همشهری آنلاین – مریم سرخوش: جدیدترین بررسیهای اعلام شده از سازمان جهانی بهداشت (WHO) نشان میدهد که کشورهای جهان از اواسط تیر (۱۰ ژوئیه میلادی) تا اواسط مرداد (۱۰ اوت) نزدیک به ۱٫۵ میلیون مورد جدید ابتلا به کووید-۱۹ گزارش کردهاند که نسبت به یک ماه قبلتر از این زمان حدود ۸۰ درصد افزایش داشته است.
البته به تاکید سازمان جهانی بهداشت، کرونا دیگر یک وضعیت اضطراری بهداشتی نیست، اما ویروس آن همچنان در گردش است. در زیرسویه ایجی ۵ امیکرون هم با وجود افزایش موارد ابتلا، مرگ و میرها روند کاهشی داشته است.
زیرسویه EG.۵ اومیکرون اسفند ۱۴۰۱ (فوریه ۲۰۲۳) از سوی WHO شناسایی شد، اما در تیر امسال به دنبال افزایش موارد ابتلا به ویژه در منطقه آسیا، از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان «سویه تحت نظارت» در نظر گرفته شد. پس از آن هم کشورهای ایالات متحده، انگلیس، فرانسه و ژاپن هم از افزایش موارد ابتلا به کووید۱۹ در هفتههای اخیر خبر دادند. بر این اساس و با توجه به تداوم روند افزایشی موارد ابتلا، سازمان جهانی بهداشت زیرسویه ایجی ۵ را «سویه مورد توجه» اعلام کرد، تا احتیاطهای بیشتری در مورد آن صورت بگیرد. به تاکید این سازمان، EG.۵ در حال افزایش است اما ویژگیهای سیستم ایمنی نشان میدهد که تا امروز هیچ تغییری در شدت بیماری گزارش نشده است.
پای جدیدترین زیرسویه اومیکرون هنوز به ایران باز نشده و بررسی آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت در مدت اخیر هم حاکی از افزایش موارد ابتلا نیست. در بازه زمانی یکماهه اعلام شده از سوی سازمان جهانی بهداشت در ایران ۵۷۰ مبتلای قطعی شناسایی شدهاند، یعنی به طور میانگین کمتر از ۲۰ بیمار در هر روز و آمار فوتیها هم به صورت روزانه تکرقمی بوده است.
حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت با تایید این مطلب به همشهری آنلاین گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده از سوی ما، زیرسویه ایجی ۵ امیکرون که منجر به افزایش موارد ابتلا در جهان شده هنوز در کشور مشاهده نشده است.
فرشیدی افزود: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت EG.۵ تاکنون باعث بروز علائم شدیدتر کووید نبوده و خطر کمی هم برای سلامت عمومی داشته است. با این وجود نباید این مساله را ساده نگاه کرد و با توجه به افزایش موارد ابتلا، به عنوان یک موضوع جدی مطرح است.
او تاکید کرد: نباید اقدامات کنترلی در این زمینه کنار گذاشته شود و بهتر است مردم هم در فضای بسته و مکانهای دارای تهویه ضعیف استفاده از ماسک را رعایت کنند. حفاظتهای فردی، رعایت اصول بهداشتی و شستشوی مرتب دستها هم ضرورت دارد.
محققان جهانی هم نسبت به روند افزایش موارد ابتلا به کرونا با اریس در برخی کشورها هشدار میدهند و تاکید میکنند که دولتها باید محتاط باشند و از قبل برنامهریزی لازم در این باره را در نظر داشته باشند، تا ظرف چند ماه آینده خود را در وضعیت هشدار قرار ندهند.
یک مدرس ارشد اپیدمیولوژی در فرانسه در این باره تاکید میکند: تا پاییز، ممکن است ترافیک ابتلا به بیماری به سطوح قابل توجهی در سیستمهای مراقبتهای بهداشتی برسد. علاوه بر این که اپیدمیهای آنفلوانزا و برونشیت هم ممکن است در این دوره رخ بدهد و این چیزی است که بسیار نگران کننده خواهد بود.
فلاهولت، اپیدمیولوژیست و مدیر موسسه بهداشت جهانی در دانشکده پزشکی دانشگاه ژنو هم معتقد است که واکسیناسیون همچنان کلیدی است. او در این باره تاکید کرده که اثربخشی واکسنهای کووید-۱۹ با گذشت زمان کاهش پیدا میکند و یک واکسن تقویتکننده در پاییز میتواند خطر ابتلا به اشکال جدی بیماری را کاهش میدهد.
علائم کرونا ایجی۵
علائم اریس با علائم کووید که در گذشته بروز کرده است تفاوت زیادی ندارد و شدت آن هم از خفیف تا شدیدتر تقسیمبندی شده است. از جمله علائم آخرین زیرسویه اومیکرون تب یا لرز، سردرد، درد عضلانی یا بدن به طور کلی، تنگی نفس و از دست دادن حس چشایی یا بویایی است. ایجی۵ همچنین میتواند منجر به سرفه، عطسه و آبریزش بینی شود.
سازمان جهانی بهداشت در اردیبهشت امسال (مه ۲۰۲۳) به طور رسمی پایان وضعیت اضطراری و کووید ۱۹ در جهان را اعلام کرد که از دی ماه ۱۳۹۸ (ژانویه ۲۰۲۰) آغاز شده بود.