستانهای سبز دشتستان و تنگستان میرود.
برای بوشهریها که گرمای تابستان بوشهر را به راحتی طاقت میآورند، زمستان فصل شنا کردن در دریا نیست و بیشتر ترجیح میدهند در ساحل راه بروند و مرغان دریایی را تماشا کنند. اما وقت ظهر میتوانید در دریا شنا کنید. اگر بعدازظهری هوای پیادهروی به سرتان زد، یک بادگير سبک را فراموش نکنید.
یکی از تفریحاتی که در بوشهر نباید از دست داد همین شنا کردن در ساحل زیبای خلیج فارس است.
با آنکه فصل برداشت انواع خرما و رطب در بهار و تابستان است اما نخلدارهای بوشهری هر روز باید به باغشان سری بزنند. اینجا یکی از نخلستانهای شهر آبپخش در نزدیکی بوشهر است. نخلستان در هر فصلی حال و هوای خودش را دارد.
در بازار خرماییهای بوشهر هم میتوانید انواع خرما کَبکاب، شکر، گَنتار و قَصب بخرید و هم شیره خرما و ارده.
اگر دقت کنید، بالکن چوبی را بالای این عمارت سه طبقه تشخیص میدهید. با آنکه این ساختمان و بالکن چوبیاش بیشتر از 100 سال عمر دارند، اما ایستادن روی این چوبها هیچ خطری ندارد.
این یک گبه زیباست که بافنده در روستای شول بوشهر مشغول بافتن آن است. بافتن گبه کار سختی است. يك بافنده ماهرگاهی براي یک تخته گبه ممکن است شش ماه وقت بگذارد.
در اسکله ماهیگیری جفره بوشهر زندگی سنتی همچنان راه خودش را میرود. اینجا و در کنار رنگ آبی خليج فارس هنوز هم میشود قایق و لنجهای پهلوگرفتهای را تماشا کرد که صید روزانهشان را تخلیه میکنند.
اگر در و پنجره عمارت امیریه زبان باز کنند، حرفهای زیادی برای گفتن دارند. اینجا روزگاری بلدیه و فرمانداری بوده و امروز شورای شهر بوشهر است. میشود روی بالکن امیریه رفت و مثل ساکنان روزهای دور این عمارت غروب زیبای بوشهر را تماشا کرد.
پنجرههایی با طاق نیمدایره در چهارطرف ساختمان، از نمادهای معماری محلههای قدیم شهر هستند. با آنکه مصالح و شیوه ساخت و ساز غیربومی به معماری بوشهر هم وارد شده و چهره شهر را تغییر داده اما هنوز هم بافت قدیم بوشهر یکی از زیباترین معماریهای ساحلی ایران است.
عمارت گلشن با ارسیهای رنگین امروز تبدیل به یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی بوشهر شده.
خانه بوشهریها بهخصوص در چهار محله قدیمی پر از رنگ است؛ شیشه رنگی پنجرهها، زیرانداز دستبافت و قابهای روی دیوار، با ساکنان قدیمی که به شیوه زندگی خودشان خو کردهاند.
اگر ماهیشناس نیستید، توصیه ما این است که قبل از خرید برای فروشنده توضیح دهید که میخواهید ماهی را چطور بپزید.
در بوشهر نباید غذاهای محلی و دریایی را از دست داد، بهخصوص قلیه ماهی که غذای سنتی مردم جنوب ایران است که در آن ماهی را با سیر فراوان به اضافه تمرهندی و گشنیز میپزند.
شاید اگر عمارت ملکمخان خراب نشده بود، هنوز هم یک مادربزرگ با نوههایش در آن زندگی میکردند.
وارد خانه رئیسعلی دلواری که شوید، همچنان او را مشغول سوارکاری میبینید. خانه رئیسعلی در بندر دلوار حالا تبدیل به موزه مردمشناسی شده. بسیاری از اشیای این موزه یاد سریال «دلیران تنگستان» را برایتان زنده خواهد کرد.